![]() |
Usta Tiyatro Metni, Usta Skeç |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Usta Tiyatro Metni, Usta SkeçUsta Tiyatro Metni, Usta Skeç KİŞİLER AYDIN USTA (20 yaşlarında) ADİL BEY (50 yaşlarında) HALİL (20 yaşlarında) TURAN (20 yaşlarında) KAMBER (20 yaşlarında) MUHARREM (30 yaşlarında) ALİ (15 yaşlarında) MÜFETTİŞ (40 yaşlarında) EMİNE (20 yaşlarında) DEKOR Sahnenin ortasında bir marangoz tezgahı ![]() ![]() ![]() ![]() GEREKENLER AKSESUAR Marangoz aletleri, alafranga bir WC taşı, kapılı ve düz paravanlar, kan görüntüsü verebilecek madde, hoparlör ![]() KOSTÜM Yeteri kadar iş önlüğü, eski pantolon ve ayakkabılar EFEKT Marangoz makinelerinin önce tek, sonra düzensiz sıralı karışık sesleri, ağaç kesme sesleri 1 ![]() (Perde açıldığında Halil iş önlüğünü giymektedir ![]() HALİL – (gülerek) Ooooo, teşvik-i mesaiye hoş geldiniz Ali bey hazretleri ![]() Neredesin ulan sen, vali bile bu saatte kalmıyor, çırak mısın, patron musun sen? ALİ – (telaşlı) dur hele anlatayım ![]() ![]() HALİL – (sevinerek) ne dedi, ne dedi? ALİ – Dedi ki Halil ustaya selam söyle, onunla konuşuyorduk, o yüzden geciktim usta ![]() HALİL – ah emine ah, demek selam söyledi ![]() MUHARREM – günaydın arkadaşlar HALİL ve ALİ – günaydın ağabey ![]() HALİL – (Ali’ye) başka ne dedi? (muharreme) ağabey, emine bu sabah selam yollamış bana ![]() MUHARREM – Ne zaman, ne zaman? Bu sabah mı? (Ali’yi göstererek) bu fırıldak mı söyledi? HALİL - Evet ![]() MUHARREM – Ulan adam (bilgi yelpazesi ![]() ![]() HALİL – (Ali’ye saldırır) ulan demek dalga geçiyorsun ha, velet (Ali kaçar, kaçarken içeri girmekte olan Turan’a çarpar) TURAN – selam arkadaşlar (Ali’yi yakalayıp başına vurur) gene ne halt etti bu fırıldak? ALİ – (başını tutarak) ya her gelen benim başıma vuruyor, sanki deneme tahtası HALİL – (Ali’ye) hak ediyorsun işte hıyar ağası, sen boyuna bakmadan herkesle dalga geçersen az bile ![]() TURAN – ya biliyor musunuz gelirken ne oldu? Evden çıktım, baktım kızın biri bana nasıl bakıyor, hemen yanına yaklaştım ![]() ALİ – Ne kadar güzelsin yavrum, beni kalbimden vurdun, falan ![]() ![]() TURAN – nerden biliyorsun ulan sen? ALİ – Bunu yeni anlatmıyorsun ki, daha bir hafta önce Kamber ağabeye anlatmamış mıydın? MUHARREM – Ulan Traş Turan, az palavra at, bak çocuk bile inanmıyor sana ![]() KAMBER – barmağında üzüğler, golunda bileziğler, oy sene sarılım men of of emine, nedi bu rezilliğler ![]() (birlikte) – aleykümselam sosyete ![]() MUHARREM – sosyete, yine şıklığın üzerinde, kim için süsleniyorsun sen böyle? KAMBER – ya ağabey sende ![]() ALİ – kimin için olacak Emine için ![]() KAMBER – savağdan gördüm seni, bambayaz geldin mene, of of emine nedi bu gözelliğler HALİL – Sosyete bak o kızın adını bir daha ağzına alma, bozuşmayalım ![]() KAMBER – niye gocunursan ay oğul ![]() ![]() ![]() ![]() TURAN – Hop hop, ulan bizim sesimiz çıkmıyor diye meydanı boş bildiniz ![]() ![]() ![]() MUHARREM – Atma ulan, kırılacak cm kalmadı HALİL – (Turan’a) hah, bir sen eksiktin ![]() ALİ – Desenize şenliğe bir kişi daha eklendi ![]() KAMBER – ola sen sus sıpa ![]() MUHARREM – (Ali’ye) fırıldak yoksa sen de mi? ALİ – Neden olmasın, neyim eksik onlardan ![]() ![]() ![]() HALİL - (Ali’ye saldırarak) seni velet seni, bizi it yerine koyuyorsun ha, sana göstermez miyim ben ![]() ALİ – (Bağırarak kapıya doğu koşar) annn ![]() ![]() ![]() ![]() ADİL – Merhaba çocuklar (patronu gören işçiler bir şeylerle uğraşmaya başlar) (BİRLİKTE) - Merhaba Adil ağabey, ADİL – (Ali’ye) Ne oldu sana, ne bu halin? |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Usta Tiyatro Metni, Usta SkeçALİ – vallahi bir şey olmadı ağabey ADİL – ulan kim bilir ne dolaplar çeviriyordun gene ![]() HALİL – iyiyim ağabey sağol ![]() ![]() ![]() ADİL – Halil onu kaçırmayalım, çok iyi bir ustadır ![]() ![]() ![]() ![]() HALİL – kahvede, ADİL – Git bak, eğer gitmemişse hemen çağır gelsin ![]() HALİL – Tamam ağabey (hızla dışarı çıkar) ADİL – Haydi çocuklar siz de elinizdeki işleri bitirin, hafta sonuna kadar teslim etmemiz gerekiyor ![]() ![]() ![]() ![]() Aydın Ustayı işe alırım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ALİ – (içerden gelir) efendim ADİL – (para uzatarak) git bana bir paket sigara al ALİ – bozuk para yoksa kendime çikolata alayım mı? ADİL – seni pisboğaz seni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AYDIN – Hoş buldum Adil bey ![]() ![]() ADİL – Orada mı çalışıyordun? AYDIN – Okumaya gitmiştim ![]() ADİL – Okumaya mı? Helal olsun sana, hem oku, hem çalış, kimse kolay kolay beceremez ![]() ALİ – Bakkal Şevket Amca dövdü ADİL – Niye? ALİ – Bozuk para yok dedi, al şu çikolatayı, bende patron kızar dedim almadım, o da döverek elime sıkıştırdı ![]() ADİL – Üç kağıdın böylesini de hiç görmemiştim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AYDIN – İlahiyat Fakültesinde ![]() ADİL – İlahiyat Fakültesi mi? Ne o ya saf değiştirip hoca olmaya mı karar verdin? (gülerek) AYDIN – Yok ya ![]() ![]() ![]() ADİL – Neden, böyle bir fırsat