Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Kültür-Sanat > Makaleler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
duyguların, dünyası|makalelerdenemeler

Duyguların Dünyası|Makaleler-Denemeler

Eski 10-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Duyguların Dünyası|Makaleler-Denemeler

Fiziksel olarak 5 tane duyu organımız dışında bizi en çok etkileyen hatta hayatımızı değiştiren duygu ve düşünce diye isimlendirdiğimiz elle tutulup gözle görünmeyen bazen sevda, bazen nefret seklinde tecelli eden, kendi ölçülerinde değerlendirip inanan veya inanmayan bir özelliğimizden bahsetmek istiyorum Hayatimizi etkiliyor çünkü, beyinde cereyan eden yargı sonucu insan nasıl bir yasam sürdüreceğine, seveceğine veya nefret edeceğine karar veriyor Ancak ondan sonra insan kendine ve çevresine karsı bir tutum içerisine giriyor Fakat yaratılış itibariyle insan iyiliklere ve güzelliklere meyildir Onu zamanla değiştiren cevre şartları ve yasa gibi olaylardır Sağlıklı bir şekilde cevreden etkilenmiş insanda sevgi ve hoşgörü ağır basar Burada inanç dünyamızın bize kazandırdığı manevi değerler içerisinde en önemlisi Ask’tır

Askı düz mantık kurallarıyla izah etmek veya anlatmaya çalışmak mümkün değildir ama yinede sevmesini bilenlere çok aşırı sevgi diye izah ettiğimizde üç aşağı beş yukarı ancak ne olduğunu tahmin edebilir Seven insan bir sinir koymak şartıyla sevdiği insan uğruna belirli şeylerden vazgeçebilir Asık olan için bir sinir yoktur Ask için dünyada vazgeçilemeyecek hiç bir şey yoktur ve bunun az önce belirttiğimiz gibi mantığı da yoktur Bilmeyen için saçma ve aptalca, bilen için ise gayet normaldir aşık insanin hali Bilen için bir resim, bir tablo veya bir tarihi eser ask derecesinde bir kıymete sahiptir Bilmeyen için ise meydana getirilirken harcanan zaman ve malzeme kadar kıymeti vardır Ondaki ruh ve sanatı herkes anlayamaz Pırlanta dünyada en kıymetli taslardan biridir, onun kıymeti sadece parlaklığından ibaret değildir Ama parlaklığı yanında çok az bulunur olması ve de ayrıca ona sekil veren ustanın maharetindendir

Sevdada öyledir Sevilen çok kıymetlidir Ondan daha kıymetli olanı da aşktır, aşık olunan sevgilidir Çünkü bu ulvi duygular da dünyada herkeste mevcut değildir Sevgi nadir insanlarda vardır, aşk ise çok az insanin ulaşabildiği bir sırdır Ask sevgilide yok olmak, sevgili uğruna yanmaktır Ama o yangının ateşi kulsuz dumansızdır onu gözle görmek mümkün değildir Tasavvuf da gönül adamlarının söylediği bir söz vardır

''Hamdım yandım pistim'' Bildiklerim yasadığım surece edindiğim tecrübelerden ibarettir Bu bilgiler ışığında sevda şehvetle birlikte baslar kara sevda olur şehvet unutulur Ask derecesine gelince, cisim tamamen unutulur o zaman gözden öte gönül görür her şeyi ve onda bütünleşir Sevgilinin seklinde şemalı de var olan cismin dışında kendine has şekillenir Ama bunu her insan kaldırabilir mi buna dayanabilir mi? Onu bulan dayanır Çünkü yaratılmışlar içerisinde en dayanıklı varlık insandır Onu yaratan kaldıramayacağı bir yükü zaten vermemiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com