|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
arasında|tiyatro, kitaplar, skeçler, tarihi |
![]() |
Kitaplar Arasında|Tiyatro Tarihi Ve Skeçler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kitaplar Arasında|Tiyatro Tarihi Ve SkeçlerKİTAPLAR ARASINDA (Oyun, 1 Bölüm) Kişiler: Bayan Şiir Bay Sözlük Bay Tarih Bayan Dilbilgisi Bay Aritmetik Bay Şaka Bayan Hikâye Bay Biyografi Zaman: Akşamın geç vakti ![]() Yer: Bir genel kitaplığın okuma odası ![]() ![]() Sahne I Bayan Şür - Sözlük BAYAN ŞİİR - (İniltili bir sesle) Oh; bana birisi yardım etse! ![]() ![]() SöZLÜK - (Soldaki kitapların arasından çıkar, boynunda sözlük kabı biçiminde bir karton asılıdır ![]() ![]() öYUNİAR? ŞİİR - (Masanın arkasındaki iskemleye çıkmak için eğilmiştir ![]() ![]() ![]() SöZLÜK-(Şiire doğru giderek) Orada ne yapıyorsunuz? İskemlenin üstünde ne yapacaksınız? ![]() ![]() ŞİİR - Bugün öğleden sonra küçük bir kız beni burada yüzüstü bıraktı, sonra biri gelip beni sertçe kapadı, arkamı kırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SöZLÜK - (Biraz yüksek sesle) Evet, şimdi anladım ![]() ![]() SöZLÜK - Bu olay, üzüntü ile karşılanacak bir şeydir ![]() ŞİİR - Oh ![]() ![]() ![]() ![]() SöZLÜK - Ben büyük sözcükleri severim; hep bunlarla doluyum ![]() ŞİİR - Ben, yalnız güzel sözcükleri severim ![]() ![]() SöZLÜK - Sizin sevdiğiniz bu sözcükler bende de " vardır ![]() ![]() ![]() ŞİİR - Sizi de mi? SöZLÜK - Bir sözcüğün anlamının ne olduğunu anlamak İçin benim sayfalarımı karıştırırlar ![]() (Bu sırada Tarh yavaş yavaş içeri girer, boynunda "eski ve modern tarih" sözleri yazılı bir karton asılıdır ![]() Sahne II öncekiler – Tarih TARİH - Orada ne konuşuyorsunuz? SöZLÜK- Merhaba Tarih ![]() ŞİİR-Oh ![]() ![]() ![]() ![]() TARİH - Ne önemi var! Benim için uyanmak, kitap rafında uzanıp yatmaktan daha iyi oldu ![]() ![]() ŞİİR-Ne kadar çok ![]() ![]() ![]() SöZLÜK- Niçin böyle tozla kaplanmışsınız? TARİH - (Hâlâ tozları üfleyerek) Elbette öyle olacak, hiç kimse beni alıp okumuyor ki ![]() TARİH - En son beni bir çocuk aldı, öbür kitapları arasına sıkıştırdı ![]() ![]() ŞİİR - Sizde pek güzel hikâyeler olduğu halde, açıp okumamaları ne kadar şaşılacak şey ![]() ![]() ![]() TARİH - Bu, gerçektir ![]() ![]() ![]() SöZLÜK - Siz tarihlerle dolu olduğunuz İçin pek kuru geliyorsunuz ![]() ŞİİR - Bütün bunlar tarihi daha çekici yapmıyor mu? Yalnız İçinde bulunduğumuz çağda kalmayıp, geçmişi yaşamak ne kadar olağanüstü bir şey ![]() ![]() ![]() TARİH - Elbette öyledir ![]() ![]() (Bu sırada, Bay Aritmetik ve Bayan Dilbilgisi içeri girerler, üzerlerinde boyunlarına asılmış, üstünde kitap kapağı biçiminde çizilmiş kartonlar vardır ![]() Sahne III öncekiler - Bay Aritmetik - Bayan Dilbilgisi SöZLÜK-Buyurun Bayan Dilbilgisi ![]() TARİH-Ve Bay Aritmetik ![]() ŞİİR - Nereye gidiyorsunuz? ![]() ![]() ARİTMETİK- Kitap