bir daha ele geçer mi? Ama sen kendi fırsatlarını yine yaratırsın ![]() AYDIN – Dedim ya ilahiyat bana göre bir yer değildi ![]() ADİL – Hayırlısı olsun hakkında ![]() AYDIN – Öyle ADİL – Buldun mu? AYDIN – Buldum ama, şartları uymadı bana, bakıyorum ADİL – Şartını falan boş ver ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AYDIN – bilmem ki, ne söyleyeyim ![]() ADİL – en iyisi gel seninle büro da konuşalım ![]() ALİ – (İçerden başını uzatır) hey gitmişler (sesler kesilir, işçiler içerden çıkar) HALİL – Herhalde Aydın Usta işe başlayacak TURAN- Başımıza usta kesilir mi dersiniz? MUHARREM – Baksana işi iyi biliyormuş, üstelik fakülte de okuyormuş KAMBER – Zaten bir profosorumuz eğsiğiydi ![]() ALİ – İyi birine benziyor ama ![]() HALİL – hadi be, sen ne anlarsın iyiden kötüden ALİ – bir kere senden iyi olduğu kesin HALİL – velet bir gün elimde kalacaksın, uğraşma benimle, çarparım ha ALİ – Kaportan ezilmesin dikkat et ![]() HALİL – Hey allahım nedir bu veletten çektiğim MUHARREM – Halil, sende uğraşma çocukla HALİL – Ya baksana ağabey, deli ediyor adamı ALİ – Nerde o günler (Halil yumruğunu sıkarak Ali’nin üzerine yürür, Muharrem araya girer) MUHARREM – (Ali’ye) sende sus, patlatırım ha KAMBER – Ay Havadis, sen gördün Aydın ustayı, o mu yakışıklıdı yoksa men mi? (hepsi güler) neye gülürsünüz ki? Sadece sorduğ ![]() ALİ – Bu da Emine’nin derdinde ![]() TURAN – Hele bir Emine’ye yan gözle baksın ![]() ![]() ![]() ![]() ALİ – Anlat anlat açılırsın (hep birlikte gülüşürler) ![]() ADİL – N e o Turan, gene atıp tutuyorsun (Turan utanarak başını önüne eyer) Çocuklar, Aydın Usta artık burada çalışacak ![]() ![]() ![]() AYDIN – Tamam ![]() ADİL – Tamam mı çocuklar? (İşçiler isteksizce başlarını sallar) Sakın sözünden çıkmayın ![]() Eh madem tamam, benim illerim var, gidiyorum ![]() ![]() KAMBER – Hoş geldin Aydın usta, hayırlı olsun, menim adım gember ![]() AYDIN – Sağol ![]() ALİ – Sosyeteyi niye söylemiyorsun? AYDIN – Sosyete mi? HALİL – Adı Kamber, ama biz ona sosyete kamber diyoruz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Usta Tiyatro Metni, Usta SkeçKAMBER – (Halil’i göstererek) buna da havadis Halil deyirik ![]() AYDIN – Niye? ALİ – Her şeyden haberi oluyor ![]() ![]() ![]() ![]() TURAN – Ne zaman attım ulan (üzerine yürür gibi yapar) ![]() AYDIN – Hoş buldum ![]() MUHARREM – Hoş geldin ALİ – Muharrem ağabey en büyüğümüzdür, üstelik evli ve üç de çocuğu var ![]() AYDIN – Hoş buldum (Ali’ye döner) Senin adın ne? ALİ – Ali, ama bana da Fırıldak diyorlar, güya çok üç kağıtçıymışım ![]() AYDIN – Sevdim seni Ali, ![]() ![]() ![]() ALİ – Herkesin sevdiğine inanırım da, havadise asla ![]() ![]() ![]() ![]() AYDIN – sana öyle geliyor, aslında seviyordur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HALİL – Patron beni çıkarmaz ![]() AYDIN – Sen öyle san ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HALİL – Aklınca bizi kandıracak, yok şöyleymiş de yok böyleymiş de ![]() MUHARREM – Söyledikleri yalan mı ulan? TURAN – Vallahi çok doğru, benim aklıma yattı KAMBER- Menimde ağlıma yattı, ne de yağşı deyirdi, sanki içimi oğudu ![]() MUHARREM – Neler düşündüğümüzü ifade etti ![]() KAMBER- Mene ele gelir ki, aydın usta her şeyi eyi bilir ![]() TURAN – Öyle ![]() HALİL – Yahu bir çıkarı olmasa yapar mı? Bizimle birlik olup patrona karşı olduğumuzu gösterip, yerini sağlamlaştıracak ![]() ![]() MUHARREM – Bana göre amacı o olamaz ![]() TURAN – Ama Muharrem usta, Halil’in dediği gibi olabilir de, değil mi? (Aydın elinde sigara paketiyle içeri girer) ALİ – Usta neden beni göndermedin ki? AYDIN – Buna benim ne hakkım var? Kimse kimsenin hizmetçisi değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ALİ – Şimdi bütün söylediklerin doğru mu? AYDIN – Tabi doğru ![]() ![]() ALİ – Onu sen bunlara anlat ![]() ![]() AYDIN- Yok canım KAMBER – Aydın usta AYDIN – Efendim KAMBER – (ötekilere bakarak) şeyyyy, yoğ bişe ![]() ![]() ![]() AYDIN – Söyle ne söyleyeceksen, çekiniyor musun yoksa? Baştan konuşalım her şeyi KAMBER – (ötekilere bakarak) peki deyim ![]() AYDIN – Yani, senin bizimle birlik olmanda çıkarın nedir demek mi istiyorsun? KAMBER – Heeeee AYDIN – İyi ettin sormakla ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ALİ – Siz ne yaptınız? Aydın – Biz bir şey yapmadık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KAMBER – Boyyy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AYDIN – Sonra bir süre hamallık yaptı, ama çocuklar gıdasızlıktan hasta düştü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MUHARREM – Şimdi nerededir? HALİL – Yoksa intihar mı etti AYDIN – (Ağlayarak) şimdi akıl hastanesinde (bir süre sessizlik olur ve Aydın gözlerinin yaşını siler) KAMBER – Yani ![]() AYDIN – İşte arkadaşlar, o günden beridir kendimi hep suçlu görüyorum, hiçbir şey yapamadığım için ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MUHARREM – Bende çıkıyorum ![]() KAMBER – Mende gelirem dur TURAN – Beni de bekleyin ![]() MUHARREM – (çıkarken) Havadis sen