![]() |
Manda Gözü|Tiyatro Tarihi Ve Skeçler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Manda Gözü|Tiyatro Tarihi Ve Skeçlermanda gözü (Oyun, 1 Perde) KİŞÃŽLER FETTAH (40-45 yaşlarında) - HAYDAR (Aynı yaşlarda) - RÜSTEM DAYI (60-65 yaşlarında) - MECİT AĞA, (Aynı yaşlarda) - MAHMUT EMMİ (Aynı yaşlarda) -HACER (30 yaşlarında) - RAFET (40-45 yaşlarında) - ELVAN ÇOCUK (10-12 yaşlarında) Sahne, çabucak değişebilen, ikiyüzlü, dört, beş panodan ibarettir ![]() ![]() ![]() Konuşmalarda şive, herhangi bir yöresel ağız kullanılmaz ![]() ![]() (Köy ihtiyar Kurulu'nun toplandığı oda ![]() FETTAH (Pencerenin önünde dikilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Yağacak galiba ![]() ![]() FETTAH — Bir boşalırsa, dur durak bilmez ![]() HAYDAR — Bıldırki yağmur aklınız da mı? Yer-gök suya kesmişti hani ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — He ya ![]() ![]() ![]() ![]() HAYDAR — Yine tevatüre başladın Rüstem Dayı ![]() RÜSTEM — Sen ne diyorsun bre Haydar? Bu köy kurulduğundan beri öyle bir yağmur görmemişti ![]() HAYDAR — Zorlaaa ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Yalan mı ya? HAYDAR — Abarttığın kadar değildi ![]() FETTAH — Yağmuru bırakın da, pencereden dışarıya bakın hele ![]() ![]() ![]() HAYDAR (Kalkar, pencereye yaklaşır) — Ne olmuş ki? FETTAH — Şu gelen Mecit Ağa değil mi? HAYDAR — Dur bakayım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FETTAH — Yel-yepelek gelişine bakılırsa, bir şeylere canı sıkılmış yine ![]() ![]() ![]() HAYDAR — Haklısın Fettah ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MECİT (Girer) — Selâm! RÜSTEM — Aleykümselam Mecit ![]() ![]() FETTAH — Buyur ağa ![]() ![]() RÜSTEM — Şu tabakayı al da, bir cigara sar ![]() MECİT — İstemez ![]() HAYDAR — Uşaklara söyleyelim, çalkalama neyin yapsınlar ![]() ![]() ![]() ![]() FETTAH — Aşağıda, buz gibi suyla bir çalkalama yaptıralım canım ![]() ![]() MECİT — İstemez dedik ya ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Canın sıkkına benzer ![]() MECİT — Bu köy gün güne bozuluyor Rüstem ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Hayrola? MECİT — Olup biteni bir bilsen, hiç de hayırdan kapı açmazdın ![]() RÜSTEM — Merak ettim doğrusu ![]() ![]() ![]() ![]() FETTAH — He ya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HAYDAR — Mecit Ağa'nın suratma bakılırsa, öyle ufak tefek bir şey olmasa gerek ![]() MECİT — Sen ne zamandan beri insanın suratından feylini ve de olup biteni keşfetmeyi öğrendin, Angut Haydar? HAYDAR — Angut deme Mecit Ağa! Bilin ki, bu Angut lafına evvel-eski kızarım ![]() RÜSTEM — Hele sen sus Haydar! Sus da, şu işin aslını astarını bir öğrenelim ![]() MECİT — İşin aslı astarı, dünkü veletler boylarına bakmadan eşkıyalığa çıkıyorlar ![]() RÜSTEM — O da ne demek? * MECİT — Rafet'in veledi olacak Elvan, benim mandanın gözünü ![]() ![]() RÜSTEM — Yok canım! ![]() ![]() FETTAH — Durup dururken mi? Zoru neymiş peki? MECİT — Elvan'ı bul da, zorunu ondan sor ![]() FETTAH — Pek öyle hayta bir çocuğa benzemez ya bu Elvan ![]() ![]() ![]() MECİT (öfkeli) — Ben kaza maza anlamam ![]() ![]() RÜSTEM — Canım, hemencecik hayıflanma öyle ![]() ![]() ![]() ![]() MECİT — Göz förtlemiş çıkmış, sen hâlâ melhemden söz ediyorsun ![]() HAYDAR — Canım, gözü förtledi diye, manda elden çıkmadı ya bre Mecit Ağa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MECİT — Haydar! Angut Haydar! Sen ömrü billâh manda