Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Kültür-Sanat > Makaleler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dersi, deyimlik, türkçe

Bir Deyimlik Türkçe Dersi

Eski 10-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bir Deyimlik Türkçe Dersi

BİR DEYİMLİK TÜRKÇE DERSİ

OKTAY KURT

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’deyizYıl 1998Yine böyle bir bahar ayı Her zaman olduğu gibi düzenlediğimiz konferanslardan birisine Azerbaycan’ın yaşayan önemli şairlerinden Memmed Aslan’ı çağırmıştık Tabii ki konuşma sırasında öğrencilerin bir kısmı hâliyle rahatsız olacak ve sıkılmaya başlayacaktı Nitekim birkaç öğrenci, aralarında konuşmaya başlayınca ben de onları uyarıp sessiz olmalarını rica ettim Bir iki ikazdan sonra bunlar yine devam edince program sonunda bu birkaç öğrenciye ertesi gün odama gelmelerini söyledim

Lise ikinci sınıfta bizim meşhur bir Kenan’ımız vardıHemen söze karıştı :

-Hocam ben gelemem o saatte

Ben de ısrar ederek :

-Bak Kenan ! Mutlaka geleceksin!

Kenan ısrarla gelemeyeceğini söylüyordu

Artık dayanamayıp : “ Tamam Kenan” dedim “Sıkıysa gelme O zaman görüşürüz !”

Konferans bitti ve çağırdığımız öğrenciler ertesi gün odama geldiler Gereken ikazları yaptıkAma bizim Kenan ortalıkta yok Bir kaç gün sonra Kenan’ı tekrar yanıma çağırdımTabii biz sinirlenmiş durumdayız ya , Kenan’a iyi bir fırça atacağız

Kenan da çok masum ve saf niyetli bir öğrenciydi Biraz yaramazdı ama içinde kötülük olmayan birisiydi Kenan içeri girmeden önce , iki idareci arkadaşla onu ciddi olarak uyaralım diye karar aldık Unuttuğumuz şuydu ki; Muhatabımız Kenan’dı İnsan ne kadar ciddi olsa da ortamın gerginliğini her zaman azaltmasını bilmiştir Kenan Neyse, Kenan içeri girdi ve sorduk :

-Kenan , seni çağırdığımız zaman niye gelmedin ?

Bu arada biz tavırlarımızla ciddi olduğumuzu hissettirmeye çalışıyorduk

Kenan başladı konuşmaya :

-Hocam, o gün siz bana dediniz ki : “Kenan, sıkıysa gelme!” Hocam, benim o gün işlerim gerçekten çok sıkıydı o yüzden gelememiştimÖzür dilerim

Kenan bu sözü der demez gülmekten kendimi alamadım Öyle ki gülmekten karnım bile ağrımaya başlamıştı Odada bulunan müdür yardımcısı arkadaşların hâlini de varın siz düşünün Kenan o kadar masum ve saf bir eda ile söylemişti ki, onu hemen dışarı çıkardık Çünkü Kenan nereden bilecekti “Sıkıysa gelme” deyiminin gerçek anlamını Demek ki duymamıştı henüz

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com