gelmiyor musun? ALİ – Yok, o patrona havadis anlatacak (hepsi gülerek çıkarlar, Halil kalır) HALİL – (çıkanların yönüne bakarak) Şerefsizler, zibidiler (seyirciye dönerek) Hele şu Aydın denilen dürzüye ne demeli ![]() ![]() ![]() ADİL – Yapmaz Halilciğim yapmaz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Usta Tiyatro Metni, Usta SkeçAferin Halil, sen bu düşüncenden vazgeçme, ben sana yapacağımı bilirim, hem de çok iyi bilirim ![]() HALİL – Sağol ağabey ![]() ADİL – Bak şimdi Halil, sana bir görev vereceğim ![]() ![]() HALİL – Vallahi benimde tutmadı ağabey ![]() ADİL – Aydın ve ötekilerin burada neler yaptığını neler konuştuğunu (Ali kapıyı aralar ve sessizce onları dinler) gelip bana söyleyeceksin ![]() ![]() ![]() ![]() HALİL – Tamam ağabey, sen hiç merak etme, güven bana (Adil Halil’in cebine biraz para koyar) ADİL – İş çıkışı sen gitme beni bekle (çıkar) HALİL – Tamam ağabey (Adil ’in cebine koyduğu parayı seyirciye göstererek) görüyorsunuz ya, ne kadar iyi bir insan, böyleler kolay kolay bulunmaz ![]() ![]() ALİ – Cukkaları cebe indirdin yine ![]() HALİL – Yok be, yemek parası verdi, burada kaldım diye ![]() ALİ – Belli canım ![]() HALİL – Ne konuşuyorsun kendi kendine (iş önlüğünü çıkarır) ben yemeğe gidiyorum, ayrılma bir yere ![]() ALİ – (Halil ‘in arkasından) gidişin olsun da dönüşün olmasın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Su gelir güldür güldür Gel de yar beni güldür Patron eline koyma Öldürürsen sen öldür (Aydın içeri girer, Ali türküyü keser) AYDIN – Niye kestin, söylesene ![]() ![]() ALİ – Sonra devam ederim ![]() AYDIN – Söyle bakalım ALİ – Halil var ya, Havadis Halil, onu az önce patronla konuşurken gördüm ![]() AYDIN – Ne var bunda konuşmuşsa konuşmuş, patronudur elbet konuşur ALİ – Ama sandığın konuşmalardan değildi bu AYDIN – Yaa ![]() ![]() ALİ – herkes çıktıktan sonra Halil burada kaldı, o sırada patron geldi, bende kapı aralığından dinledim ![]() ![]() ![]() ![]() AYDIN – Hım ![]() ALİ – Hayır görmediler AYDIN – İyi o zaman ![]() ![]() ![]() ![]() ALİ –Tamam usta ![]() ![]() AYDIN – Haydi aslanım göreyim seni ![]() ![]() MUHARREM – Havadis nerede Ali? ALİ – Zıkkımlanmaya gitti, patronun verdiği cukkalarla MUHARREM – Aralarından su sızmıyor, nedendir anlayamıyorum ![]() KAMBER – Kim annıyır ki sende annayasın TURAN – Patron verdiği cukkaların karşılığını nasıl alacak acaba? ALİ – Benim, senin, bunun, şunun ne yaptığını ne konuştuğunu haber vererek ödeyecek borcunu Havadis Halil KAMBER – Yani Havadis iki işi birden mi yapır? Vay anasını ![]() AYDIN – (gülerek) Kamber, bu iş senin bildiğin işlerden değil ![]() ![]() ![]() ![]() KAMBER – Vay namıssız vay ![]() ![]() TURAN – (kendini beğenmiş bir tavırla) Ben demiştim zaten böyle bir şey yapacağını ![]() ALİ – Yine başladı atmaya TURAN – Dememiş miydim? ALİ –Tamam, tamam demiştin ![]() MUHARREM – İtişip kakışacağınıza ne yaparız onu düşünsenize KAMBER – mence onun hakkından fırıldak geler ALİ – Sen hep zor işleri bana havale et ![]() ![]() ![]() AYDIN – Neler yapardın Ali? ALİ – Önce bu uyuşukları uyandırırdım ![]() ![]() KAMBER – ay fırıldak sen eğer oğusaydın millete gan uddurardın valla, memleketin altınnan girer üstünnen çığardın ![]() ALİ – Benim çektiğimi sende çeksen böyle konuşmazsın ![]() ![]() KAMBER – Alı gardaş sen bize bağma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TURAN – Valla öyle, bravo sana Ali, çok haklısın MUHARREM – Biz bugüne kadar seni dam yerine koymamakla hata etmişiz ![]() AYDIN – Şimdi bunları bırakın, beni dinleyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HALİL – Babanın sünnet düğünü mü var, böyle neşelisin? ALİ – Git işine be, sana ne HALİL – Kes sesini be, makinelerin gürültüsü yetmiyor sanki, bir de senin zırıltını mı dinleyeceğiz? (önlüğünü giyer, içeri girer) ALİ – Şuna bakın hele, kudurdu valla (Aydın içerden çıkar) AYDIN – Ali çay nerden geliyor? ALİ – Burada çay içmek yasaktır ![]() AYDIN – Yasak mı? Kim yasakladı? (Halil görünür) ALİ – Çay içerken zaman kaybı oluyormuş diye patron yasak etti ![]() AYDIN – Demek öyle ![]() ALİ – (sessizce) Halil bizi dinliyor usta AYDIN – (başını sallayarak) Tabi patron haklı, iyi yapmış ![]() ![]() ALİ – Duymadıysan duy işte ![]() ![]() ![]() ![]() ADİL – Ya şu Aydın usta hiç düşündüğüm gibi değilmiş, çocukları nasıl çalıştırıyor (Aydın içerden çıkar) AYDIN – Ben tuvalete kadar gidiyorum ![]() ADİL – Sen niye buradasın ulan fırıldak, geç içeri, Halil ‘i de bana gönder (Ali içeri girer, Halil gelir) HALİL – Buyur ağabey ADİL – İşe ne zaman başladılar (Ali kapıdan izler) HALİL – Ben geldiğimde başlamışlardı (Muharrem içerden çıkar tezgahtan çekiç alıp geri döner, sonra Kamber gelip testere alıp döner, sonra Turan tornavida alıp döner ![]() ![]() ADİL – (saatine bakar) Halil, her tuvalete giden böyle geç mi geliyor? (Halil susarak içeri girer) bu kadar zaman kaybı olur mu ya (etrafı süpüren Ali’ye kızarak) toz etme ulan, sulayarak süpür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TURAN – Aydın usta, fırıldak nereye gitti? Patronla Halil’ de yok ![]() KAMBER – Haraya gedifler? TURAN – Bilmem, ben geldiğimde yoktular ![]() MUHARREM – Bir şeyler var mutlaka, yoksa fırıldak bize söylemeden tuvalete bile gitmez ![]() AYDIN – Patron, Havadis, Fırıldak ![]() ![]() ![]() ALİ – Usta patron sana çok sinirlenmiş, havadis de bir şeyler anlatıyordu, sonra birlikte nalbura gittiler, havadis kucağında ağır bir paketle geliyor, patron da keresteciye gitti ![]() KAMBER – Pakette ne var, bilirsen mi? ALİ – Ne bileyim ![]() KAMBER – O paket nedir havadis? (Halil sırıtır) TURAN – Söylesene ya, çatlatma adamı MUHARREM – Ya ne meraklısınız, malzeme almış işte, menteşe, kilit falandır (Halil yine sırıtır) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Usta Tiyatro Metni, Usta SkeçALİ – (Dişlerini göstererek) Hi hi hi, ne sırıyorsun pişmiş kelle gibi, söylesene (Aydın kendini tutamayıp güler, Halil bozulur, ciddileşir) KAMBER – (Halil’ i paketin üstünden iterek) gağ olan üstünnen göreh nedir bu ![]() HALİL – Açılınca görürsünüz, Adil ağabey ben gelinceye kadar açma dedi ![]() AYDIN – Halil, Adil beyle aran çok iyi maşallah HALİL – İyidir tabi, hiç bozulmayacak AYDIN – Sen öyle san, zamanı gelince görürsün, anlarsın HALİL – Ne demek istiyorsun, yoksa aramızı mı bozacaksın? (güler) AYDIN – Böyle davranmaya devam edersen bozarım ![]() HALİL – (ciddileşerek) Ne yapıyorum ki ben? AYDIN – Sen daha iyi biliyorsun ![]() ![]() ![]() ![]() HALİL – Beni tehdit mi ediyorsun? AYDIN – Hayır, tehdit falan değil ![]() ![]() HALİL – Size ne be, ben istediğimi yaparım, herkes kendi işine baksın ![]() ![]() MUHARREM – Burada karışırız ![]() ![]() HALİL – Bak hele KAMBER – Patrona yalakalık edirsen HALİL – Yalaka sensin, ağzını topla ALİ – Burada bir yalaka var, o da kendini iyi biliyor sen boş ver kamber usta HALİL – (Ali’ye) kalkarsam gösteririm gününü sana ![]() ALİ – Yok ya HALİL – Profesör sizi iyi eğitmiş ![]() ![]() ![]() AYDIN – Peki Halil, sen bildiğin gibi davran ![]() ![]() ![]() ![]() EMİNE – (içeri girer Aydın’a dikkatle bakar, Aydın sinir bir şekilde içeri girer) Ali, bana bir çıta iki de çivi verir misin? (Muharrem, Turan ve Kamber Emine’ ye baka baka içeri girerler ![]() HALİL – Nasılsın Emine? EMİNE – (soğuk bir tavırla) iyiyim ![]() ![]() ALİ – Tanımıyor musun? EMİNE – Tanımıyorum, hiç görmedim de ![]() ALİ – Yeni usta, onun için görmemişsin EMİNE – Daha önce neredeydi? ALİ – Ankara’ da, bilmem ne fakültesinde okuyormuş EMİNE – Fakülte mi? Niye burada çalışıyor o zaman? ALİ – Niye sordun ki EMİNE – Hiç, öylesine, ALİ – Çok iyi biridir, onun gibi birini daha önce görmedim hiç EMİNE – Bende ![]() ALİ – Ne o yoksa bizi etkilediği gibi seni de mi etkiledi EMİNE – Galiba ![]() ![]() ALİ – Vay be kız bile beğendi Aydın ustayı ![]() ![]() ![]() AYDIN – Gün bitmiş ya ![]() ALİ – Aydın usta, hani az önce gelen kız var ya (Halil dikkatle Ali’ ye bakar) AYDIN – ee var ne olmuş? ALİ – O kız Emine’ dir ![]() AYDIN – Olsun ne yapayım ![]() ALİ – Güzel kız değil mi? AYDIN – Dikkat etmedim ![]() ALİ – İşte o kız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KAMBER – (sevinçli bir halde) eee ALİ – Kamber ustaya aşık değil ![]() EMİNE – Ali bu çıta kısa geldi, biraz uzununu verir misin? (Aydın’ a hayranlıkla bakar) ALİ – (çıtayı alır ve Aydın’ a bakarak) of of Emine nedir bu güzellikler (Aydın Ali’ ye bakarak güler, ötekiler ciddileşmiştir) AYDIN – (Emine’ ye bakarak) Arkadaşlar iyi akşamlar, ben gidiyorum (çıkar) EMİNE – (Aydın’ın arkasından bakarak) Ali biraz çabuk olsana (Ali içerden bir çıta ile gelir) ALİ – Bundan daha uzunu yok EMİNE – Tamam tamam ver (hızla çıkar) MUHARREM – Fırıldak Emine buraya gidip gelmezdi ne oldu buna? ALİ – Aşk ağabey, aşk ![]() HALİL – (sahnenin ortasına gelerek seyirciye, kısık sesle) namussuz yavuklumu da elimden aldı ![]() ALİ – O bir şey yapmadı, kız kapıldı, HALİL – Kes ulan velet, senin parmağın var içinde kesin ![]() MUHARREM – Niye kızıyorsun ki Havadis Halil, Ali ne yapsın? HALİL –Gidin ya başımdan ![]() ![]() ADİL – Ne zaman gittiler? HALİL – Az önce ADİL - Pakete baktılar mı? HALİL – Uğraştılar ama ben açtırmadım ![]() ADİL – Güzel ![]() ![]() ![]() HALİL – Peki ağabey (Halil içeri gider, Adil paketi açmakla uğraşır, perde inmeye başlar ![]() ![]() PERDE İNER 2 NCİ PERDE (Dekor; birinci perdenin aynısı, ilave olarak sahnenin dış kapı niteliğindeki kısmın ön tarafında, kapısı yandan WC görünümü veren bir bölme, içinde alafranga WC taşı bulunmaktadır ![]() ![]() ALİ – Vay be, patron bürosunu buraya taşımış ![]() HALİL – (içerden) Dur ulan açma kapıyı ![]() ALİ – Yoksa patron burayı sana mı yaptı? Bundan sonra tüm işlerini burada mı yapacaksın? Bravo patrona iyi düşünmüş valla ![]() HALİL – Gelirsem tuvalet deliği yerine ağzını kullanırım ![]() ALİ – Tuvalet mi? HALİL – (içerden çıkar) Tuvalet ya, girsene ALİ – (içeri girer WC taşının üstüne oturur) Demek böyle tuvaleti kullanmak bize de nasip olacakmış ![]() HALİL – Evet ALİ – Gece bitirdiniz