Prof. Dr. Sinsi
|
Makale İstanbul'da 2045'E Kadar Deprem Olmayacak
Makale İstanbul'da 2045'e kadar deprem olmayacak

Jeofizik Mühendisi Prof Ahmet Ercan, Türkiye’de uzun erimli deprem kestirmeleri yapan tek kişi olduğunu söyleyerek İstanbul'da 2045'e kadar deprem olmayacağını kehanetinde bulundu
Jeofizik Mühendisi Prof Ahmet Ercan 1999’dan beri bu fikre sahip, ama devlet ve vatandaş rehavete kapılmasın diye açıklamamış Şimdi niye açıklıyor? Çünkü 4 bin yıl öncesine giden bir çalışma yapmış, İstanbul için deprem denklemini bulmuş, net bir sonuç çıkarmış “İstanbul’da 2045’e kadar deprem olmayacak” diyor İçiniz rahatladı mı? Rahatlamasın, bir sözü daha var; “Bu deprem 7 3 büyüklüğünde olacak ve tek çare var o da binaları yıkıp baştan yapmak, güçlendirmekle olmaz Eğer bu yapılmazsa, İstanbul’u kimse kurtaramaz!”
İstanbul’da ne zaman deprem olur?
Belki de Türkiye’de bu konuda uzun erimli deprem kestirmeleri yapan tek kişiyim 1980’de, ABD’de MIT’de doktora üstü çalışmamı da bu konuda tamamladım O yıllarda depremlerin kestirilmesi konusunda ABD’de derin araştırmalar yapılıyordu Çünkü California’da deli bir fay var, San Andreas fayı Bizim Kuzey Anadolu fayına çok benziyor O fay üzerinde yapılan jeofizik çalışmalara ben de katıldım Türkiye’ye döndüm, tam bu konuları teşvik ederken, 1999 depremi oldu ve ne yazık ki Ahmet Mete Işıkara, “Depremler önceden bilinemez” diye bir açıklama yaptı Çok talihsiz bir açıklamaydı
Neden hocam?
Ben depremleri önceden kestirme konusunu basın aracılığıyla halka anlatıyordum, “İstanbul için projeler yapılsın” diyordum Işıkara da ısrarla, “Deprem kestirilemez” diye açıklama yapıyordu Işıkara’nın pozisyonu çok önemli bir pozisyondu o günlerde, Kandilli Gözlem Evi’nin müdürüydü ve neredeyse ilahlaştırılmıştı Ağzından çıkan her söz doğru kabul ediliyordu Tabii basında da bir baskı unsuru yaratıyordu bu O günlerde Uğur Dündar, “Bu akşam haber programında birlikte olabilir miyiz?” dedi Uğur Bey ile de çok önceden tanışırım Yapı yolsuzlukları, heyelan alanlarının yapıyla doluşması, çarpık kentleşme üzerine programlar yapmıştı Ben de bilirkişi olarak katılmıştım Kendisine saygım vardır Teklifine “Tabii” dedim Gittim baktım bir yanında da Şener Üşümezsoy oturuyor Uğur Bey, bana döndü ciddi bir tavırla şöyle dedi; “Sayın hocam, siz depremler kestirilir diye halka umut veriyorsunuz Bunu neden yapıyorsunuz? Duydunuz, Sayın Işıkara depremler önceden kestirilmez dedi ” Yani “Işıkara bunu söyledikten sonra sen ne diyorsun” diyor Çok tuhafıma gitti, ama belli ki çok inanmış Işıkara’ya  “Bu konuda 15 tane jeofizik parametre vardır Bunların 12’si çakışırsa, jeofizik mühendisleri deprem uyarısı yapar” diye başladım anlatmaya  Örnekler verdim
ÇİN'DE YILANLAR DONMUŞTU
Hangi örnekleri hocam?
1975’te Çin’deki 7 3 büyüklüğündeki Haichang depremi 5 saat önceden bilinmişti 300 bin kişinin yaşadığı kent tümüyle boşaltılmıştı Jeofizikçiler Haichang’te yaşayan binlerce insanla birlikte 5 yıl öncesinden çalışmaya başlamıştı ve yer kabuğunda olası tüm değişiklikler gözleniyordu Doğada oluşan olağanüstü her olay Jeofizik Kurulu’na iletiliyordu
Ne tür olağanüstü olaylar?
