![]() |
Arkadaşlar 5 Kişilik Oyun |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Arkadaşlar 5 Kişilik OyunArkadaşlar 5 kişilik Oyun OYUNCULAR Açelya : Gönül Canpolat Hüsamettin Ballıses: Seda Bilgin Şevket Çınar Altında Yatar Yatmaz Uyur Oğlu: Ayşe Topuz Taşkın: Halil Zincir Tijen Tizses: Müfide Güler TEKNİK KADRO: YAZARLAR: Gönül Canpolat Seda Bilgin Ayşe Topuz Halil Zincir Müfide Güler Yönetmen: Ayşe topuz Makyöz: Seda Bilgin Dekor: Gönül Canpolat Kostüm: Müfide Güler Efektör: Halil Zincir Arkadaşlar, bu gün sunacağımız oyun, ülkemizde müzik ve basın alanında yaşanan kültürel yozlaşmayı, eleştirel bir bakış açısıyla dile getirmektedir ![]() ![]() İNCİR ÇEKİRDEĞİ (Dekor, bir stüdyo şeklindedir ![]() ![]() ![]() Açelya: (Fon müziği ile birlikte sahneye, oynayarak girer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Açelya: (Gelen konuklarla tek tek el sıkışır ve onlara hoş geldiniz der) ![]() ![]() Açelya: Nasılsınız? Şevket: Teşekkür ederiz, siz nasılsınız ? Hüsamettin: Sağolun ![]() Taşkın: (Eliyle sağolun şeklinde hareket yapar) ![]() Açelya: Bende iyiyim ![]() ![]() ![]() Hüsamettin: Öncelikle beni bu programa davet ettiğiniz için çok derinden saygılar ![]() ![]() ![]() ![]() Açelya: Bu övgülerinize layık olmaya çalışacağız ![]() ![]() Hüsamettin: Valla Açelya hanım, biz Allah’ına kadar arabeskçiyiz icabında ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Açelya: Tamam, tamam ![]() ![]() ![]() ![]() Şevket: Efendim ben, Şevket Çınar altında yatar yatmaz uyur oğlu Açelya: (Gülümseyerek ve alaylı bir şekilde); Soy adınız ne? Şevket: Çınar altında yatar yatmaz uyur oğlu ![]() Açelya: Soyada bak ya! Çınar altında yatar yatmaz …… kuzum bu soyadı nerede büyüttünüz? Şevket: Saksıda, değil her halde ![]() Açelya: Siz bu tartışmaya hangi sıfatla katılıyorsunuz? Şevket: ( Sert bir edayla) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Açelya: (Alaylı) Derneğinizin adı neydi? Şevket: Halk müziğini sevmeyenlerin kafasını kırmalı derneği ![]() Açelya: Valla, çok ilginç bir dernek ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Arkadaşlar 5 Kişilik OyunTaşkın: Teşekkür ederim canım benim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şevket: Nerden arkadaşın oluyorum lan senin, pis popcu? Açelya: (Kameraya işaret ederek) ![]() ![]() Taşkın: Kötü söz sahibine aittir canım benim ![]() Açelya: Ayy ![]() ![]() Şevket: (Kameraya döner) ![]() ![]() Hüsamettin: Helal, yakışır ![]() Şevket: Hatta kırayım ![]() Açelya: (Çok memnundur, yerinde duramaz) ![]() Şevket: Yaa! Baksana ![]() ![]() Taşkın: (Şaşkın bir edayla) ![]() Şevket: (Sertçe) ![]() ![]() Taşkın: Babamın derneği yok ki ![]() Şevket : Fe süphanallah ![]() Taşkın: Aramızda top var derneği ![]() Şevket: Bakın ne adar edepsizce bir dernek ![]() ![]() Taşkın: Evet ![]() ![]() ![]() Şevket: Kim ulan o top? Taşkın: Bakın işte, çok yanlış düşünüyorsunuz ![]() Şevket – Açelya – Hüsamettin: (Uzatarak) Top ![]() Taşkın: Şu anda aramızda bir top var ![]() Şevket: İyi