ha, havadis babana böyle çalışır mısın? HALİL – Evet, gece bitirdik ![]() TURAN – Bu ne ya? MUHARREM – Herhalde soyunma odasıdır ![]() ALİ – Yok, Havadisin yeni bürosu (Halil Ali’ ye sertçe bakar) MUHARREM – (tuvaletin kapısını açar) OOO tuvalet ![]() ![]() TURAN – Hele bir bakayım ya (bilgi yelpazesi ![]() ![]() (Turan tuvaletten çıkar, Aydın dışardan gelir) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Usta Tiyatro Metni, Usta SkeçAYDIN – Günaydın arkadaşlar (tuvalete bakar) tuvalete gidip gelmek zaman kaybına neden olduğundan patron tuvalet yaptırdı ha (güler) HALİL – Ondan değil, Adil ağabey, işçiler tuvalete gidip gelmekte zorluk çekmesin diye buraya yaptırdı AYDIN – Öyle olsun (Kamber dışardan gelir) KAMBER – Salamalaköm (tuvalete bakar) bu nedi? HALİL – (sırıtarak) tuvalet ALİ – Yüz numara, ayak yolu, abdesthane ![]() KAMBER – (tuvalete girer, WC taşının sağına soluna bakar bir şey anlamaz) Bu ne biçim yüz numara? Deliği hardadı bunun? (diğerleri birlikte gülüşür) AYDIN – Halil iyi düşündün mü, dün söylediklerimi? HALİL – Benim düşünecek bir şeyim yok, siz düşünün ![]() AYDIN – Peki Halil, günah bizden gitti ![]() ![]() (Aydın, Turan Muharrem ve Halil önlüklerini giyip içeri geçerler ![]() ![]() ![]() ![]() ALİ – Hayrola bir koku mu aldın? (güler ![]() KAMBER – (kendi kendine konuşarak) bu sıpa harasına yaptı bunun? ALİ – (kahkahalar atarak içeri bağırır) Hele gelin, sosyetenin haline bakın (hepsi içerden çıkar, Kamber’ e yaklaşırlar) TURAN – Ne o sosyete, yiyecek bir şey mi arıyorsun? MUHARREM – Beklersen ben birazdan üreteceğim ![]() AYDIN – Ne arıyorsun Kamber? KAMBER – Ya bu meretin deliğini tapammadım ![]() ![]() ![]() ALİ – Yandaki düğmeleri çevir su akar ![]() ![]() ADİL – (tuvaleti göstererek) bunu iyi kullanın ha, kırmayın, pisletmeyin sağını solunu ![]() KAMBER – Siz çalışın men birez sora gelirem ![]() ALİ – su sızıyor sızıyor Taşların arasından KAMBER – (içerden) Bu gala daşlı gala Cıngıllı daşlı gala ALİ – Eğil eğil öpeyim Kaşların arasından KAMBER – gorkuram yar gelmeye Gözlerim yaşlı gala ALİ – Ya sen az önce çıkmadın mı tuvaletten? KAMBER – Sus, rahatıma bozma ![]() ALİ – Yoksa boş mu oturuyorsun? KAMBER – (tuvaletten çıkar) Ya bele ey oldu, yorulduğumuzda oturarık ![]() ![]() ALİ – Tamam, tamam ![]() ![]() KAMBER – Niye? ALİ – Gelince görürsün (Ali dışarı çıkar, Kamber içeri geçer ![]() ![]() AYDIN – Hayrola Ali, siz gazete okur muydunuz? Yoksa resimlerine mi bakacaksınız? ALİ – Yok usta vallaha ya ![]() EMİNE – Ali, çıta istiyorum, ALİ – (bir Aydın’ a, Emine’ ye bakar) uzun mu olsun kısa mı? EMİNE – Nasıl olursa olsun (Ali içeri girince, Emine Aydın’a döner) Merhaba, nasılsın? AYDIN – Merhaba, iyiyim sağol ![]() EMİNE – İyi değildim, seni görünce iyi oldum ![]() AYDIN – Öyle mi? EMİNE - Evet öyle, sana kanım kaynadı, sen ötekilerden farklısın AYDIN - Ya, neyim farklı? EMİNE - Bilmem, farklı geldin bana ![]() AYDIN - Dün hep seni düşündüm ![]() EMİNE – Yaaa ![]() ![]() AYDIN – İnan ki, senden hoşlandım EMİNE – Ne yalan söyleyeyim bende seni düşündüm ![]() AYDIN – (Ali ‘ ye) o çıta olmaz budaklıdır, git başkasını getir ALİ – İçerde biraz oyalan desene sen buna (gülerek içeri geçer) AYDIN – Anla işte EMİNE – Yarın tatil sen çalışacak mısın? AYDIN – öğlene kadar çalışacağım, ama öğleden sonra boşum ![]() EMİNE – Beni sinemaya götürür müsün? AYDIN – Götürürüm ama başımda bir sıkıntı var, önce onu halletmem gerek ![]() EMİNE – Sana bir yardımım dokunabilir mi? AYDIN – Sahiden yardımcı olur musun? EMİNE – Yapabileceğim bir şeyse neden olmayayım? AYDIN – İyi o zaman (Emine ’nin kulağına bir şeyler söyler) EMİNE – (sinirli bir tavırla) Halil’den mi? AYDIN – Benim için, EMİNE - İyi tamam, ama senin için ![]() AYDIN – Bekle Halil’ i gönderiyorum ![]() HALİL – Efendim Emine, bana diyeceğin varmış? EMİNE – Bana elliye yüz bir sunta gerekiyor, getirir misin? Hem sana söyleyeceklerim var ![]() HALİL – Tabi getiririm Emine, sen iste canımı bile veririm ![]() EMİNE – Bekliyorum (çıkar) HALİL – (sevinerek) oy oy Emine (Aydın içerden çıkar) AYDIN – (Halil’e) Hayırdır Halil? (Halil cevap vermeden içeri geçer, Aydın Ali’ yi çağırır) Ali çabuk buraya gel, ALİ – (İçerden hızla çıkar) Buyur usta; AYDIN – Git çabuk patrona, bir zahmet buraya kadar gelmesini söyle, de ki Aydın usta bir şey gösterecek ![]() ALİ – Tamam usta (hızla çıkar) AYDIN – Yaktım seni şimdi Halil ![]() ![]() ![]() ALİ – Patron geliyor usta AYDIN – Tamam Ali, sen şimdi içeri geç (Halil içerden elinde bir sunta ile çıkar) Ne yapacaksın o suntayı Halil? HALİL – Sana ne (sırtını kapıya dönüktür) AYDIN – Demek patrondan habersiz malzeme satıyorsun? (Adil içeri girer ve bu konuşmaları duyar) HALİL – İyi yapıyorum, sen işine bak ADİL – (sinirli bir şekilde Halil’ in üstüne yürür) demek benden habersiz malımı satarsın ha, Ulan nankör, sana yaptıklarımın karşılığı bu mu? Ulan bugün malımı satan yarın beni de satar, sana böyle mi güvenecektim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AYDIN – (elindeki