|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
anma, atatürkü, bayramı, gençlik, mayıs, yazışiirresimsözler |
![]() |
19 Mayıs Atatürk'ü Anma Ve Gençlik Bayramı (Yazı-Şiir-Resim-Sözler) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Ve Gençlik Bayramı (Yazı-Şiir-Resim-Sözler)![]() NUTUK Vatan boylu boyunca vurulmuş İki gözü iki çeşme derelerin Dağlar kapkara yasından Ovalar tüm kavrulmuş Düşman kan içinde parmaklarıyla Ta Kars'a kadar Menderes Ovası'ndan ![]() - Geldi geçti, ama hatırlanmalı - Neler çektik o günler milletimle ben Bir bir yollara düştüler perperişan Aç susuz ama aşk içinde Yanmış yıkılmış damları koyup Sessiz sedasız köylerden ![]() ![]() ![]() ![]() Aşk istediler verdim Ateş istediler verdim Ekmek istediler verdim - Güldüler, yalan dediler, olmaz dediler - Uğraştım sonunda en güzel boyalarla Önümüze bir bütün harita çıkardım ![]() ![]() ![]() Ben, Atatürk'üm öldüm - demiştim zaten - İşte nutkumu da baştan sona okudum ![]() Öldüm ama gözüm arkada değil Kitabım bir uzun bir güzel oldu Hem ne iyi ettim, ne iyi ettim de efendiler - Sonunda "EY TÜRK GENÇLİĞİ" dedim ![]() Turgut UYAR ATATÜRK'Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI ( 18 – 19 Mayıs ) 19 Mayıs 1919 Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a geldiği gündür ![]() ![]() ![]() 1914'de başlayan Birinci Dünya Savaşı dört yıl sürdü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Trablusgarp'da Birinci Dünya Savaşı'nda Anafartalar'da düşman güçlerini yenen Mustafa Kemal bu kez yurdumuzu kurtarmak için Anadolu'ya geçmeye karar verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa Kemal, Amasya'da yayınladığı genelge ile ulusu, ülkenin bütünlüğünü, bağımsızlığını kurtarmak için birlikte çalışmaya çağırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa Kemal Paşa Sivas'tan sonra Ankara'ya geldi 23 Nisan 1920 günü Büyük Millet Meclisi'ni topladı ![]() ![]() ![]() ![]() 19 Mayıs 1919 Ulusal Kurtuluş Savaşımızın başladığı gündür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlk, orta, lise ve dengi okullarımızda izci örgütleri vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 19 Mayıs'ta yurdumuzun her yerinde izciler, öğrenciler ve gençler spor gösterileri yaparlar ![]() 19 Mayıs; 1981 yılından başlayarak «Atatürk'ü Anma Günü» olarak da kutlanmaya başlandı ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
19 Mayıs Atatürk'ü Anma Ve Gençlik Bayramı (Yazı-Şiir-Resim-Sözler) |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Ve Gençlik Bayramı (Yazı-Şiir-Resim-Sözler)![]() BAYRAM GÜNÜ Güler yüzlü bir bahar sabahıydı ![]() — «Onur, bugün 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı ![]() ![]() ![]() Hemen babamın boynuna sarıldım ![]() ![]() — Sağol baba ![]() ![]() Hemen kahvaltımızı yaptık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() — Baba, neden 19 Mayıs Bayramı yapılıyor diye sordum ![]() — «Yavrum dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonra yaptığı savaşlarla düşmanı yendi ![]() ![]() O tarihten beri, her yıl Atatürk'ün Samsun'a çıktığı gün olan 19 Mayıs'ı Gençlik, Spor Bayramı ve Ata'yı Anma Günü olarak kutluyoruz ![]() ![]() — Demek