![]() |
İncecikten Bir Kar Yağar Makale |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İncecikten Bir Kar Yağar Makaleİncecikten bir kar yağar makale Halk edebiyatının usta nefesi Karacaoğlan’ın o ünlü şiirini bilmeyeniniz, hatırlamayanınız var mıdır? Özellikle de ilahi formunda bestelenmiş ve hele hele Münip Utandı tarafından seslendirilmişse insanı yasemin fırtınalarının içine fırlatır atar bu doğurgan mısralar: İncecikten bir kar yağar Tozar Elif Elif diye, Deli gönül abdal olmuş Gezer Elif Elif diye ![]() *** Elif’in uğru nakışlı, Yavru balaban bakışlı, Yayla çiçeği kokuşlu, Kokar Elif Elif diye ![]() Ne var ki, ben de sizler gibi bu şiirin başında yer alan “incecik” kelimesini karın “incecikten” yağması şeklinde anlamış, bir başka deyişle karın bulgur gibi ‘ince ince’ yağdığını hayal etmişimdir ![]() ![]() Nasılmış peki?, diye sorduğunuzu duyar gibi oluyorum ![]() Deneme ustası Salâh Birsel, 28 Mayıs 1954 tarihli günlüğüne şu ilginç satırları düşmüş: Kapıdere’den sonra 58 kilometre otobüs yolculuğu ![]() Yolların ne kadar bozuk olduğunu anlatmak için şunu söyleyeyim: bir insanın yaya olarak 12 saatte varabileceği Elbistan’a biz otobüsle tam 4 saatte geldik ![]() (…) Yanımda, yere bağdaş kurmuş bir Afşar delikanlısı, İncecik’in Elbistan köylerinden biri olduğunu, İncecik’li kızlardan çoğunun Elif diye anıldığını söylüyor ![]() ![]() ![]() ![]() Yukarıdaki satırları okumadan önce şiirde geçen “incecik”in bir sıfat değil, Maraş’ın Elbistan ilçesine bağlı merkez köylerinden biri olduğu kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi ![]() ![]() ![]() İncecik köyü dağın üst yamacındaymış ve Elbistan’da ilk kar İncecik köyüne yağarmış ![]() ![]() ![]() ![]() Biliyorum, alışmak biraz zor olacak ve zaman alacak ama şahsen Karacaoğlan’ın şiirini bu yeni anlam kümesiyle birlikte yeniden okumaya, onu ağır ağır içime sindirmeye çalışıyorum şu günlerde ![]() Ve düşünüyorum: Bildiğimizden bu denli emin olduğumuz bir konuda bile böylesine yayan kalabiliyorsak, emin olmadıklarımız ne haldedir, kim bilir? (Mustafa Armağan) |
![]() |
![]() |
|