rafına çıkacaktık ![]() DİLBİLGİSİ-Evet ![]() ![]() ![]() ARİTMETİK - Sizin konuşmalarınızı duyduk ve ne olduğunu merak ettik ![]() SöZLÜK-Sizlere niçin toplandığımızı anlatalım ![]() ŞİİR - Çocuklar bizi insafsızca hırpalıyorlar ![]() DİLBİLGİSİ - Hemen hemen, bütün çocuklar benim de değerimi bilmiyorlar ![]() ![]() ARİTMETİK - Küçük erkek çocuklar beni okumasını seviyorlar ama, anlamımı tam kavrayamıyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() TARİH - Susunuz, eğer burada bir toplantı yapmak istiyorsanız, çabuk olalım ![]() ![]() ŞİİR - Bunu kabul ediyorum ![]() ![]() ![]() Sahne IV öncekiler – Şaka ŞAKA-Sürpriz ![]() ![]() ![]() SöZLÜK ~ Kimsiniz? Susunuz! ![]() ![]() ŞİİR-Bay Şaka ![]() ![]() ![]() ŞAKA - Güldürü ile doluyum; toplantınıza katılabilir miyim? SöZLÜK - Kendi kendinize bir şey başarabileceğiniz aklınıza gelebiliyor mu? ![]() ![]() TARİH - Siz hiç cidaî değilsiniz, biz önemli konular üzerinde düşünüp karar alacağız ![]() ŞAKA - Olabileceğim kadar ciddî olacağım ![]() ![]() ![]() SöZLÜK - (Kızgın) Kendi kendinize önem vermeseniz olmaz mı? ARİTMETİK - (Gülerek) Bu, çok gülünç ![]() SöZLÜK - (Ağırbaşlılıkla) Gülmeyi bırakınız ![]() ŞAKA - (Masumlukla) Siz bizim gülüp şakalaştığımızı mı sanıyorsunuz? ![]() ![]() SöZLÜK - Bir hikâyecik ![]() ![]() ![]() ŞİİR-Pekâlâ, Bay Sözlük ![]() ŞAKA - (Masadan atlayarak) Bay Sözlük, benim hikâyeciklerimde, her vakit düşünce en yüksek yeri alır ![]() ![]() ![]() SöZLÜK-Yardım: ![]() ![]() ![]() ŞAKA - Sizlere yardım etmek için fazla bilgili olmak gerekmez ![]() ![]() ![]() ![]() (Hikâye kitabı, sahneye girer ![]() ![]() TARİH - Günaydın, Bayan Hikâye HİKÂYE - Sizleri burada bulunca, pek sevindim ![]() ![]() SöZLÜK-Kâbus ![]() ![]() ![]() ŞİİR - Karabasan ![]() ![]() ![]() ![]() HİKÂYE - Biliyorum, ama çok zamandır kendimi iyi hissetmiyorum ![]() ![]() DİLBİLGİSİ -Vah, vah!, HİKÂYE - Birisi beni aldı, dikkatsizce karıştırdı, okumadan geri getirdi ![]() ![]() TARİH - Bayan Hikâye yorgun görünüyor, bir dakika bile gecikmeden çalışmaya başlayalım! ![]() ![]() ŞİİR - Affedersiniz Bay Sözlük, büyük sözcüklerle konuşmayınız ![]() DİLBİLGİSİ - Siz ne düşünüyorsunuz, Bay Sözlük? ![]() ![]() SöZLÜK - Ben başkan olursam çok sevineceğim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ŞİİR - Affedersiniz Bay Sözlük, yine büyük sözcüklerle konuşmayınız; zamanımız azdır ![]() ![]() SöZLÜK - Susunuz! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Biyografi içeri girer, boynunda ünlü adamların resimleri bulunan bir karton asılıdır ![]() Sahne VI öncekiler - Biyografi BİYOGRAFİ - Beni bekleyin, ben de toplantınıza katılmak istiyorum! ![]() ![]() SöZLÜK- Elbet bekleriz ![]() ![]() ![]() ![]() BİYOGRAFİ - Ben büyük adamların hayatı İle doluyum ![]() ![]() SöZLÜK - Pekâlâ, oturunuz ![]() BİYOGRAFİ - Baştan başlayabiliriz ![]() (Şoka, kitaplığın sıraları üzerinde dolaşır, bu sırada elinde bir cetvelle aşağıya iner ![]() ŞAKA- Buradayım! Size bunu getiriyorum! (Cetveli Sözlük'e verir ![]() SöZLÜK - Bunu ne yapacağız? ŞAKA - Toplantıyı idare edenlere cetvel gereklidir ![]() ![]() ![]() SöZLÜK - Oh ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ŞİİR - (Yerinden kalkarak) Başkaldırmak zorundayız ![]() ![]() TARİH - Pekâlâ, fakat bana kalırsa bir iş yapmak için, eleştiriden çok, düzeltme yoluna gitmek yararlıdır ![]() HİKÂYE - (Ayağa kalkarak) Bağışlayın, bu işin düzelmesine gidelim ![]() ![]() DİLBİLGİSİ-Çok doğru ![]() ![]() ![]() ARİTMETİK - Ben de öyle yapmakla doğru bir iş göreceğimizi sanıyorum ![]() BİYOGRAFİ - Boykot yapıp, çocukların okumasına engel olmak İyi bir şey değil ![]() ![]() ŞİİR - Onlara, bize dikkat etmelerini öğretelim ![]() ![]() SöZLÜK - Anlaştık, toplandığımız pek iyi oldu, değil mi? Sen bir şey söyleyecek misin ![]() ![]() (Şaka kitaplık masasının çevresinde dolaşır ![]() ![]() ŞAKA - (Elinde takvim, koşarak gelir ![]() ![]() SöZLÜK- Hayır, hiç düşünmedik bile ![]() ![]() ![]() ŞAKA - Evet, Kitap Haftası! Kitaplık memuru, kırmızı kalemle takvime işaret koymuş ![]() ![]() ![]() ŞİİR-Evet, evet! ![]() ![]() HEPSİ - Kitap okuyalım, kitap okuyalım! ![]() ![]() SöZLÜK - (Çok duygulu) Çocuklar, kitap okuyunuz, ne kadar neşeleneceksiniz; bilmediğiniz sözcükleri de bende bulacaksınız ![]() ŞAKA - (Küçük adımlarla dolaşarak) Ah, çocuklar ne kadar güze! kararlar karşısındayız ![]() ![]() ŞİİR - (Şakaya doğru yürüyerek) Onlara ben de bir şeyler söylemek İsterim ![]() ![]() HEPSİ - Yaşa, Bayan Şiir, yaşa! ![]() ![]() ![]() TARİH - Ben tarih kitabıyım, yüzyıllarla doluyum ![]() ![]() ![]() ![]() SöZLÜK - Bayan Dilbilgisi, siz çocuklara bir şeyler söylemeyecek misiniz? DİLBİLGİSİ - (Yürüyerek) Ben de çok ilgi uyandıran bir kitabım, sizlerin doğru yazmanıza, doğru konuşmanıza yardım ederim ![]() ![]() HEPSİ - Yaşa, yaşa Bayan Dilbilgisi! ![]() ![]() ![]() ![]() ARİTMETİK - Çocuklar, beni seviniz ![]() ![]() BİYOGRAFİ - (Onlara doğru yürüyerek) Bütün büyük adamların yaşantısını ben yazarım ![]() ŞİİR - Ne güzel, ne güzel ![]() ![]() ![]() HİKÂYE - (Yürüyerek) Artık benim sayfalarımı yırtmayacaksınız, evlerinizde tutuklu olarak bulundurmayacaksınız ![]() ![]() (Sahnenin çevresinde el ele tutuşarak yarım daire yaparlar, yalnız şaka yoktur, o masanın çevresinde dolaşır ![]() HEPSİ - (Seyircilere bakarak) Biz hepimiz arkadaşız, birbirimize yardım edeceğiz ![]() (Şaka, halkayı yararak ortalarına girer, heyecanlıdır ![]() ![]() ŞAKA - Bakın, bakın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Bu afişleri, seyircilerin okuyabileceği bir biçimde tutarlar ![]() HEPSİ - (Afişleri tutarak, hafif gülerler ![]() ![]() ![]() M ![]() ![]() çev: Sedat TANAYDİ |
![]() |
![]() |
|