|  | 6 Kişilik Skeç - Borç |  | 
|  10-24-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   6 Kişilik Skeç - BorçŞAHISLAR: Zişan, Orhan, Fehiman, Fikret, Güzin, Zühal  Zişan:Orhan bey bu kadar düşünme  Allah bir kapı açar  Orhan: (Mustafa abi,önce şöyle bir içinizi çekin) Allah bir kapı açar mı dedin?…Yaa şimdi de kapıcımız mı olacak? Zişan:Hasbünallah,Orhan bey ne dediğinizin farkında mısınız? Orhan:Ben farkındayım da acaba siz farkında mısınız Zişan hanım? Zişan: Ne dedim Orhan? Allah bir kapı açar dedim  O da mı suç? Orhan  uç ya,ben;‘Bu kadar para senetsiz,sepetsiz verilir mi?’ deyince (biraz Zişan’a öykünün) “ Aa olmaz ayıptır” diyen sen değil miydin? Zişan:Nereden bileyim Orhan? Alnında yazmıyordu ki ‘borç verilmez’ diye  Orhan: (Biraz yüksek sesle)Ama ben sana,Kuran’ı Kerim’de“borçlandığınız zaman yazışın” diye bir kural var demiştim  Ne zaman bunu söylesem, “Ayıptır,canım bu çok yakınımız,bu kadarcık para için gerekmez” deyip duruyorsun  Hem Allah’ın koyduğu sınırları gözetme,hem de Allah’tan habire yardım bekle   Zişan:Zaten sıkıştın mı hepsini benim üstüme atarsın  Hamdi beye verme,o borcuna sadık değil demiştim  Ona niye verdin? O da mı benim suçum? Orhan: (İyice sinirlenir) Hepsi benim suçum,hepsi  Allah’ın sözüne değil (TELEFON ÇALAR,bırakın çalsın siz devam edin) senin sözüne uymak işime geldi  Hamdi bey de , Ahmet’te, Engin’de, Nurhan’da hepsi farkında bu zaafımın  (bakın artık telefona) (AHİZEYİ KALDIRMA SESİ) Aloo,efendim…Haa Aleyküm Selam…Napalım…Akşam sefası yapıyoruz…Tamam olur…Güle güle, görüşürüz… Zişan: Erhan mıydı? Ne diyor? Orhan: Bizi çaya çağırıyor  Kalk hadi,gidelim  (FON) Fikret:N’olacak abla?Bu durumda ben hiç kitap alam artık  Güzin:Ben de alamam  Güya bu ay bana ayakkabı da alınacaktı  Fehiman:Boşuna heveslenmeyin  Unutun artık onları  Babam gittikçe batıyor  Güzin:Napacağız? Fikret,ne dedin amcama telefonda? Fikret: (Endişeli)Babam farkına varmadı değil mi benim aradığımın? Güzin:Hayır,çok sıkıntılıydı  İyi ki aradın amcamı  Fikret:Amcama dedim ki;bizim evde tansiyonlar yükseliyor  Çaya davet ederseniz düşer  Allah’tan ki müsaitlermiş  (FON) (ZİL SESİ) Fehiman:Kimoo? Zühal:Benim Fehiman  Açar mısın? (KAPI AÇMA SESİ) Zişan:Buyuuur Zühal,hoş geldin  Zühal:Zişan abla sırf yeni elbisemi görmen için geldim  Nasıl, yakışmış mı? Zişan:Bütün giydiklerin gibi bu da yakışmış Zühal  Güle güle giyin  Zühal:Eşime de aldık  İkimiz çift giyiniyoruz  Yarın da bunlara uygun çanta,ayakkabı bakacağız  Zişan:Zühal n’oldu,mirasa mı kondun? Daha yenilerde borçtan yakınıyordun  Zuhal:Amaan Zişan abla,borçtan kurtuluş mu var? Zişan:Zühal böyle davranırsan nasıl kurtulacaksın? Zühal:O kadar büyütme canım  Nasılsa hem taksitle,hem de kredi kartıyla  Gözüme kestirdiğim bir kıyafet daha var  İndirimi  bekliyorum,hiç kaçırmam onu da  Zişan:Zühal inan seni hiç anlamıyorum  Borçluyken nasıl böyle rahat olabilirsin? Zühal:Alıştım Zişan abla  Ne var sanki,borçluyum diye her şeyden mahrum mu olayım? Ha sahi sizin alacaklarınız ne oldu? Verdiler mi? Zişan:Ne vermesi,Orhan beyin sinirleri iyice bozuldu  Hastalanacak diye endişeleniyorum  Kendinin senetleri olmasa neyse  Alacaklarına güvendi borçlandı  Ne yapacak bilmiyorum  Zühal:Ne yapsın canım  Onlar vermezse