o zaman bandıra bandıra ye beni, ne demek? Taşkın: Aslında o sözle kastedilmek istenen ![]() ![]() ![]() Şevket: Bu sözlerin neyi var ki? Taşkın: Kötüsü hiçbir şey yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şevket: Böyle konuşmaya devam edersen, ağrıyacak bir başın bile olmayacak artık ![]() ![]() Açelya: (Kameraya dönüp, kendi kendine söyler) ![]() ![]() ![]() Taşkın: Halk müziğini duyunca kargalar bile üç gün ses çıkaramıyorlarmış, biliyor musunuz? Şevket: Neden o? Taşkın: Çünkü halk müziği, kargaların gak sesinden bile kötü ![]() Şevket: Allah, tutmayın lan beni … Bu halk müziğine karga dedi ![]() ![]() ![]() Taşkın: Yok ya! Şimdi ben sana bir kroşe geçirirsem feleğini şaşırırsın ![]() Açelya: Beyler, lütfen daha programın bitmesine çok var hemen dövüşürseniz program yarım kalır ![]() ![]() Şevket: (Spikere dönerek) ![]() Açelya: Kroşe geçiririm dedi ![]() Şevket: Ne o, kötü bir şey mi? Açelya: Evet, çok kötü ![]() Şevket: (Ayağa kalkar) ![]() ![]() Açelya: Beyler, lütfen sakin olalım ![]() ![]() Şevket: Hırsızlık bizim kitabımızda yazmaz ![]() Hüsamettin: Allah’ına kurban konuş… Açelya: Efendim, anlamadınız ![]() Taşkın: Anlamaz o zaten ![]() Şevket: Sen konuşma, her lafa maydanoz olma ![]() Açelya: Yani diyorum, hangi müzik aletlerini çalabiliyorsunuz? Şevket: Sazım var, onu çalarım ![]() Taşkın: Benimde gitarım var ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Arkadaşlar 5 Kişilik OyunŞevket: Heh, gitarı varmış, yesinler gitarını ![]() Açelya: Hop, hop sarkıntılık yok beyler ![]() ![]() Açelya: (Aaa) Bir telefonumuz var hemen bağlayalım alo alo ![]() Tijen: Alo iyi akşamlar hanfendi ![]() Açelya: Buyrun kiminle görüşüyoruz ![]() Tijen: Ben Tijen Tizses ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Açelya: Evet efendim haklısınız aslında ![]() ![]() Hüsamettin: Opera ne ola ki kurban? ![]() Şevket: Otomobil gibi bir şey olsa gerek ![]() Tijen: Yo ![]() ![]() ![]() ![]() Açelya: (Kısık bir sesle) Bir sen eksiktin ![]() ![]() Şevket: Efendim eee; ben ilkokulları bitirdim ![]() Açelya: Nasıl yani? Şevket: Yanisi ilkokulu on iki senede bitirdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Açelya: Yani ilkokul mezunu musunuz? Müzik bilginiz var mı? Şevket: Müzik bilgim var da denilebilir, yok da denilebilir ![]() ![]() Açelya: Neşat Ertaş’ı uzaktan görmek müzik bilgisi mi? Şevket: Niye olmasın spiker hanım? Neşat Ertaş denince akla saz geliyor ![]() ![]() ![]() Açelya: Taşkın bey, siz hangi okulları bitirdiniz? Taşkın: Efendim ben ilkokulu içerden, orta oklu dışardan bitirdim ![]() ![]() Hüsamettin: Fa (el çakarlar) Açelya: Tamam, tamam beyler, şimdide Hüsamettin beye soralım ![]() ![]() Hüsamettin: (Şaşırır bir edayla) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yoğurt koydum dolaba ellere vay Böğün başım kalaba ellere vay Vay vay vay vay Bıçak kemiğe dayandı vay vay Meğer sevdan bir yalanmış vay vay Sevdiğime pişman ettin vay Açelya: Öf ya, hem müzikten anlamıyorsunuz, hem de… Şevket: Ayıp oluyor