Ulusal Kurtuluş Savaşımız 19 Mayıs bin dokuz yüz on dokuzda başladı ![]() ![]() ![]() Babam durdu, gülümsedi ![]() — Onur ![]() ![]() ![]() Onur DURUKAN MUSTAFA KEMAL PAŞA SAMSUN'DA Mustafa Kemal Paşa 19 Mayıs 1919'da Samsun'a geldi ![]() kentin postanesine gitti ![]() Hava yağmurlu ve elektrikliydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() — Buyurun Paşam ![]() — Derhal Havza ve Amasya ile görüşmem gerekiyor dedi ![]() — Hava elektrikli, telleri toprağa verdik, sizi görüştüremem! — Bu, vatanın kurtuluşu ile ilgilidir ![]() ![]() Ceketin cebinden ipek mendilini çıkarıp maniplenin üzerine koydu ![]() ![]() — «Sen ölürsen ben de ölürüm» dedi ![]() Elimi bırakması için söylediğim ısrarlı sözlere aldırmadı, elimi uzun süre bırakmadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() «Oh çok şükür, şimdi vatan kurtuldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ahmet Remzi COŞKUNER 19 MAYIS 1919 19 Mayıs, Türk’ün temel taşıdır, Onun ardından gelen Kurtuluş Savaşı’dır ![]() İşte Türk gençliğine, Sağlam temeldir, diye, Türk’ün bu şanlı günü Bırakıldı hediye ![]() Dünya 19 Mayıs Bir kurtuluş düğünü ![]() Bugün 19 Mayıs Gençlik ve Spor günü ![]() R ![]() GAZİ MUSTAFA KEMAL PAŞA Ben o yılların macerasından geldim ![]() Barut, toz ve ihtilaldi hepten ![]() Dolaklı hilal bıyıklı süvarilerle, Hüzünlü marşlar söyleyerekten Bir davul zurna, bir üçlü, bir bayrak ![]() Saf çelik kılıçlar ata yadigarı Yorgun söğütler, mahzun yollar, kağnılar Göğsü tekmil döğmeli bir zabitin ardından Bir yıldızlı tan yerine at sürerekten ![]() Derdini bilemedik, Dermanın olamadık Gazi Paşa, Sana hasretimiz cân-ü yürekten ![]() Artık bir özge tarih oldu yaşadığımız; Bozkırdan, mavzerden, kandan ve sesten, Namlular elpençe, süngüler pusuda, Kalpağın, dolgun bıyıkların, kırbacın Bir sen kaldın, bir vatan kaldı, bir koşu, Bir macera kaldı dillere destan, Bir gök kaldı mavi, bir kitap yeşil ![]() Gayri bundan geri bana ağlamak yaraşır ![]() Temmuzda bir serçe kalkar Sakaryadan Ağustosta kartal döner ![]() Günler uzar hasretle dışımızdan, içimizden Bir kudretli kumandadır bakışın Paşam, Geceler içinde patırtılarla yanar Ağlamak ne kelime ki bizlere, Ankara’dan gelir geçer trenim, Bir gün olur elbet ben de binerim, Varır toprağına yüzüm sürerim Biz vatan çocukları ![]() Dilimiz takılı kaldı; Diyemedik Boynumuz bükülü kaldı; Doyamadık Turgut UYAR ![]() GÜZEL SÖZLER · 19 Mayıs güven, sevinç, hareket günüdür ![]() · 19 Mayıs yeni Türkiye'nin ve Atatürk'ün doğum günüdür ![]() · Spor gençliğin kuvvet kaynağıdır ![]() · Gençliğinde dik duranın ihtiyarlığında beli bükülmez ![]() · 19 Mayıs ulusal egemenliğin başlangıç günüdür ![]() · Zafer, “zafer benimdir” diyebilenlerindir ![]() · Hiçbir zafere çiçekli yollardan gidilmez ![]() · Zaferin büyüklüğü, savaşın çetinliği ile ölçülür ![]() · Zafer barışın en kısa yoludur ![]() ATATÜRK’ÜN GENÇLİK İLE İLGİLİ BAZI SÖZLERİ · Milletin bağrında temiz bir nesil yetişiyor ![]() ![]() · Türk çocuğu, çok zekisin, bu belli; fakat, zekanı unut, daima çalışkan ol ![]() · Bütün ümidim gençliktedir ![]() · Her kafanın anlamaktan aciz olduğu yüksek bir varlıktır gençlik ![]() |
![]() |
![]() |
|