![]() |
Skeç Vazife – Görev, Vazife – Görev Tiyatro Metni, Piyes |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Skeç Vazife – Görev, Vazife – Görev Tiyatro Metni, PiyesSkeç Vazife – Görev, Vazife – Görev Tiyatro Metni, Piyes ŞAHISLAR: ORHAN,ZİŞAN,FEHİMAN,FİKRET,VİLDAN ![]() Vildan: Olur mu Zişan Abla? İnsan yerini bilmeli,nerede,nasıl davranacağını kestirmeli ![]() Zişan: Rukiye bunları bilmiyor mu diyorsun? Vildan: Demek ki bilmiyor ![]() ![]() ![]() Fehiman: Yani evlenince esir mi oldu? Vildan: Anlamazdan gelme Fehiman ![]() ![]() Zişan: Rukiye bunları yapar Vildan ![]() Vildan: Hayır,her sokağa çıktığımda dışarıda rastlıyorum ![]() Zişan: O lüzumsuz yere dışarı çıkmaz ![]() Fehiman:Vildan abla, o hocaya giderken sen nereye gidiyorsun? Vildan: (Kızgın) Biliyorsun ki çarşıya veya dolaşmaya çıkıyorum ben her zaman ![]() Fehiman: Kızma Vildan Abla ![]() ![]() ![]() Vildan: Aman benim eşimin ailesi benden beklemez,alışmış onlar ![]() ![]() Zişan: Rukiye’de canı isterse gider zaten Vildan ![]() Vildan: Hiç olur mu öyle? O mecbur ![]() Fehiman: Nedenmiş o? Vildan: O bilinçli,her şeyi biliyor ![]() Fehiman: Bak sen, bilgili olmak da suçmuş! Vildan: Eğlenme be Fehiman ![]() ![]() ![]() ![]() Fehiman: Rukiye Ablanın tam zamanı bence ![]() ![]() ![]() ![]() Zişan: Evet,tam faydalı olup,aynı zamanda faydalanacağı zaman ![]() Fehiman ![]() ![]() ![]() ![]() Vildan: Niye yanlış anlayacakmışız ki Fehiman? Şimdiye kadar böyle faaliyetleri yapması normaldi, kimse kınamadı da hatta hoşumuza bile giderdi,biz de öğretirdi ![]() ![]() Fehiman:Bence pek değişen bir şey yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zişan:Vildan’a bakarsan şimdi Allah’a kulluk vazifesi bitti,eşine,ailesine kölelik vazifesi başladı ![]() Vildan:Zişan Abla,bu kölelik değil,önemli bir vazife ![]() Zişan: İlahi Vildan,sen varsın ya,insanı deli edersin ![]() ![]() ![]() Vildan: Unutmadım,hem ben vazifelerimi yapıyorum ![]() ![]() Fehiman: Ne dedi Nihat Abi? Vildan: “Senin işin kolay hanım,hiç merak etme ![]() ![]() ![]() Zişan: Bak seen,neden senin ki kolay da onun ki zormuş? Vildan: Neden olacak,kadının bir vazifesi varmış,onu yaparsa cennetlik olurmuş ![]() Fehiman: Eee merak ettim,neymiş o vazife? Vildan: Kadının vazifesi; beş vakit namazını kılıp,evini koruması,sonra da kocasını razı etmesiymiş ![]() Zişan: Kocasını razı etmesi miymiş? Allah Allah demek o zaman cennetlik olurmuş ![]() Vildan: Eveet, Nihat dedi bana; “Sen beni razı et hanım,direk cennete gidersin ![]() ![]() ![]() Zişan: Yiğitse razı olmasın senden ![]() ![]() ![]() ![]() Vildan: Söyledi valla ![]() ![]() Fehiman: Aslında öyle olmadığını bilir bence,ama işine geldiği için sana öyle der ![]() Zişan: Olabilir Fehiman ![]() ![]() ![]() Vildan: “Kadının asli vazifesi eviyle,çocuğuyla ilgilenip,kocasını razı etmesidir ![]() ![]() ![]() Fehiman: Neriman Teyze de kadının asli vazifesi anneliktir,önce anneliğinden hesap verecektir demişti ya ![]() ![]() ![]() Zişan: Evet hatırladım Fehiman ![]() ![]() Vildan: Ne yani şimdi,çocuğumuza bakmak,eşimizi razı etmek vazifemiz değil mi? Zişan: Elbette vazifemiz Vildan ![]() ![]() Vildan: Hiç anlamadım ![]() Fehiman: Anneciğim, “abid olmak” deyince anlamadı Vildan Abla ![]() ![]() Zişan: Fehiman kul olmak deyince manası tam anlaşılmadığı için “abid olmak” diyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Vildan: Peki Müzeyyen Hoca niye öyle söylemiyor? Bak, evlenince köşesine çekildi,çocuğunu büyütüyor, eşiyle meşgul oluyor ![]() Fehiman: Hiç de köşesine çekilmemiş ![]() ![]() Vildan: Evet,diyor ki; “Ben vazifemi yaptım ![]() ![]() ![]() Fehiman: Evet,bana da öyle söyledi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zişan: Yaa demek bu insanlara değmezmiş ![]() Fehiman: Ben biraz söyledim ![]() Vildan: Ne dedi? Fehiman: Onların genelde erkek olduğunu,hem durumlarının farklı olduğunu,kendisini de zaten buna mecbur olmadığını ifade etti ![]() Zişan: Hıı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vildan: Yunus peygamber mi? Ne yapmıştı o? Fehiman: Hani vazifesini yapmaktan yılgınlığa düşerek kavmini terk etmişti ya Yunus peygamber ![]() Zişan: Allah tarafından kınanmış ve pişman olmuştu ![]() ![]() ![]() Fehiman: Anladın mı Vildan Abla,Müzeyyen Hocanın yanlışını? Vildan: Ama o peygamber gibi olamaz sonuçta ![]() ![]() ![]() ![]() Zişan: Vildan,peygamber gibi olamasak da örneklerimizi onlardan alırız ![]() Fehiman: Üstelik Allah’ın dininin bizim hizmetimize ihtiyacı mı var ki? Vildan Abla,müminler öğrenip öğretmekle yükümlü ![]() Vildan: Peki hizmet ehli kişiler olmasa bu din nasıl yükselecek Fehiman? |
