![]() |
Cumhuriyet|Tiyatro Tarihi Ve Skeçler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cumhuriyet|Tiyatro Tarihi Ve SkeçlerCumhuriyet (Sınıf İçi Piyes) (Sahne: Bir salon ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AYDIN: Saat üç oldu tamam, Hâlâ Perihan Ablam, Bir türlü gelemedi ![]() BEHİÇ: O, üç buçuk da dedi, Gelir meraklanma hiç ![]() ![]() ![]() AYDIN: Aman sen de hep Behiç Onu korursun hemen ![]() BEHİÇ: Biliyorum çünkü O söz verince tutar, Daha yarım saat var ![]() ![]() ![]() Muhakkak gelen odur ![]() AYDIN: Ben açayım dur ![]() (Perihan Abla gülerek girer ![]() ![]() ![]() PERİHAN: Günaydın sevgililer, Aydıncığım bir su ver Ama hava çok sıcak Yolum da epey uzak (Aydın m verdiği suyu içer ![]() ![]() ![]() ![]() Ne o dalgınsın Güler? (Güler bebeği ile meşgul olarak ![]() GÜLER: Hayır dalgın değilim, Hep böyle benim halim ![]() ![]() ![]() PERİHAN: Ben oraya gelirken Sizin bayan öğretmen Okula gidiyordu Sizleri bana sordu: "Aman çok çalışsınlar, Rollere alışsmllar, Şaşırmasınlar" dedi ![]() GÜLER: Hepsi de ezberledi ![]() PERİHAN: öyleyse çocuklar, Zaten vaktimiz pek dar, Durmadan başlayalım, Behiç başla bakalım ![]() ![]() Kâğıtla rol ne demek, Ezbere söylenecek ![]() BEHİÇ: Ezbere biliyorum ![]() PERİHAN: Ezbere oku yavrum ![]() BEHİÇ: A canım prova bu ![]() PERİHAN: Nasıl istersen oku ![]() ![]() ![]() (Behiç kâğıdı elinde tutar, ezbere başlar, sonunu getiremezse kâğıda bakar ve sahnenin önüne yaklaşarak gür sesle okur ![]() BEHİÇ: Cumhuriyetten önce Saltanat devri vardı ![]() Başta olan padişah, ![]() Ne isterse yapardı ![]() O sarayda yaşardı, Her şeyin sahibiydi ![]() Yurt ve ulus hep onun Malı, kulu gibiydi ![]() Sömürdü bütün yurdu Senelerce bu tek baş, Yurda kan ağlatmıştı ![]() Birinci genel savaş, Bu savaşı bitirdik Yorulup yıpranarak, Yer yer vatanımıza Basmıştı düşman ayak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Bitirince selâm verir ![]() ![]() PERİHAN: Ah ne güzel okudun eridim heyecandan Kurban olsun kardeşi Sana Perihan Ablan ![]() ![]() AYDIN: (Yüksek sesle başlar, takılırsa bakar ![]() Peki Perihan Abla ![]() Böylelikle bu yurda Yeniden temel attık ![]() Kişisel egemenlik, Yıkıldı gitti artık ![]() Ulusal egemenlik Yasamızda yer aldı ![]() Ortada padişahın Sade bir adı kaldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PERİHAN: Yaşayacaktır elbet ![]() ![]() ![]() Mükemmel olmuş Aydın Güzel okumasaydm Ne pasta vardı, ne çay, GÜLER: Vay Perihan Abla vay ![]() öğle yağma yok hemen Fazla dayanamam ben Artık gidelim yeter ![]() PERİHAN: Pek şekersin sen Güler ![]() Haydi gidelim artık Epeyce geçti vakit ![]() (Hep birden kapıya yürürler ![]() ![]() Benim güzel bebeğim, Çok çabuk geleceğim, Sakın ağlama, sana Lokum getireceğim ![]() (Eliyle bebeğine bir öpücük gönderir ve çıkar ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|