gözüne canû gönülden baktın mı hiç? HAYDAR (Biraz bozuk) — Baktım ![]() ![]() ![]() MECİT — Bakmamışsın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HAYDAR — Hey be! Başımıza rastıklı Raziye yapıp çıktın manda kömüşünü! Senin manda dediğin hayvan iyice ver yesin, su bulsun gevşesin ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Canım kesin şu tartışmayı da, işi dipten doruğa anlayalım bir iyice ![]() MECİT — Anlattık ya işte ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Durup dururken mi? MECİT — Yok ![]() RÜSTEM — Ya? MECİT — Manda bunların bostanına girmiş, ucundan kıyısından, az biraz otlamış ![]() FETTAH — Karpuz bostanlarına mı? MECİT — He ![]() RÜSTEM — Oğlan da mandayı kovmak için ![]() ![]() ![]() FETTAH — Taşla üstüne seğirtti zaar ![]() RÜSTEM — Demek ki, bir sebebi varmış Mecit ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MECİT — Girdi diye? Hayvan bu, ![]() ![]() RÜSTEM — Hayvan olmasına hayvan ya, Rafet de emek verip bostan yetiştiriyor ![]() HAYDAR — Çok zarar vermiş mi bari bostana? FETTAH — Seninki de amma sual? Manda bostana girecek de, zarar vermeyecek ha? MECİT — Rafet de akıl edip, bostanın kıyısına çit neyin cckseydi ![]() ITiTTAH — Kolay mı koca bostanın çevresine çit çekmek? MECİT — öyleyse zararına da katlansın ![]() FETTAH — Onda da sen haklısın Mecit Ağa ![]() RÜSTEM — Çocuk kötülüğüne atmamıştır canım ![]() ![]() MECİT — Yooo Rüstem ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Hoppalaaa! Ortada sanki cinayet var ![]() ![]() MECİT — Kaza mı? Oh, ne iyi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HAYDAR — Ona bakarsan, Rafet de oğlunu çingenelerden satın almadı ![]() ![]() FETTAH — Rafet'in marazlı karısı Hacer, bir oğlum olsun diye az mı ziyaret ziyaret dolaştı, az mı adak adadı? MECİT — Açıkça konuşun da bileyim: Oğlandan yana mısınız, benden yana mı? RÜSTEM — Ne senden yanayız, ne de oğlandan ![]() ![]() MECİT — Nasıl hal çaresiymiş o? RÜSTEM — Düşünüyoruz ![]() ![]() ![]() HAYDAR — Düşünüyoruz ya ![]() ![]() ![]() FETTAH — Her iki tarafı da memnun edecek bir çare bulacağız elbet ![]() RÜSTEM — Burada olmayan öteki kurul üyelerine de danışacağız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MECİT — Kes bakalım şu nutku ![]() ![]() RÜSTEM — Niye? MECİT — Kaçıp gitmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Yanılıyorsun Mecit ![]() ![]() ![]() MECİT — Onun için mi parmak kadar çocuğu benimle bir tutuyorsunuz? FETTAH — Biz öyle bir şey demedik ki ![]() ![]() ![]() MECİT — Sen değil miydin, az önce Hacer'in oğluna gebe kalmak için, ziyaret ziyaret dolaştığını söyleyen ![]() ![]() FETTAH — Bak şimdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MECİT — Nereye çekiyormuşum? FETTAH — Bak, Mecit Ağa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MECİT — Neymiş o huyum? FETTAH — İnadın ![]() ![]() ![]() ![]() HAYDAR — Fettah doğru söylüyor ![]() ![]() RÜSTEM — Haklılar Mecit ![]() HAYDAR — Senin Elvan dediğin daha ne ki? Engücü on, on iki yaşında ![]() ![]() ![]() ![]() FETTAH — Cahalın biri canım ![]() MECİT — İyi vallahi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Yok canım, cahal dedikse, o kadar da değil ![]() ![]() ![]() ![]() MECİT — Bana akıl öğretmeye kalkmayın ![]() ![]() RÜSTEM — Onda da sen haklısın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MECİT — Manda ya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HAYDAR — Ne yapalım