kendi de ödemeyecek  Zişan:Olur mu hiç Zühal  Alacaklıların ne suçu var,nasıl öyle davranalım? Bakalım,bugün yine sıkıştıracaktı  Belki bir ikisinden alır,biraz para bulur  (İçeriye Seslenir) Fehiman,yemeğin altını kapattın mı? Fehiman: (Seslenir) Kapattım anne  Size kahve pişiriyorum  Kalkmayasın Zühal abla  Zühal:Hiç kalkar mıyım? Kahveni ve seni bekliyorum  Fehiman:İşte geldim  Bulaşıklar biraz uzun sürdü  Buyur anneciğim   Nasıl Zühal abla? Köpüğü iyi mi? Zühal  Ne yemek pişirdin? Yemeği de yiyip öyle gideyim  Fehiman:Annem buğlama yaptı  Eminim nefistir  Kahveni içte biraz sonra getireyim  | 
|   | 
|  | 
|  10-24-2012 | #2 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   6 Kişilik Skeç - Borç(ZİL ÇALAR) Zişan:Güzin’dir,kalkma kızım ben açarım… Gel Güzin  Hoş geldin yavrum  Güzin  Zühal abla mı bizde? Zühal abla,yine mi bana teşekküre geldin?(Gülüşürler) Zühal:Evet Güzinciğim  Rahatsızlığım sırasında benim poşetlerimi eve taşıdığın için ve sonraki yardımların için teşekkür ederim  Güzin:Ayy ay,burkulmasaydı da ayağın,poşetlerini getiremeseydim evine  Yeter teşekkür ettin  Hııı seni seni,o elbiseyi caka giyimin vitrininde görmüştüm  Gittin aldın değil mi? Zühal:Evet,nasılım ama? Güzin: Hıh,ben giyinsem bana da yakışır  Nerden buldun sen o kadar parayı Zühal abla? Çok pahalıydı o elbise  Zühal: Karıştırma o tarafını  Akşama lokantaya da bununla çıkıyorum,bilmiş ol  (FON) Fehiman:Babacığım,geciktin  Ne kadar merak ettik   Orhan: (Dalgın) Annen biliyor sanıyordum,onun için bir daha aramadım  Fehiman: Annem gecikebileceğini söyledi de bu kadar tahmin etmedik  Belki halama da uğrayacakmışsın  Gittin mi? Orhan:Evet oradaydım  Allah kabul etsin namazınızı  Fikret,özel olarak bana da dua ettin mi? Fikret:Evet babacığım,nasıl sıkıntınız azaldı mı? Orhan:Bu gidişle çoğalacağa benziyor  Zişan:Güzin,yemeği getiriyor musun kızım? Güzin:Evet anne,şimdi getiririm  Zişan:Orhan,Nurhanlara gittin mi? Orhan:Gittim,kapıda ayakkabılar vardı  Bir an geri döneyim dedim ama sonra vazgeçtim  Baktım mutfaktan erkek sesleri geliyor  Kapıyı çaldım,enişte çıktı  Ama beni görünce rahatsız oldu gibi geldi bana  Ne yapıyorsunuz mutfakta? dedim, “Şeey buzdolabı takılıyor” dedi   Fikret: (Heyecanlı) yeni buzdolabı mı almışlar? Orhan: Evet,İlhan keyif içinde, “Dayı,biz no-frostla mikrodalga aldık,gel bak  Ooo daha babam neler neler alacak” demez mi? Fikret:Babacığım,biz de alalım o dolaptan  Meyveleri kışa taptaze saklıyormuş  Halam anlattı, dondurmada yapılıyormuş  Orhan:Koyun can derdinde,kasap et derdinde… Zişan:Eee, ne yaptın peki? Çok sıkıcı bir durum  Orhan:Önce bir şey demedim  Adamlar dolabı yerleştirdi,gitti  Bu ara Nurhan’a borcunu ödemesini söyledim  Sanki hiç öyle bir şey yokmuş gibi “Öderiz canım” filan diyerek geçiştirmeye çalıştı  Halbuki iki gün önce telefonla da hatırlatmış, ‘Zor durumdayım’ demiştim  Zişan  onra ne oldu? Orhan:Enişte geldi  Ona da “Senetlerin süresi doldu,zor durumdayım,sizden parayı almaya geldim” deyince,bana demez mi “Ne parası? Halimiz mi var,görmüyor musun yeni eşyalar aldık?” Çok sinirlendim  “Müsait değilseniz almasaydınız yeni eşyaları  Ben o parayı size,ev almanız için, kolaylık olsun diye vermiştim  Bir yılda öderiz demiştiniz ama,bak neredeyse iki