![]() |
Felsefe-Popper'den Gönüle/Ahmet İnam |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Felsefe-Popper'den Gönüle/Ahmet İnamÖğrencilerinin yazdıklarından, öğrencilerinin öğrencisinin söylediklerinden çıkarıyorum: Ünlü filozof Karl Popper, huysuz, zor bir adamdı ![]() Söylediklerini inanılmaz titizlik ve tutkuyla temellendirmek isteyen, ciddi, hâlâ üzerinde ondokuzuncu yüzyıl bilim insanlarının ve düşünürlerinin yoğun ”ağırlığını’ taşıyan, mesafeli bakışlarla insanlara yaklaşan ”hakikat âşığı” değerli bir kişiydi ![]() (Onunla ”uzunca” bir süre birlikte yaşamışlardan edindiğim izlenimler bunlar, yanılabilirim, kısa görüşmelerde kibarlığın ve insan saygısının yoğrulduğu bir yürekle, sıcak görünmüş olabilir!) Kendine özgü açık bir dille yazardı ![]() ![]() ![]() Felsefede tutumlardan söz eden bir yazar, iki temel tavır ileri sürmüştü, gençlik yıllarında okuduğum, yazık ki şimdi anımsayamadığım bir yazısında: Ya tilki olur, saldırırsınız ya kirpi olur savunursunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Bir düşünür çırağı ya da taslağı olarak ben, kendimi bir ”dağ keçisi” olarak görmüşümdür! Dürbünlü tüfekleriyle teknolojik donanımlı avcıların kolayca vurduğu ![]() Popper, dar alana kendini sıkıştırmamış bir bilim felsefecisi idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sav, yanlışlamalar karşısında, direndikçe sağlamlaştırılmış olur ![]() Bu açıdan, bir sıçrama yapılarak, denilebilir ki: bilim insanı yiğit olmalıdır! Kendi kuramını, yanlışlayacak (çürütecek de diyebiliriz, ”refutation” karşılığında!) cesareti, niyeti olmalıdır ![]() ![]() Oysa insanda, kendini doğrulama eğilimi baskındır ![]() ![]() ![]() ”Şu şu durumları gözle de çürüt beni bakalım” diye yazmalı alnında bilimsel kuramların ![]() Kimi yanlışlama geçirmez hayatlar, ısrarla şöyle diyebilirler: O kadar uğraşıyorum, hiç yanlışlayamıyorum kendimi, yanlışlarımı bulamıyorum; görüşlerimi savlarımı sınadıkça, sınadıkça hep haklı, hep doğru çıkıyorum ![]() Yanlışlanmaya istekli, yanlışlanmaya açık bir yaşam, içten, kendini elden geldiğince çarpıtmayan bir yaşamdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gökyüzünde yıldızlar doğuyor, yıldızlar ölüyor; yeryüzünde anlamlar doğuyor, anlamlar ölüyor ![]() ![]() ![]() Doğruyu bulma, buluşturma, oluşturma için gerekir ![]() * Ahmet İnam |
![]() |
![]() |
|