Mecit Ağa? Baş köşeye mi oturtalım mandayı? Soğuk şerbetler, demli çaylar mı sunalım boyunduruğa koşuluyor diye? Tanrı hayvanı hayvan, insanı da insan diye yaratmış ![]() MECİT — Zıddıma zıddıma laf etme Haydar! Ben öfkemden patlıyorum, sen tutmuş lügat paralıyorsun orada ![]() ![]() ![]() ![]() MAHMUT (Girer) — Selamünâleykim millet! FETTAH — Aha, Mahmut emmi de geldi ![]() RÜSTEM — Hoş geldin Mahmut ![]() ![]() MAHMUT — Daha önce gelecektim ya, uyuyup kalmışım ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Yağmasına yağacak ya, göğün gürlemesini bekliyor ![]() MAHMUT — Geçmiş olsun Mecit Ağa ![]() ![]() ![]() ![]() MECİT — Bilerek ![]() ![]() ![]() MAHMUT — Bilerek yapmaz ![]() ![]() MECİT — Bakıyorum da, oğlanın üstüne toz kondurmuyorsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Bak şimdi ![]() ![]() ![]() ![]() MECİT — Yalan mı ya? Üçünüz üç yandan verip veriştirdiniz ![]() RÜSTEM — Lafı uzağa çekme Mecit ![]() ![]() MAHMUT — Buldunuz mu bari? RÜSTEM — Bulacağız ![]() ![]() ![]() ![]() FETTAH — Benim aklıma bir çare geldi bile ![]() RÜSTEM — Söyle bakalım Fettah ![]() ![]() ![]() FETTAH — Rafet'in bir mandası olacaktı değil mi Mahmut emmi? MAHMUT — Evet ![]() FETTAH — Diyorum ki, Rafet'in mandasını Mecit Ağa'nın sakatlanan mandasıyla değiştirsek ![]() ![]() ![]() HAYDAR — Hiç de fena fikir değil ![]() ![]() ![]() MECİT — O kocamış mandayla mı? Ona manda demek için bin tanık ister ![]() MAHMUT — Tevatür etme Mecit ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MECİT — O mu yavrulayacak? Onun döl verecek canı mı kalmış bre Mahmut? Söylediğin şeye şoncağız bebeler bile güler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MECİT — Ne işe yarayacak yüz pangunot? HAYDAR — Mandayı baytara gösterirsin ![]() ![]() ![]() ![]() MECİT — Göz elden çıkmış diyoruz, sen hâlâ baytardan bahsediyorsun ![]() HAYDAR — Peki iki yüz versin ![]() MECİT — Haydar! Angut Haydar! Onurumu açık artırmaya çıkarmadım ben ![]() ![]() ![]() MAHMUT — O olmaz, bu olmaz ![]() ![]() ![]() ![]() MECİT — Ben mandamı isterim ![]() MAHMUT — Anlaşılan işi yokuşa sürmek istiyorsun sen ![]() ![]() ![]() ![]() MECİT — Bana bak Mahmut! Sen bu işe karışma! Burada Köy İhtiyar Kurulunun üç üyesi varken, sana iş düşmez ![]() MAHMUT — Haklısın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MECİT — Daha çok Rafet'i ![]() ![]() ![]() MAHMUT — İkinizi de ![]() ![]() ![]() MECİT — öyleyse Elvan denen veledi kulağından tutup yanıma getirsene ![]() ![]() ![]() MAHMUT — Benim candarma olduğumu kim söyledi sana? MECİT — Gördün mü, nasıl yan çiziyorsun? Hem, dedim ya, sen bu işe burnunu sokma Mahmut ![]() ![]() MAHMUT — Hesabı görürken iyi dikkat et Mecit ![]() ![]() ![]() ![]() MECİT — Tehdit mi ediyorsun? MAHMUT — Ne haddime ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Canım, kesin şu karşılıklı laf çakıştırmayı ![]() ![]() ![]() MECİT — Anlaşılan hepiniz birlik olmuşsunuz, çakal oyununa getireceksiniz beni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MAHMUT — İntikamı, değil mi? MECİT — Var ya, ne sandıydın? Göz göre göre, hakkımızı mı çiğneteceğiz? Adımızı, köy içindeki itibarımızı iki paralık mı edeceğiz? Elvan denen dünkü itin yaptığı yanına kâr mı kalacak sanıyorsun? MAHMUT — Duyuyor musunuz kurul üyeleri? Bunun feylinden geçenler hiç de hayıra yorulmaz desem, yeridir ![]() RÜSTEM — Sen onun konuşmasına bakma Mahmut ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MECİT — Langur-lungur konuşup da tepemi attırma Rüstem! RÜSTEM — Sen de sabrımızı taşırmayı kes artık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MECİT — Anlaşıldı ![]() ![]() ![]() MAHMUT —- Neymiş yapacağın? MECİT — Mahmut ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MAHMUT — Yanılıyorsun Mecit ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Mahmut'un hakkı var ![]() ![]() MECİT — öyle mi keleş Rüstem? RÜSTEM — öyle ya çopur Mecit! MECİT (Birden büyük bir öfkeye kapılır) — Peki ulan Rüstem! Fettah! Haydar! Mahmut! Eğer ben de çocuğun boynundan kan çıkarmazsam, bana da Mecit Ağa demesinler! RÜSTEM — Hey! Hey! Kendine*gel Mecit! O nasıl sözler öyle? MECİT (öfkesi daha da kabarır) — Hemi de ırzıma, nikâhıma yemin olsun ki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Höst deli Mecit! Kendine gel bakayım ![]() I'IİTTAH — Aman Mecit Ağa! Ortada ne var canım ![]() ![]() HAYDAR — Tövbe de! Biz de duymamış olalım ![]() MECİT — Biz duymamış olalım demek de, nesi? Duyasınız ve de köye yayasınız diye söylüyorum işte ![]() ![]() ![]() ![]() MAHMUT — İşi çığırından çıkardın ki, düzeltmek için netsek faydasız gayrı ![]() RÜSTEM — Peki ya, Mecit, bu kadar ağır yeminden sonra ne olacak şimdi? MECİT — Varın orasını da sizler düşünün ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Yavu, kurul üyeleri ![]() ![]() ![]() ![]() HAYDAR — İş sarpa sardı canım ![]() ![]() FETTAH — Haydar'in hakkı var Rüstem Dayı ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Mahmut! Sen Rafet'e haber ver de, şu sıralar ortalıkta görünmesin ![]() MAHMUT — Peki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Sen merak etme ![]() MAHMUT — Haydin eyvallah ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Güle güle ![]() ![]() ![]() FETTAH — Güle güle Mahmut Emmi ![]() ![]() ![]() HAYDAR — Ayağını çabuk tut Mahmut Emmi ![]() ![]() ![]() MAHMUT — Olur olur ![]() ![]() RÜSTEM — Şimdi aramızda bir iş bölümü yapalım, Fettah? FETTAH — Buyur dayı? RÜSTEM — Sen doğruca muhtara git ![]() FETTAH — Olur dayı ![]() RÜSTEM — Haydar, sen de öteki kurul üyelerine haber ver, hemencecik buraya gelsinler ![]() ![]() RÜSTEM — Ben de, o değilden karakola bir haber çıtlatayım ![]() (Gök gürültüsü ![]() FETTAH — Yağmur boşanacak! HAYDAR — Amma gürledi ha! FETTAH — Laf aramızda, Mecit de yaman gürledi ha! Eğer yeminin ardı gelirse ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Haydin bakayım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() II (Sahne aydınlanır ![]() ![]() HACER — Hay gözün kör olmasın Elvan! Dertsiz başımızı derde soktun ![]() RAFET — Dert ki, ne dert ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RAFET — Bilmem ki ![]() ![]() ![]() HACER — Ya karakola salıp, candarma getirirlerse? Ya oğlanı zorla götürürlerse? RAFET — O kadar da uzun boylu değil, Köylük yerde olur böyle şeyler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HACER —İnşallah! RAFET — İyice örttün mü üstünü? HACER — örttüm ![]() ![]() RAFET — Kızların haberi var mı? Elvan'in samanlıkta gizlendiğinden? HACER — Yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RAFET — İyi etmişsin ![]() ![]() ![]() ![]() HACER — Demek Mahmut Emmi işi sulha bağlayacak ![]() RAFET — Ortada sulh mulh yok daha ![]() ![]() HACER — Demincek sen demedin mi? RAFET — Mahmut Emmi'nin hatırını sayarlar dedim ![]() HACER — Rafet? RAFET —: Ne var? HACER — Gidip, Mahmut