Sumak Bitkisi |
12-08-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
Sumak BitkisiSumak Bitkisi Yaprakları sepicilikte, meyveleri ise baharat olarak kullanılan çokyıllık bir bitkidir Ortalama 3 metreye kadar boylanabilen bu çalı ya da küçük ağaç yapısındaki bitkinin (Rhus coriaria) anayurdu Akdeniz yöresidir Ülkemizde de, Batı ve Güney Anadolu başta olmak üzere pek çok yörede kendiliğinden, yani yabani olarak yetişir Sumak bitkisi 9-15 yaprakçıktan oluşan bileşik yapraklar taşır Her biri ortalama 3-5 cm uzunlukta olan yaprakçıkların yüzeyi tüylü, kenarları kalınca dişlidir Sık kümeler oluşturan çiçekleri döllenerek üzümü andıran dik salkımlar halindeki meyvelere dönüşür Her biri içinde tek bir çekirdek (tohum) banndıran bu yuvarlak biçimli kırmızı meyveler ekşimsi lezzetinden ötürü öğütülerek bazı et ve hamur yemeklerine baharat olarak serpilir Sumağın ekonomik açıdan en önemli bölümü yaprağıdır Bileşimindeki bol tanenden ötürü yaprakları çok eskiden beri derilerin sepilenmesinde kullanılır; bu yüzden bitkiye "derici sumağı" da denir Yapraklar genellikle yaz ortasına doğru toplanıp üst yüzleri alta gelecek biçimde serilerek kurutulur, daha sonra öğütülüp toz haline getirilir Yünlü kumaşların boyanmasında da kullanılansumak yaprakları ayrıca ishal kesici, kan dindi-rici ve antiseptik etkilere de sahiptir Sumakla aynı familyada (Anacardiaceae) yer aları, Güney Avrupa ve Anadolu'da yaygın bir türe ise boyacısumağı (Cotinus coggyria) denir Bu türün yaprakları da sepicilikte kullanılabilir; ama eh çok, deri ve kumaş boyası olarak kullanılanbir özütün elde edildiği altın sarısı renkli odunlarından yararlanılır
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
Cevap : Sumak Bitkisi |
12-08-2009 | #2 |
Şengül Şirin
|
Cevap : Sumak BitkisiGüneydoğu Anadolu’da yetişen, çalı gurubundan, bodur bir ağacın yapraklarının kurutulup toz haline getirilmesiyle elde edilir Yapraklar 5-10 yaprakçıklara ayrılmıştır Bunlar oval şekilli ve sapsız, tüylü ve kenarları hafif dişlidir Çiçekler yeşilimsi renklerde, 20-25 cm konik çiçek durumlarında toplanmışlardır Meyveleri olgunlukta esmer-kırmızı renkli, küre şekilli, tüylü ve ekşi lezzetlidir Sumağın 150 kadar türü vardır ve birçoğu zehirlidir Yurdumuzda Derici Sumağı (Rhus coriarıa) ve Boyacı Sumağı (Rhus cotnus) doğal olarak yetişir Kokulu sumak (Rhus aromaticus)’un tentür halindeki İdrar tutamama hastalığında faydalıdır Sumağın, sarı çiçeklerinin taç yaprakları ve meyvelerinde oldukça keskin ekşi bir lezzet vardır Güneydoğu’ya has “ezme” ve çeşitli yörelerde yapılan mantı ile birlikte yenilir2-3 m boylarında, kışın yapraklarını döken, çalı tipinde ağaççıklar Türkiye’de yetiştiği yerler: Ege, Akdeniz bölgesi, Doğu Anadolu Kullanıldığı yerler: Yaprakları tanen, şekerler ve sarı renkli boya maddeleri taşırlar Sumak meyveleri de tanen, uçucu yağ ve organik asitler ihtiva eder Kabız edici, kan kesici, antiseptik etkili olup, ayrıca yünlü kumaşların boyanmasında kullanılır Boğaz ve diş etleri hastalıklarında da gargara halinde kullanılır Baharat olarak çok kullanılır |
|