Depremden 1 5 ay önce, dağlarda yuvalarından çıkmış ve karda donarak ölmüş yüzlerce yılan bulunmuştu Su kaplumbağalarının suları terk ederek kaçıştıkları, kedi ve köpeklerin deprem günü huysuzlaştıkları gözlenmişti Depremden 7 5 saat önce kuyulardaki su düzeyi 1 metre yükselmişti Jeofizik algılamalarda ise; 1 5 ay öncesinden depremsellik artmış, deprem olacağı günün sabahı aniden depremler durmuş, bunun üzerine halka uyarı yapılmış, uyarıdan 5 saat sonra da büyük deprem olmuştu Böylece 300 bin kişinin hayatı kurtarılmıştı Çin’de tam bir yıl sonra 7 8 büyüklüğündeki Tanshang depremi de önceden bilindi, ancak uyarı yapılmadı ve 255 bin insan öldü
Belirtiler elde edilmesine karşın halk neden uyarılmamıştı?
Bunun nedeni şu; Haichang Depremi’nde olduğu gibi benzer değişimler bu bölgede de saptandı Ancak bu sefer öncü depremler oluşmadı Sonuçta kararı verecek olan siyasilerdi ve onlar da öncü depremlerin beklenmesi gerektiğine inandırılmıştı Bunun üzerine halka duyuru yapılmadı Ne yazık ki bu deprem öncü deprem üretmeden oluştu ve resmi rakamlara göre 255 bin insan öldü Sonuç çok daha vahimdi ama  
Peki hiç yanlış uyarı örneği yok mu?
Var Tanshang Depremi’nden bir ay sonra Hong Kong yakınındaki Kwangtung Bölgesi’ndeki çalışmada ise kestirimler tutmadı Milyonlarca insan iki ay süreyle dışarıda tutuldu, ancak deprem olmadı
Türkiye’de şu anda bu çalışmayı yapacak bir bilim kurulu var mı?
Kurul yok ama tek tek bilimciler var Kopuk kopuk da olsa çalışmalar yapılıyor
Türkiye gibi deprem kuşağında olan bir ülkede bu çalışmaları yapacak bilim adamlarının kopuk kopuk değil, bir arada çalışması gerekmez mi?
Evet Ama onlar bir araya gelemiyor  Neyse, o akşam televizyon programında Uğur Dündar’a da bunları anlattım, örnekleri verdim O yine de Şener Üşümezsoy’a döndü, “Hocam siz ne diyorsunuz? Ercan Hoca’nın ve Ahmet Mete Işıkara’nın dediğine? Depremler önceden kestirilebilir mi, kestirilemez mi?” diye sordu Şener’in konusu deprem kestirmeleri değil ama o da “Kestirilemez” dedi Uğur Dündar bana döndü, “Bakın gördünüz mü hocam, halka boşu boşuna umut vermeyin” dedi Deprem konusu yargılandı basın tarafından Bu çizmeyi çok aşmaktı aslında Üzülerek eve dönerken “Ahmet” dedim, “Sen başla yarın bir kitap yazmaya ” Ertesi sabah kalktım, “Deprem nasıl bilinir?” diye yazmaya başladım Ondan sonra bir kopyasını Uğur Dündar’a, bir kopyasını Şener Üşümezsoy’a, birini de Işıkara’ya yolladım Ama tabii talihsizlik şu; Türkiye çok yıl kaybediyor
Peki İstanbul için beklentiniz nedir?
Deprem kestirmelerinde 3 aşama vardır Uzun erimli çalışmalar, orta erimli çalışmalar, kısa erimli çalışmalar olarak  Uzun erimli çalışmalarda biraz önce anlattığım gibi o bölgenin deprem geçmişine bakarsın Benim yaptığım iş şu anda o Ben 4 bin yıl geriye kadar gittim Eski depremleri, arkeolojik verileri, tarihsel verileri ve güncel depremleri karşılaştırdım  Bu epey bir zamanımı aldı tabii Aşağı yukarı 15 yıldır bunun üzerine çalışıyorum Şunu rahatlıkla diyebilirim; İstanbul’da iki deprem olacak Biri Bakırköy-Küçükçekmece yönünde olacak, kıyıdan 10-15 kilometre uzakta, denizin içinde ve 5-7 kilometre derinde Bu depremin büyüklüğü 6 4-6 7 arasında olur Diğer deprem de Marmara Ereğlisi yönünde olacak O da denizin içinde, aşağı yukarı 7 kilometre derinde olacak ve büyüklüğü de 7 0-7 2 arasında olacak Yani aşağı yukarı Van Depremi kadar bir deprem olacak İkisinden boşalan enerjinin toplamı ise 7 3 olacak
|