Emmi'yi bir de ben görsem, ha ![]() ![]() ![]() RAFET — Otur oturduğun yerde ![]() ![]() RAFET — Kocası olacak herif pısmış da, karısını kapı kapı elçi yolluyormuş diye köşe bucak gezip alay ederler ![]() ![]() HACER — Ne var ki bunda? Elvan'ın anası değil miyim? Karnımda taşıdığım, doğurup ortaya getirdiğim oğlumu görünür bir belâdan esirgeyemedikten sonra kaç para eder benim analığım? (Ani bir öfkeyle ![]() ![]() ![]() ![]() RAFET — Hişt ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() karışma sen ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HACER (Yumuşak) — Olsun Rafet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() III (Sahne aydınlanır ![]() ![]() RÜSTEM — Rafet ![]() ![]() ![]() ![]() RAFET — Biz yok demiyoruz ki ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Bostandan manda kovalamanın da bir yolu yordamı olsa gerek ![]() ![]() ![]() ![]() RAFET — Rüstem Dayı ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Biliyoruz canım, biliyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MAHMUT — Neyse, lafı uzatma şimdi ![]() ![]() RÜSTEM — Oluru ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HAYDAR ![]() ![]() FETTAH — Senin anlayacağın iki şartı var ![]() MAHMUT — Neymiş? RÜSTEM — Birincisi ![]() ![]() ![]() ![]() RAFET — Dileriz be Rüstem Dayı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — İkincisi ![]() ![]() ![]() ![]() RAFET — Çocuğu buraya getirmekte nesi oluyor? RÜSTEM — Mecit yemin etti ya bi yol ![]() ![]() ![]() ![]() RAFET — Yani, göz göre göre, Elvan'ı boğazlatacak mıyım? Kurban mı istiyor bu herif bizden? HAYDAR — Bildiğin gibi değil ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Doğru söyledi Haydar ![]() ![]() ![]() ![]() RAFET — Lafı ağzınızda çürütmeyin de, açıkça söyleyin ![]() RÜSTEM — Açığı: Mecit bir çizik çizecek oğlanın boynuna ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RAFET — Delirdiniz mi siz yahu? Ya eli titrerse, ya öfkesine kapılıp da ![]() ![]() ![]() HAYDAR — Daha neler ![]() ![]() ![]() ![]() RAFET — Sen olsan düşünmez misin Haydar? Senin Yasin çocuğu getirseler buraya, hiç oralı olmadan, olup bitene seyirci mi kalırsın? Hangi biriniz böyle bir şeye gözünüzü kırpmadan bakabilirsiniz? MAHMUT — Rafet'in hakkı var ![]() ![]() RÜSTEM — Yok, yok ![]() ![]() ![]() ![]() MAHMUT — Vallaha bilmem ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Yeminli yeminli gezerse daha mı iyi olacak? Yemini kurt gibi kemirecek içini ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() den kurtul" demiş ![]() ![]() ![]() ![]() FETTAH — Kitapta yeri var mı, yok mu bilmem ama, herif yumuşamışken bu işi halledelim derim ![]() RAFET — Mecit Ağa'nın yumuşadığından emin misin Fet-tah? Sakın oyuna moyuna getirmesin bizi? MAHMUT — Sonunda bir yaramazlık olmasın da ![]() ![]() ![]() FETTAH — İyi ya işte ![]() ![]() ![]() ![]() HAYDAR — Biz Mecit Ağa'yı yumuşatana kadar ne çektik canım ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Haydi Rafet ![]() ![]() ![]() ![]() RAFET — Alıp, geleyim ya, benim içimde hâlâ kuşku var ![]() HAYDAR — Sen de amma kuşkuluymuşsun Rafet ![]() ![]() FETTAH — Hacer Bacı'ya söyle ![]() ![]() ![]() ![]() MAHMUT — Bayramlık elbise de ne oluyor? Düğün mü var ortada? FETTAH — Canım, hani, temiz pak giyinirse, başta Mecit Ağa olmak üzere hepimizin sevgisini kazanın ![]() RÜSTEM — Fettah'ın hakkı var ![]() ![]() RAFET — Ne diyorsun Mahmut Emmi, alıp