spiker hanım! Şimdi sen bize kara cahil mi diyorsun? Beni üzdün, yüreğimden yaraladın ve can evimden vurdun ![]() ![]() ![]() Açelya: Hayır, hayır yanlış anladınız lütfen oturun ![]() Şevket: (Zaten hazır bir şekilde) Çok ısrar ettin, oturayım bari ![]() Taşkın: Israr etmiyor sen gidebilirsin ![]() Şevket: Sen konuşma -----, bir kere sen şu sakalını kes de öyle konuş ![]() ![]() Taşkın: Sen ne anlarsın? Bu moda ![]() Şevket: Tövbe estağfurullah ![]() Açelya: Beyler yine başlamayalım ![]() ![]() Taşkın: Sen bize hala cahil mi diyorsun? Ömürsün valla ![]() Açelya: Evet, aynen öyle ![]() Taşkın: Arkadaşım bak benim bir gururum var, haysiyetim var, arabam var,evim var, şerefim var ![]() ![]() ![]() Şevket: Çifte telli mi Allah ![]() Açelya: Parça, demişken, Hüsamettin bey, sizden bir parça dinleyelim ![]() Taşkın: Dinlemesek olmaz mı? Ben biraz yorgunumda Açelya: Size ne oluyor efendim söyleyecek olan Hüsamettin bey ![]() Hüsamettin: (Öksürerek sesini açar) öhö, öhö, ıhı, ıhı (Cebinden spreyini çıkarır, ağzına sıkar ve türküye başlar ![]() ![]() Açelya: Hüsamettin bey, bu güzel şarkınız için size teşekkür ediyoruz, şimdi bir parçada sizden dinleyelim Şevket bey ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Arkadaşlar 5 Kişilik OyunŞevket: (Sazı eline alır, evirir çevirir çalamaz) ![]() ![]() Taşkın: Bu, saz çalmayı da bilmiyordur ![]() Şevket: Valla dün akşam çalıyordum da, sazda bir şey var galiba ![]() Açelya: Taşkın bey, o zaman siz bir parça söyleyin Taşkın: (Çalamaz) Şevket: Sende çalamıyorsun degil mi? ----- (heh, heh heh) (Bu sırada Tijen sahneye girer) Tijen: Laaa ![]() ![]() ![]() Açelya: (Şaşırarak) aaaa, sen nerden çıktın? (sonra hatasını anlayarak) ![]() ![]() Tijen: Hoş bulduk, Açelya hanım ![]() Açelya: Hazır gelmişken sizinde müzik hakkındaki görüşlerinizi alalım ![]() ![]() Tijen: Ay siz bunların yaptığına müzik mi diyorsunuz? Bunlar dağ kaçkını ayol ![]() Taşkın: Bende mi? Tijen: Evet sende ![]() Hüsamettin: Ama ayıp ediyorsun abla, olmuyor yani, karizmamız çiziliyor ![]() Tijen: O modyo jöne pasibuble ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Açelya: Biraz konuyu açar mısınız? Tijen: Tabii Açelya hanım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hüsamettin: Tijen hanım, ne o opera mopera falan ![]() Tijen: Ayy ![]() ![]() ![]() Hüsamettin: Taş devri ha, ben ha, mağara ha ![]() ![]() Tijen: Ay ![]() ![]() ![]() ![]() Hüsamettin: Hıh ![]() ![]() Açelya: Aaa ![]() ![]() ![]() ![]() Taşkın: O benim gitarımın teli olur ancak Şevket: Ulan bana sazımın teli, kanunumun teli, udumun teli de ama gitarımın teli deme ![]() Taşkın: Gitarımın teli de gitarımın teli Şevket: Ulan senin gitarının da, gitarının telinin de Allah ![]() ![]() Hüsamettin: Heyt be kavga var ![]() Tijen: Sakin olun beyler, sakin olun, hangi çağda yaşıyorsunuz ? (Herkes birbiriyle ağız dalaşına girmiştir ![]() ![]() ![]() Açelya:Bir kavgalı tartışma daha sizlerle buluşmak üzere ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|