|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
çevremin, felsefeben, gasset, kendimle, toplamıyım or jortega |
![]() |
Felsefe-Ben Kendimle Çevremin Toplamıyım/J.Ortega Gasset |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Felsefe-Ben Kendimle Çevremin Toplamıyım/J.Ortega GassetAlmanya ‘felsefe öğrenmeye giden Pepe Ortega İspanya’ya filozof olarak değil , felsefenin kendisi olarak döndü ![]() Daha sonra ‘ İşim düşünmek , şeylerin berraklaşmasını istemekti ‘diyecekti ![]() ‘ Böylece işe neşeyle , düzen içinde ve garbo’ yla (incelik, ustalık ) sarıldı ![]() Ortega’ nın felsefesi kendisinin çok basit bir tümcesinde, ‘ ben kendim ve çevremin toplamıyım’ sözünde ortaya konmuştur ![]() Ortega insanın yaptığı herşeyin çevresiyle belirlendiğini, yaşamında yaptığı her bir şeyin kendi doğuştan doğrulanması bulunduğunu düşündü ![]() ![]() ![]() Ortega’ nın en önemli kavramı insanın çevresi olmadan tam bir varlık olamayacağı ve ‘ beni çevreleyen gerçek kişiliğimin öteki yarısını oluşturur ![]() ![]() ![]() ![]() Julian Marias’ ın işaret ettiği gibi, ‘ çevre’ terimi felsefeye Ortega tarafından sokulmuştur ![]() ![]() ![]() Ortega’ ya göre insan ancak çevresi ile tam bütünleştiğinde, onun içinde yer aldığında tam anlamıyla kendisi olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ‘O kendisi olmak isteyen kahramandır ![]() ![]() ‘Çevre beni saran herşeydir: tensel dünya, toplumsal, tarihsel geçmiş, gövdem ve ruhum ![]() ![]() ![]() ‘Bize verilen yaşamın dakikaları sayılıdır ve dahası bize boş olarak verilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ‘İnsan görevlerini bulmalıdır ama yaşam süresi sınırlı olduğundan yaşam çarçabuktur ![]() ![]() Bir başka sefer Ortega şöyle demişti: ‘Her insanın yaşamı kendi biçimini yaratmasıdır ![]() ![]() ![]() İnsanın en büyük yeteneğinin hayal kurmak olmasının nedeni de budur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsan kendinin romancısıdır ![]() ![]() ![]() Ortega’ ya göre doğa ve bilinç değil, insan yaşamı üstün gerçekliktir ![]() ![]() Ortega’ nın felsefesi, dolayısıyla, açık hava ve inişli çıkışlı kırların dinamik ve gençlik dolu felsefesidir ![]() ![]() Çünkü onun bütün yaşamı felsefeydi ve o İspanyol tarzı, garbo ve gusto dolu bir filozoftu ![]() * Felsefe Öyküleri -İbanez |
![]() |
![]() |
|