geleyim mi Elvan'ı? MAHMUT — Başkaca çare kalmadı ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Elbette teminat veriyoruz ![]() ![]() MAHMUT — Yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Elli kez söyleyecek değiliz ya be Mahmut ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RAFET— Peki Rüstem Dayı ![]() ![]() ![]() ![]() MAHMUT — Bekle Rafet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Ayağınızı çabuk tutun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MAHMUT — Merak etme ![]() ![]() (Çıkarlar ![]() ![]() IV (Sahne aydınlanır ![]() ![]() RAFET — Hacer! Kız Hacer! HACER — Geldim, geldim ![]() ![]() RAFET — Kurul Üyeleri Elvan'ı istiyorlar ![]() HACER — Mecit'e mi teslim edecekler ![]() RAFET — Yok canım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HACER (Heyecanlı) — O nasıl iş öyle Rafet? Delirmiş mi bu herif? RAFET — Merak etme ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RAFET — Kurul Üyelerine söz verdim, getireceğim diye ![]() ![]() ![]() ![]() HACER — Ayıp olacak diye ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RAFET — Şamatayı bırak da, hazırla çocuğu ![]() ![]() ![]() HACER — Kararın karar ha? Götüreceksin demek? RAFET — Götüreceğim ![]() HACER — Ben de gelirim ![]() ![]() ![]() ![]() RAFET — Otur oturduğun yerde ![]() ![]() HACER — Rafet ![]() ![]() ![]() ![]() RAFET — Merak etme sen ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() IIACER — Elimde değil ki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KAFET — Uzattın Hacer ![]() ![]() ![]() ![]() HACER — Var ![]() ![]() KAFET — Tası bir iyice doldur da, ver bakalım ![]() I IACER (Testiden su doldurur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KAFET — Oh ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HACER — Tamam, tamam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RAFET — Ne var yine? HACER — Elvan'ı götürdüğün gibi sapasağlam getireceksin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() V (Sahne aydınlanır ![]() ![]() RÜSTEM — İkisi de acur mu acur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Doğru ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FETTAH — Farkında mısınız, Mahmut Emmi de açıktan açığa Rafet'in yanında yer aldı ![]() RÜSTEM — Eh, o kadar da olacak artık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FETTAH — Biz Rafet'e karşı değildik ki canım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Orası öyle ya ![]() ![]() ![]() ![]() HAYDAR — İlle de mandaları ![]() ![]() ![]() FETTAH — He ya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FETTAH — Bir de yer ki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Onlar gelene dek ben size bir yarenlik anlatayım da, dinleyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Vaktin birinde bir Mucur Hasan varmış ![]() ![]() ![]() HAYDAR — İlk senden duyuyorum ![]() ![]() ![]() FETTAH — Ben de ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Tepeköy'lü Mucur canım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HAYDAR — Yok deve! RÜSTEM — Herifçioğlu bir oturuşta bir kuzuyu yer kalkarmış ![]() FETTAH — Şimdi de bir kuzuyu yeyip kalkan var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Orası öyle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HAYDAR — Uyduruyorsun mu ne, Rüstem Dayı? RÜSTEM — Ne uydurması yavu? Rahmetli dedem yemin billâh anlatırdı ![]() HAYDAR — Deden aıüattıysa, bu iş