10-24-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yangın Yerinde Orkideler Oyunu Hakkında Bilgi
Yangın Yerinde Orkideler
Yazan: Memet Baydur
NURİ – Bir kere Zonguldak'a gitmiştim, yıllarca önce  Karanlıktı abicim  (Sessizlik ) Kömür madenlerinde çalışıyordum o zamanlar  Grizu patlar, herkes ölür, geriye kalanlar çalışmaya devam eder, yine grizu patlar, yine herkes ölür  geriye kalanlar çalışmaya devam eder  Ama bir gün geldi ki kravatın icadını açıkladım abicim Kravat abicim boyunbağı hani "kravatsız girlmez" derler ya işte oradaki kravat (Bir elinde tabanca, öbüründe Dom Perignon) Madendeydik abicim ineli on saat olmuştu  Hepimiz öksürüyorduk  Birisi başlıyordu kısa bir öksürük solosu geçmeye derken bir diğeri katılıyordu derken bir üçüncü, dördüncü derken onlarca, yüzlerce, binlerce insan öksürmeye başlıyordu  Senfoni gibi! Feci bir durum abicim bildiğin gibi değil orada o gün aklıma geldi abicim  Kravat abicim boyunbağının icadını icat ettim orada, yerin yedi kat dibinde  Şöyle dedim kendi kendime: Uygar insan öksürmez Doğrudur ha, kaç yüz kere gözlemiştim, o herifler hiç öksürmüyordu karıları da öksürmüyordu, çocukları da  Çünkü uygardılar  Neden uygardılar abicim ve biz neden uygar değildik ve ha babam öksürüyorduk? Ha? Sorarım size ulan dedim kendime içimden bağırarak! Biz neden öksürüyorduk durup dururken?! Dokuzuncu koridorda bir patlama oldu abicim ben bunları düşünürken  Bütün galeri çökmüş ertesi gün öğrendim  44 ölü yaralı filan yok zaten o meslekte ya ölürsün ya da yaşarsın ikisini de öksürerek yaparsın ama ama neden, neden, neden öksürüyorduk acaba? (Sessizlik ) Uygar değildik Neden uygar değildik? Kravat takmıyorduk çünkü! (Sessizlik ) Anlaman gerekiyor abicim, kravatlar öksürmez
|
|
|