çizdiği kağıtları göstererek) hangi şekilde yapayım diye soracaktım, ADİL – Ya bak işte maliyeti fazla olmayan hangisi olursa o şekilde yap ![]() AYDIN – Ben yine bir sorayım dedim (içeri girer) ADİL – (Ali’ ye) git bana bir sigara al (para uzatır) ALİ – çikolata? ADİL – Hay senin pisboğazına, ulan zaten sinirliyim, iyice tepemi attırma benim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ALİ – Tam dövmeye hazırlanıyordu ki, tamam ver dedim ![]() ADİL – Bana bak ben gelmeden yemeğe çıkma tamam mı? ALİ – Tamam ağabey ![]() AYDIN – Nereye gitti patron? ALİ – Bilmem, öğlen gelecekmiş ![]() AYDIN – İyi ![]() ![]() MUHARREM – Aydın usta, Halil’in meselesini ben anlayamadım ya ne oldu öyle? KAMBER – Patron ne yaman gızmıştı ele ya ![]() TURAN – Aralarından su sızmıyordu, işten çıkarılacak en son kişi o olurdu oysa ALİ – Patron Halil’ in malzeme sattığını gördü ![]() MUHARREM – Yok canım, şimdiye kadar ben Halil’in öyle bir şey yaptığını görmedim ![]() ![]() ALİ – Boş verin, Halil çıktı mı, siz ona bakın ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Usta Tiyatro Metni, Usta SkeçKAMBER – Havadis çıktı mı? AYDIN – Çıkmadı kamber, kovuldu ![]() MUHARREM – Nasıl olur? ALİ – İşin içine oyun girerse bal gibi olur ![]() TURAN – Ne oyunu? KAMBER – Yani Havadis oynayarak mı çığdı? ALİ – Aydın usta sen anlatsana, bunlar benim dilimden anlamıyorlar ![]() AYDIN – Ali doğru söylüyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EMİNE – Aydın, söylediğini yaptım, ama Halil hala gelmedi? AYDIN – Sağol Emine, o iş tamam ![]() ![]() EMİNE – Aa, bana düşen iş bu kadar mıydı? AYDIN – Senin işin bizimkinden daha fazlaydı (güler) Haydi Emine gel seni yemeğe götüreyim ![]() ![]() KAMBER – Men heç bir şey annamadım ![]() ![]() TURAN – Tavlar tabi, adam uyanık, işini biliyor ![]() MUHARREM – Ali, Aydın usta neler yapmış, Emine’ nin ilgisi ne olayla? ALİ – Aydın usta Emine ‘ye, Halil’ in Emine’ ye karşı zaafını bildiği için, Halil’ den sunta istemesini söyledi, beni de Patronu çağırmaya yolladı ![]() ![]() ![]() ![]() TURAN – Desene tam ali cengiz oyunu KAMBER – Elli sene tüşünsem ağlıma ele bişe gelmez ![]() ALİ – Beladan kurtulduk ya MUHARREM – Patronu inandırmış ya helal olsun Aydın’a TURAN – Dedim ya uyanık adam, kızın bile gönlünü aldı iki günde sarmaş dolaş ![]() MUHARREM – Bu gidişler biz daha çok şey öğreneceğiz ![]() KAMBER – Yemeğe gidek mi? Midem zil çalır ![]() MUHARREM – Gidelim ![]() TURAN – (Saate bakar) vakit gelmiş ha ![]() ALİ – Patron beklememi söyledi ![]() MUHARREM – Hadi afiyet olsun (çıkarlar ![]() ADİL – Hadi fırıldak sende git yemeğini ye ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ALİ – Yaşa be patron demek burada radyo dinleyebileceğiz artık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mektebin bacaları hay le le le le vay le le le le vay ![]() Ders verir hocaları uy amman can kurban (Aydın ile Emine içeri girer, bir süre sessizce Ali’yi dinlerler, sonra alkışlarlar ![]() Bir tane de sizin için söyleyeyim mi Aydın usta? AYDIN – Söyle Ali ![]() ALİ – Dün sabah gördüm seni bembeyaz geldin bana oy oy Emine nedir bu güzellikler (Aydın gülerek elini Emine’nin omzuna atar ![]() ADİL – Leyla ile Mecnun’ un modern hali ![]() ![]() AYDIN – İşçi de olsak bizimde duygularımız vardır Adil bey ![]() ADİL – Ya burası aşk yuvası mı? (Aydın Emine ‘yi dışarı çıkarır, sonra önlüğünü giyip içeri geçer ![]() ALİ – Bakın patron müzik dinlememiz için buraya hoparlör taktırdı ![]() MUHARREM – Niye çalmıyor peki? ALİ – Patron ne zaman dinlemek isterse bizde o zaman dinleyeceğiz herhalde ![]() KAMBER – Patronun kefine göre mi çalacağ yanı? TURAN – Yok canım, senin canın istediğinde gider açarsın, biz de dinleriz ![]() KAMBER – Men annamadım, Heç bele iş olar mı? ALİ – Sene ne zaman bir şey anladın ki, bunu da anlayasın ![]() MUHARREM – Bu işin içinde bir iş olmasın? TURAN – Hoparlörün içinde ne iş olur ya? MUHARREM – Ali, Aydın usta bunu gördü mü? ALİ – Bilmem, belki fark etmiştir ![]() KMBER – (içeri seslenir) Aydın usta hele gel (Aydın içerden gelir, Kamber hoparlörü gösterir) bunu gördün mü? AYDIN – Ne zaman astınız? ALİ – Biz yemekteyken patron koymuş ![]() TURAN – Müzik dinlemek için değil mi? AYDIN – (Biraz düşünür) şimdi anlarız ne olduğunu ![]() ![]() ![]() BİRLİKTE – Tamam Aydın usta KAMBER – Men bişe annamadım ![]() AYDIN – Birazdan anlarsın Kamber ![]() ALİ – Aydın usta sesiniz bürodan duyuluyordu AYDIN – (Önlüğünü çıkarır hoparlörü sımsıkı sarar ![]() KAMBER – Men annamadım ![]() MUHARREM – Ulan anlamayacak ne var bunda ![]() TURAN – Aynı telefon gibi KAMBER – Peki biz niye onu eşitmirik? AYDIN – Kamber bu aslında bir ses alıcısı ![]() KAMBER – (anlamamıştır) yani şey ![]() ![]() ![]() ![]() AYDIN – Birazdan anlarsın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ALİ – (Dolaba sakladığı gazeteyi alır tuvalete doğru gider) kimin aklına gelir böyle şeyler (tuvalete girip gazete okumaya başlar) AYDIN – (önlüğünü hoparlörden alır, yüksek sesle) hadi arkadaşlar