yıl oluyor  ” deyince Nurhan demez mi; “Abi,insan kardeşine böyle mi davranır? Şu zor günde niye huzursuzluk çıkarıyorsun?” Kocası da “Akrabalar arasında lafı mı olur,büyüğümüzsün dedik kapına geldik  Ne var yani, elbet bir gün öderiz,yedik mi sanki paranı?”dedi  Zişan:Ayy anlatma yeter,bu ne biçim iş? Orhan:Bu biçim iş işte  Doğrusu ya bize az bile  Güzin:Yemeğe buyurun,her şey hazır  Orhan:Oturalım hadi  (KAŞIKLARI artık biraz TIKIRDAT Melih) Enişte bir ara odadan çıkınca, ‘Nurhan paranız yok da bu fırın,buzdolabı neyin nesi’ diyecek oldum  ‘Kampanyayı mı kaçırayım’ dedi  Zişan:Engin’e de gidecektin bugün  O ne dedi? Güya o da bugün ödeyecekti  Orhan:Ne gezer  Bir yığın laf da ondan işittik  Ayıp değil miymiş? Ne anlayışsız insanlarmışız  Parmağında sigara,esti yağdı  Bir dikkatimi çekti ki sigarası da en pahalılarındandı  Zişan:Biz de onları iyi bilirdik  Borcunu ödemeyenlere kızıp dururdu  Ne bu çektiğimiz  Orhan  Bunlar bu Dünya’da çektiklerimiz,bir de Ahirette ki cezamız var  Hiç haddimizi bilmedik Zişan  Allah’ın emirlerini hiçe saydık,yaşarken bu kadar sıkıntıya düştük  Yarın Ahirette de ceza çekersek hiç şaşma  Çok dua edelim de Allah’a,bizi affetsin  Zişan:Anneciğim derdi de anlamazdım,daha doğrusu inanmazdım  “Paranı verirken senden iyisi yok, istersen de senden kötüsü yok  ”diye  Orhan: Büyüklerimizi yeni yeni anlıyoruz Zişan  Babam biraz borcu olsa utanırdı,uykuları kaçardı  Şimdi kimse utanmıyor da  Engin borcundan utansa o sigarayı içer mi? Hadi esiri olmuş diyelim, hiç olmazsa biraz ucuzunu seçer,gizli içer  Ne bileyim,ben de anlamıyorum bu işi  Zişan:Aman değirmen sele gitmiş… herkes birbirinden beter  Neriman’ın kocası hala bileziklerini almıyormuş  “Benim bildiğim bütün kadınlar, bileziklerini eşlerine verirler,onlar da kullanır  Geri almak da ne oluyormuş” diyormuş  Orhan:İç üstüne bir bardak su  | 
|   | 
|  | 
|  10-24-2012 | #3 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   6 Kişilik Skeç - Borç(FON) Zühal:Mahvolduk Zişan abla,mahvolduk  Zişan:O kadar üzülme Zühal,bir kolaylık olur inşallah  Zühal:Ne kolaylığı Zişan abla  Adam banane dedi,çıktı işin içinden  “Elimde olursa ileride ana parayı öderim” diyor  Faizi onu ilgilendirmezmiş  Zişan:Bu nasıl iş ki,sizin kredi kartınızın ne işi var onun elinde? Zühal:Bilmiyorum,eşim sağa sola verip,iyilik yaptığını düşünüyor  Adam öyle bir harcamış ki  Lokantalar, eğlenceler…  Hele market faturaları felaket  (Ağlamaklı) Bizim de bir sürü borcumuz vardı  Benim kaç mağazada taksidim var  Nasıl öderim  Zişan:Mecbur ödeyeceksin  Yoksa gelir eşyaları icrayla kaldırır götürürler  Zühal:Eşim eşyaları kaçıralım diyor  (Ağlamaklı) Biz nereye saklayalım o kadar eşyayı  Ahh ahh bir daha mı borçlanmak,hele borç vermek  Zişan:Ah Zühal,biz bu musibeti hak ettik,hak ettik  Zühal:Zişan abla öyle deme  Bizim suçumuz yok   Zişan:Var var  Mağazalar taksit yapıyor diye lazım olanı olmayanı almayı,marketlerde,kredi kartı elimizde her şeyi sepete koymayı biz alışkanlık etmedik mi? Annem,kulağı çınlasın, “Yavrum, musibeti hak etmeyin,nasihat size yetsin  Bir kavme benzeyen onlardandır,onların adetlerini kapmayın  Müslüman’ca yaşayın, ayağınızı yorganınıza göre uzatın  İktisat ibadettir” der dururdu…  | 
|   | 
|  | 
|  |