tüm martavala benzer ya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Dedeme laf yok Haydar! Dedem, beş vakit namazında adamdı ![]() HAYDAR — Peki, kızma, kızma ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Kavuna karpuza merakı hepsinden baskınmış Mucur'un ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FETTAH — Dayı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Siz öyle belleyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FETTAH — Yeyip bitirmişler mi koca bostanı? RÜSTEM — Dur ki bi yol ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FETTAH — Bekliyek Dayı ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Mucur Hasan da mandalarla birlik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Sen öyle bil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MECİT — Bakıyorum da keyfiniz yerinde ![]() ![]() FETTAH — Rüstem ![]() ![]() MECİT — Hani, çocuk nerede? FETTAH — Hele otur Mecit Ağa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Kahve, çay? Bir şey içsen ![]() ![]() ![]() MECİT — İstemem ![]() ![]() ![]() HAYDAR — Gelecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KÜSTEM — Yola getirdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FETTAH — He ya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Şoncağız çocuğa mat oldu demesinler ![]() ![]() MECİT — Elbette yavu! Biz susar ört bas edersek, yarın tepemize biner bu veletler ![]() ![]() ![]() FETTAH — Haklısın Ağa ![]() ![]() ![]() ![]() 11AYDAR — Ağa, bir kez daha söz ver bize, açık açık bir daha söyle: Bir çizik çekeceksin değil mi? KÜSTEM — Çizik bile değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MECİT — Anladık canım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 39 Kılı bile kesmiyor, nerde kaldı ki oğlanın boğazını ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Neyse, kapa şu mereti de, bir cigara yak bakayım ![]() MECİT — Kapatalım Rüstem ![]() ![]() FETTAH — Nalbant bir daha baktı mı mandanın gözüne? RÜSTEM — Baktı ya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FETTAH — Neyse ![]() ![]() ![]() ![]() (MAHMUT, RAFET, ELVAN içeri girerler ![]() RÜSTEM — Buyurun buyurun ![]() ![]() ![]() ![]() MAHMUT — Hoş bulduk ![]() RÜSTEM — Geç bakalım baş köşeye Mahmut ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Geç canım, geç de, şöyle efendi efendi otur ![]() RAFET — İyi böyle Rüstem Dayı ![]() RÜSTEM — Peki, sen bilirsin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HAYDAR — Ulan bu ne süs böyle? Gören de güvey sanacak ![]() FETTAH — Yaman bir delikanlı olmuş bu Elvan canım ![]() ![]() RÜSTEM — öp bakayım Mecit Ağa'nın elini ![]() MECİT — O sonraki iş ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Sen bilirsin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ELVAN — Anladım Rüstem Dayı ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Mecit Ağa'nın hayvanlarına bundan böyle hiç dokunmayacaksın ![]() ELVAN — Tamam Rüstem Dayı ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Gelelim esas meseleye ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FETTAH — Belle ki, ağaca neyin tırmanırken dal çiziverdi boynunu ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — İyi söyledi Fettah Emmin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ELVAN — Korkuyorum Rüstem Dayı ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Amma yaptuı ha Elvan! Senin gibi bir yiğit ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ELVAN — Korkuyorum ![]() ![]() ![]() HAYDAR — Hoppaalaaa! Şu köyün içinde sünnet olurken ağlamayan tek çocuk sendin, ne çabuk unuttun? Bugünkü gibi aklımda ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ELVAN — Sünnet başka, bu başka ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Bak ne güzel söyledin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ELVAN — Ya Mecit Ağamın eli titrese? RÜSTEM — Söylediğine bak! Koskoca adamın eli titrer mi lıiç? Hadi, gel şöyle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ELVAN — Cokeyim mi baba? RAFET — (öfkeli, bezgin) — Yahu uzatmayın şu işi! Böyle bir eziyet hangi kitapta görülmüş? Tepemi attıracaksınız vallahi! HAYDAR — Sen dışarda bekle Rafet ![]() MAHMUT - Sen kapının arkasında bekle iş olup bitene dek ![]() RAFET — Peki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MAHMUT — Merak etme sen ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Hadi bakayım koçum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ELVAN (Söylenenleri ürkek bir biçimde yerine getirir) — Korkuyorum Rüstem Dayı ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Korkma dedim ya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MECİT (Çocuğun kulağını çekerek) — Ulan, bir daha taş atacak mısın mandalarıma? ELVAN — Atmayacağım ![]() ![]() ![]() MECİT — Tövbe mi? ELVAN — Tövbe ![]() MECİT (Cebinden usturayı çıkanı; ağzını açar) — Uzat öyleyse boynunu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ELVAN (Haykırır) — Baba! Babaaaa! (Kapının hızla açılışı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MECİT yere yıkılır ![]() ELVAN (Yerinden sıçrar, babasına sarılır) — Baba! Baba! öyle korktum ki! ![]() ![]() ![]() RAFET — Bir yanına zarar geldi mi koçum? ELVAN — Yok yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM (RAFET in üstüne yürüyerek) — Ulan rezil Rafet, bu nasıl bir iş? Ben şimdi seni parça parça etmez miyim? FETTAH — Demek tedbirli gelmiş! ![]() ![]() HAYDAR — öyle ![]() ![]() ![]() MAHMUT — Gelirken, "üstünde silâh milâh var mı?" diye sormuştum da, "yok" demişti ![]() RÜSTEM — Üstünü aramak varmış ya ![]() ![]() ![]() ![]() MAHMUT (Yerde kıvranan MECİT in üstüne eğilerek) — Ağalar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MECİT (Güçlükle, kesik kesik konuşur) — İçim kavruluyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MAHMUT (Eğilir, MECİT in göğsünü dinler) — Artık ses gelmez ![]() ![]() ![]() RÜSTEM (Bozgunda) — Peki? Peki şimdi ne olacak? Ne olacak dedim millet? Böyle mayii mayii birbirimizin yüzüne un bakacağız? Rafet ![]() ![]() ![]() RAFET (Olana bitene dalgın ve boş gözlerle bakar ![]() ![]() ![]() ki İSTEM — Sana söylüyorum -------- Rafet! MECİT-(Kendine gelir) — Buyur Dayı ![]() RÜSTEM — Bir şey dedim ya! Ulan kuşkulu Rafet! Ulan cahal Rafet! Ne yaptın? Hepimizin başını nâra yaktın! RAFET — Hakkın var Rüstem Dayı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RÜSTEM — Marazlı veledini göz göre göre boğazlatacağız he mi? Az önce kulağınla duydun ![]() ![]() ![]() ![]() MAHMUT (RÜSTEM'in dostça omuzundan tutar, hasır iskemlelerden birine oturarak) — Ne söylesen boş artık Rüstem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FETTAH — Buyur Mahmut Emmi ![]() ![]() ![]() MAHMUT — Sen surdan çabucak karakola haber ilet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sedat Veyis öRNEK |
![]() |
![]() |
|