biraz hızlanın ![]() MUHARREM – Tamam Aydın usta (biri birlerine bakıp kıs kıs gülerler) KAMBER – Aydın usta men bir yüz numaraya gedim gelim ![]() AYDIN – Tamam Kamber, ama rahat diye fazla oyalanma ![]() KAMBER – Hıyarağası, biz orda çalışağ, sen burda gazete oğu, men indi bunu bir cırım sende gör ![]() ![]() ALİ – Bakkala gidiyorum bir şey isteyen var mı? (çıkar hemen içeri girer, telaşlı) patron geliyor AYDIN – Herkes içeri girsin (koşturarak içeri girerler, Adil gelir) ADİL - Aslanım Aydın, nasıl çalışıyor, nasıl çalıştırıyor ![]() ![]() KAMBER – Ya ne biçim adamsınız, yüz numarada da rahat vermirsiniz? ADİL – Ulan sosyete çok mu rahat buldun orayı? (Kamber telaşlı bir halde gazeteyi tuvalete sokar, pantolonunu çözer dışarı çıkar, Adil güler) sosyete, tuvalete giren biri pantolonunu içerde ilikler çıkar, senin gibi dışarıda değil ![]() KAMBER – Kusura galma ağabey, birez eceliye geldi ![]() ADİL – (Bir süre Kamber’ in arkasında bakar) Hey allahım ![]() ![]() MUHARREM – Yandım anam, öldüm anam ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Usta Tiyatro Metni, Usta SkeçAYDIN – (bağırarak) ne oldu sana (üzüntülü bir haldeler) MUHARREM – Gitti parmağım, gitti, (ağlayarak parmağına bakıp kendini yere atar ![]() AYDIN – Nasıl kaptırdın parmağını makineye, niye dikkat etmedin? (ötekiler şaşkın bir halde izler) Durmayın ya, taksi çağırın, hastaneye yetiştirelim belki parmağını dikerler yerine, Turan bak parmağın parçasını bul, Kamber taksiye koş, Ali sende patrona haber ver ![]() ![]() MUHARREM – Tamam Aydın usta tamam ![]() ![]() ![]() ADİL – Ne oldu Muharrem, elini makineye kaptırdığın doğru mu? AYDIN – Kan kaybediyor, hemen hastaneye yetiştirmemiz gerek ![]() ADİL – Tamam ben hallederim, siz geçin içeri AYDIN – Bu halde nasıl çalışırız Adil bey, zaten yüreğimiz ağzımızda ADİL – Size çalışın mı diyorum ![]() ![]() KAMBER – Taksi kapıda (Adil Muharrem’ in koluna girerek dışarı çıkarır, bu sırada kulağına alçak sesle) Canını sıkma Muharrem, sen iyileşinceye kadar haftalığını veririm ben, hastane de sorarlarsa kimseden şikayetçi değilim dersin, ben Adil ağabeyin akrabasıyım, iş yerine ziyarete gitmiştim, kendime çerçeve yapayım dedim, o sırada parmağımı makineye kaptırdım dersin ![]() ![]() MUHARREM – anam yandım anam ![]() ADİL – Ya tama sızlanmayı bırak, dedim ya haftalığını vereceğim sen iyileşinceye kadar ![]() ![]() AYDIN – (sinirli bir şekilde içerden çıkar, ötekilerde ardından gelir) Patron Muharrem’ i kandıracak ![]() ![]() KAMBER – Muharrem’in hangi barmağı goptu? TURAN – Baş parmağı tam kopmuş, işaret parmağı da ikiye ayrılmış ALİ – Çok ta kan aktı KAMBER – Nasıl da ağlıyırdı uşağ kimi TURAN – Ağlamaz mı? Allah korusun parmaklarına bir şey olursa çalışamaz, ne olur çocuklarının hali? ALİ – Karısı duyunca ne yapacak? KAMBER – Turan mene bir cıgara ver ![]() TURAN – Bilmem ![]() KAMBER – Muharrem ile patronun hısımlığı var mı? TURAN – Yoooo ![]() ALİ –Hastanedekiler patronu tanıyor, o yüzden Muharrem ustayla ilgilensinler diye öyle söylemişlerdir belki ![]() ADİL – (sinirli) Yahu sana ne oluyor Aydın Usta? Niye her şeye burnunu sokuyorsun? AYDIN – Göz göre göre haksızlık ediyorsun ![]() ADİL – (Biraz sinirli bir şekilde dolaşır, Aydın’ın koluna girerek dışarı çıkarmaya çalışır) Gel hele sana bir şey söyleyeceğim ![]() KAMBER – Keçmiş olsun, TURAN, ALİ – Geçmiş olsun usta MUHARREM – Sağolun arkadaşlar ![]() TURAN – Aydın Usta hastaneye yetişti mi? MUHARREM – Yetişti, hem de nasıl yetişti ![]() ![]() ![]() KAMBER – Patronun dediğlerini mi? MUHARREM – Yok, kendi bildiği gibi anlattı ALİ – Ne sordu ki polis? MUHARREM – Önce, olay nasıl oldu diye sordu, bende anlattım, sonra kimseden şikayetçi misin diye sordu, o zaman Aydın usta başladı konuşmaya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ALİ – Demek Aydın usta kendisi sigortalı? MUHARREM – Evet, ama o bizimde sigortalı olabilmemiz için uğraşıyor ![]() TURAN – Helal olsun sana Aydın usta ![]() ADİL – Ya dur hele bitmedi ki söyleyeceklerim AYDIN – Ne söyleyeceksen burada söyle ADİL – (ötekilere) hadi siz işinize baksanıza ![]() ![]() Aydın usta, haftalığına da zam yapacağım ![]() ![]() ![]() AYDIN – Ya Adil bey sen beni ne sanıyorsun? Halil miyim ben? Üç kuruş için arkadaşlarımı satar mıyım? Onların güvenceye hakkı yok mu? Şimdi sen Muharrem’ e ne zaman kadar haftalık vereceksin? Ya iki ya üç hafta ![]() ![]() ![]() ![]() ADİL – Aydın usta, bak vazgeç, senin için de iyi olmaz ![]() AYDIN – Ne yapabilirsin? İşten mi çıkaracaksın? Tamam verirsin tazminatı mı çıkarırsın ![]() ADİL – Tazminatsa tazminat ![]() ![]() AYDIN – Sen zannetme ki aşım pişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ADİL – Ne gelecekmiş başıma? AYDIN – Az sonra görürsün (keyifli bir halde içeri girer) ADİL – Ya sen benim söylediklerimi unut, sinirlendiğimden söyledim AYDIN – (içerden) Olur, olur ![]() ADİL – Başımıza bir de tazminat çıkardı ![]() ![]() ![]() MÜFETTİŞ – İyi günler, Adil Koparan siz misiniz? ADİL – Evet benim ![]() MÜFETTİŞ – (elindeki dosyayı açar) Ben İş Müfettişiyim ![]() ![]() ADİL – Hoş geldiniz efendim ![]() ![]() ![]() ![]() AYDIN – Ali, çabuk bunları izle (Ali hızla çıkar) sakın gözen bir şey kaçırma ALİ – (dışarıdan) Büroya giriyorlar Aydın usta ![]() AYDIN – (içeri bağırır) Arkadaşlar (makine sesleri kesilir, hepsi içerden çıkar) MUHARREM – Neler oluyor Aydın usta? AYDIN – İş müfettişi geldi, şimdi bürodalar KAMBER – Müfettiş mi? Ne yapacak büroda TURAN – Rüşvet alacak (gülüşürler) AYDIN – Sigortasız işçi çalıştırıyor diye ben ihbar ettim, müfettiş de kontrole geldi ![]() KAMBER – İşçiler büro da mı çalışır ki, niye burda kontrol etmir müfettiş? AYDIN – Patron fırsat vermedi ki ![]() ALİ – Usta, patron yanındaki adamla buraya geliyor (hepsi hızla içeri geçer, Ali tuvalete girer, Adil ile müfettiş sahneye gelir) MÜFETTİŞ – (bakınarak makinelerin olduğu bölüme gider, kapıdan içeri bakar, Adil’ e döner) Bunlar işçi değil mi? ADİL – Onlar mı? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Usta Tiyatro Metni, Usta SkeçMÜFETTİŞ – Peki Adil bey, iyice araştıracağız (işçiler içerden çıkar, Müfettiş işçilere sorar) siz burada mı çalışıyorsunuz? (Adil müfettişin arkasında işçilere eliyle yok işareti yapar, Aydın Adil’ e güler, müfettiş aniden döner ve Adil’ in işaretini görür) AYDIN – Evet hepsi burada çalışıyor ![]() ALİ – Bende burada çalışıyorum MÜFETTİŞ – (Adil’ e sertçe bakar) Hani bir işçi çalıştırıyordunuz? ADİL – Onları geçici olarak aldım işe ![]() ![]() ![]() MÜFETTİŞ – (elindeki dosyadan kağıt çıkarır işçilere verir) Adınızı, adresinizi, hangi tarihten itibaren çalıştığınızı yazın nüfus cüzdanlarınızla birlikte bana verin ![]() AYDIN – Evet arkadaşlar, bu iş tamam ![]() ![]() ![]() BİRLİKTE – Sağol Aydın usta ![]() KAMBER – Aydın usta, sigortalı olanda ne olur ki? AYDIN – Kamber, sigorta işçinin güvencesidir ![]() ![]() ![]() KAMBER – Peki bunu patron niye indiye gadar yapmadı? AYDIN – Sigorta primi var ![]() ![]() ![]() TURAN – Demek ki, olan işçiye olsun diye düşünüyorlar AYDIN – Evet aynen öyle TURAN – Şimdi patron Halil’e yaptığını bize yapamaz değil mi? AYDIN – Keyfine göre çıkaramaz ![]() ![]() ![]() KAMBER – O ne demeydi? AYDIN – (Biraz düşünür) kısaca para demek ![]() ![]() MUHARREM – Sayende oldu, sağol Aydın usta (Aydın’ sarılır) Belki bizim sonumuz da arkadaşın gibi tımarhane olurdu ![]() AYDIN – Sizin sayenizde oldu ![]() TURAN – Biz bir şey yapmadık ki? AYDIN – Yapmaz olur musunuz? KAMBER – Ne yaptık ki Aydın usta, men heç bişe annamadım TURAN – Valla bu kez sadece Kamber değil ben de bir şey anlamadım ![]() AYDIN – Halil’ i gördünüz, bize katılmadı, burnunun dikine gitti ![]() ![]() Siz ne yaptınız, birlik oldunuz ![]() ![]() ![]() TURAN – Anladım tabi, bunu salak bile anlar ![]() ALİ – Taş Kamber ustaya mı? KAMBER – İndiye gadar heç bişe annamamıştım, ama indi çoğ ey annadım ![]() AYDIN – Eh artık bana yol göründü MUHARREM – Nasıl yani? TURAN – Ne demek bu şimdi? KAMBER – Tam annamağa başlamıştım, gene gafam garıştı ![]() ALİ – Anlamayacak ne var, Emine ile buluşmaya gidiyor AYDIN – Bana yol göründü derken, işten ayrılacağımı kastettim ![]() MUHARREM – İşten ayrılmak mı? AYDIN – Evet KAMBER – Niye? Daha yeni başlamıştın ![]() AYDIN – Buraya başlamadan önce anlaştığım atölye vardı, birkaç süre istemiştim ![]() ![]() ![]() ![]() EMİNE – (Aydın’a) gittin sandım, seni bekliyordum ![]() AYDIN – Seni görmeden gider miyim? EMİNE – (Muharrem’ in elini görür) Ayyyy ![]() ![]() MUHARREM – Sağol, makineye kaptırdım ![]() EMİNE – Ayyyyyy ![]() MUHARREM – Azcık koptu da (gülüşürler) Yaramıza, Aydın ustanın yaptıkları merhem gibi geldi Emine ![]() ![]() TURAN – Muharrem usta doğru söylüyor ![]() ![]() AYDIN – Abartmayın ya ![]() MÜFETTİŞ – (Nüfus cüzdanlarını işçilere uzatır) Alın bunları, sigorta kartlarınızı da sonra göndereceğim ![]() ![]() BİRLİKTE – Sağol (Müfettiş çıkar) ADİL – Haydi hayırlı olsun BİRLİKTE – Sağol ADİL – Artık sizden daha fazla iş bekleyeceğim haberiniz olsun ![]() AYDIN – Benden bekleme, ben işten ayrılıyorum ![]() ADİL – Niye? Her istediğin oldu daha ne istiyorsun? AYDIN – Başka yerde çalışacağım ![]() ADİL – Senin bu yaptığın resmen üç kağıtçılıktır, dalaveredir ![]() AYDIN – Bana üç kağıtçı, dalavereci diyene bakın ![]() (Adil, bir Aydın’a bakar, bir işçilere bakar, başını öne eğer) Hadi Emine gidelim (Önce Aydın ile Emine, arkalarından Turan, Kamber ve Muharrem çıkar) ADİL – (Ali’ye) Aydın nerede çalışacakmış? ALİ – Sigortasız işçi çalıştıran başka bir atölye de çalışacakmış ![]() ADİL – (Kendi kendine) Ulan Aydın alacağın olsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HALİL – Meğer ne büyük bir hata etmişim ben sana inanmakla ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ADİL – (Halil’in üzerine yürür) Sus ulan pis hırsız ![]() HALİL – (bağırarak dışarı çıkar) Namussuz sensin işte ![]() ADİL – (Halil arkasından koşarak) Ah bir elime geçirirsem seni, ah bir elime geçirirsem sizleri tek, tek ![]() PERDE İNER |
![]() |
![]() |
|