![]() |
![]() |
![]() |
Skeç Vazife – Görev, Vazife – Görev Tiyatro Metni, Piyes |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Skeç Vazife – Görev, Vazife – Görev Tiyatro Metni, PiyesZişan: Allah dininin sahibidir,O dilerse dinini bir kafirle de destekler Vildan ![]() ![]() ![]() Fehiman: Allah bizim arınmamızı diler Vildan Abla ![]() ![]() ![]() Vildan: Yani Zişan Abla,Fehiman,insan sizinle konuşurken sanıyor ki hayat boyu ibadet için çaba sarf edilecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zişan: Kolayı var Vildan, sen onunla konuşur,izah edersen bakış açısı değişir,durumu anlar ![]() Vildan: Aaa,bir kez lafı geçti de; “Gelindir,mecmur yapacak,hizmet onun vazifesi ![]() ![]() ![]() ![]() Fehiman: Gerçekten anne bazı yörelerde,ailelerde şartlar böyle ![]() ![]() Zişan: Evet her yörenin kültürü değişik ![]() Vildan: Eh böyle olunca yapmak zorunda kalıyorsun işte ![]() ![]() Fehiman: Keşke bize kalsa ![]() ![]() ![]() Zişan: Vildan haklı Fehiman,şartları göz önünde bulundurmadan davranamaz Müslüman ![]() Fehiman: O şartlar da insanı esir ediyor anne ![]() Zişan: Hayır etmez ![]() ![]() ![]() Fehiman:Haklısın ![]() ![]() ![]() Zişan: Akrabanızın Fransız gelinini bir düşünsene ![]() Vildan: Evet,ondan kimse öyle hizmet falan beklemez ![]() Zişan: Çünkü o bizim kültürümüze yabancı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vildan: Üf keşke Avrupa’da doğsaydık ![]() ![]() Fehiman: Belki de biz öyle sanıyoruz ![]() ![]() Vildan: Aman aman ne zor,ben yapamam ![]() ![]() ![]() Fehiman: Vildan Abla insan ne diyeceğini şaşırıyor senin karşında ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zişan: Ah kızım ah, şimdi Ferda Teyzen olacaktı ki on parmağında on mazeret diye fırçalasın ![]() Vildan:Ay iyi ki de yokmuş ![]() ![]() ![]() ![]() Fehiman:Peki Hazal Teyzeme ne dersin? “Kızım Vildan,Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vildan:Aman Fehiman,dur ben kalkıp gideyim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zişan: Dur Vildan kaçmak yok ![]() ![]() Vildan: Aaa neymiş o vazife? Zişan: Müzeyyen Hoca ![]() ![]() Vildan: Olmaz,dünyada gidemem ![]() Zişan: Kaçamazsın,bu senin işin ![]() Vildan: Ayy neden benim işim oluyormuş? Fehiman ![]() ![]() Zişan: Ya,gördün mü? Aynen öyle, artık gitmen şart ![]() ![]() ![]() Vildan: (Sızlanır) Ay keşke gelmeseydim bugün ![]() Zişan: Sen vazifeni duruma göre yap yeter ![]() ![]() Fehiman: Ya biz değil, onlar söyleyecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FON Fikret: Ercan Abi selam söyledi baba ![]() Orhan: Ercan Abin mi,o askerde değil mi? Fikret: Gitmemiş yine ![]() Orhan: Allah Allah bu çocuk şaşırdı,koca adam oldu hala gitmiyor, ilerde daha zor olacak üstelik ![]() Fikret: ‘İşim yok gidip talim mi yapacağım? Asker maskere gidemem ![]() ![]() Orhan: Türkiye’de bir yurttaşlık vazifesi, kaçılmaz ki bundan ![]() Fikret: “İşim yok,tahsil yapamadım, doğru dürüst bir meslek sahibi olamadım, böyle ikinci sınıf vatandaşken vazife mazife dinlemem ![]() ![]() Orhan: Bu çocuk evvelden beri işini bilmedi ![]() ![]() Fikret: Ya ne hayrı baba ![]() ![]() Orhan: Bak seen ![]() ![]() ![]() ![]() Fikret: Tabii ya,büyüyünce ben de hemen gitmem ![]() Orhan:Anlaşıldı,size iyilik yaramıyor ![]() ![]() Fikret: Eeh ne eğitim ne eğitim ![]() Orhan: Yarın parka silah atmaya gidelim dersin ama ![]() ![]() Fikret: Hiç yaptırırlar mı? Orhan: Ee daha ne konuşuyorsun? Üstelik askerde silahın esaslısını kullanacaksın ![]() Fikret: Fiyuuut tatatata tatatata ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Orhan: Hıı tatata ![]() ![]() ![]() ![]() Fikret: Alırlar alırlar ![]() Orhan: Siz böyle yaparsanız vazgeçerler,hiç belli olmaz ![]() ![]() ![]() Fikret: Nee ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Orhan: Başka çare yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|