![]() |
Kocatepe Gemisi Nasıl Battı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kocatepe Gemisi Nasıl BattıKocatepe gemisi nasıl battı ![]() ![]() KOCATEPE'Yi nasil yanlislikla batirdik ? O görevde gemi komutanı olan Güven Erkaya'nın ağzından ![]() ![]() ![]() Kibris Baris Harekati, BM Kore yaptirimi disinda, Türkiye Cumhuriyeti’nin disarida yasadigi tek ciddi sicak savas olayidir ![]() Harekatin üzerinde en cok konusulan olaylardan birisi, süphesiz, Kocatepe gemisinin batisidir ![]() ![]() ![]() Aradan ceyrek asirdan fazla bir zaman gectikten sonra, konuya belki daha sogukkanli yaklasmak mümkün olabilir ![]() ![]() Amac suclu aramak degildir ![]() ![]() Taner Baytok: Bugün seni disaridaki günesli havaya uygun bir aaaif ve nese icinde buldum ![]() ![]() Sen 1974 Kibris Baris Harekati’na katilan ve batan Kocatepe muhribinin komutaniydin ![]() ![]() Güven Erkaya: Bu olayla ilgili bildiklerimi ve düsündüklerimi, naciz vücudumla birlikte öbür tarafa tasimak hakkina sahip degilim ![]() ![]() Kocatepe gemisinin batirilmasi olayindan alinacak büyük dersler vardir ![]() ![]() ![]() ![]() Söyleyeceklerim bir yerde yazili olarak bulunmalidir ![]() ![]() ![]() Hatirlayacaksin, ben Kocatepe gemisinin komutani olmadan önce Genelkurmay‘daydim ![]() ![]() ![]() 1973 senesinin Agustos ayinda, Kocatepe’nin komutanligina atandim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu tadbikatlardan sonra, ben Brüksel’deki NATO Askeri Delegasyonumuza atandim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben ayrilmak üzereyken Kibris’ta Nikos Somson’un darbe yaptigi haberleri geldi ![]() ![]() ![]() ![]() Kibris Harekati’na Mersin’den katildim ![]() ![]() ![]() ![]() Bunlar, ucak gemisini denizaltilara karsi korumak üzere yapilmis gemilerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Egitimde birde, gemiyi terke önem verdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben, gemimle zaten Mersin’deyim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Planlari hazirlamak icin yapilacak isler var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu arada, Ikinci Taktik Hava Kuvvetleri, Yunanistan’dan gelebilecek bir harekata karsi kullanilmak üzere ayrildi ![]() ![]() ![]() Rum Kibris’in iki tane hücumbota sahip oldugunu biliyorduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Denide giderken, birden civarimizda bir denizaltinin mevcut oldugu söylendi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonradan, deniazalti olmadigini anladik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kibris karasularinda seyreden Rus tarama gemisi: Bu olaydan kisa bir süre önce, Kibris’in karasularinin hemen dibinden bir tarama gemisi görmüstük ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kocatepe Gemisi Nasıl BattıKibris Rum hücumbotlari ve Ecevit’in talimati: Bu arada, biz Girne önüne geldik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tam bu sirada, Basbakan Ecevit’in direktifleri üzerine oldugu beyan edilen bir emir geldi: "Karsi taraf ates acmadikca ates edilmeyecektir“ ![]() ![]() Emir, bütün askeri bilgilerime, okudugum stratejilere, mantiga ters düsmekle kalmayip, bir ülkenin savasta yenilgise ve büyük prestij kayiplarina ugramasina sebep olabilecek kadar tehlikeliydi de ![]() ![]() Sayin basbakanin kararinin arkasindaki motifi anlamamak, onu taktir etmemek, elbette mümkün degildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hususu daha sonra Montreux’den dönerken, ucakta Basbakan Ecevit’e anlattim ![]() ![]() ![]() Birliklerimizin Kibris’a cikisi: Güven Erkaya: Bizim cikarma birliklerimiz Girne’ye cikarken, bizde, sahildeki Rum hareketlerini izliyoruz ![]() ![]() ![]() Bize makineli tüfekle ates etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Taner Boytok: Cikarma sirasinda zaiyat verdik mi ? Güven Erkaya: Gemide bir tabur askerimiz vardi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Taner Boytok: Böylece cikarmanin ilk günü heyecanli bir sekilde, fakat büyük bir aksilik olmadan tamamlanmis oldu, degilmi ? Konvoy ihbari: Güven Erkaya: O geceyi Mersin’de gecirirken, Girne önüne dönmemiz emri geldi ![]() ![]() ![]() Bu arada, deniz karakol ucagi bir rapor gecti ![]() ![]() 10-12 gemiden olusan bir konvoyun Kibris’a dogru yol aldigina dair, Mugla’daki Jandarma Il Komutanligi’ndan alinan ham bir istihbarata dayan bir emir ![]() ![]() ![]() Ben Konvoy olarak belirlenen gemi toplulugundaki gemilerin tiplerini ve milliyetini sordum ![]() ![]() ![]() Simdi ne olmus, burada kesip öncesine döneyim ![]() ![]() ![]() ![]() Bir hesap yapmislar ![]() ![]() ![]() Bu 10-12 gemilik asker yüklü toplulugu konvoy olarak vasiflandirmislar ![]() ![]() ![]() Konvoya saldiri emri: Bekledigimiz emir sabaha karsi Ankara’dan geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aldigimiz emir karsisinda, benim istedigim bilgiler daha da acil hale gelmis oluyordu ![]() ![]() ![]() Bana radar bilgilerini verebiliyorlardi sadece ![]() ![]() Bir ara, deniz karakol ucagi, Mersin’e intikal emri verilen mayin tarama gemilerimizide Yunan hücum botu olarak rapor etti ![]() ![]() Bir türlü, konvoy denilen gemi toplulugunun ne oldugunu anlayamiyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Taner Boytok: Belkide birileri radarlari sasirtiyor ![]() Güven Erkaya: Oda mümkün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bize konvoy dedikleri gemiler toplulugunun mevki, sürati ve rotasiyla ilgili bilgiler geldikce ben, "Bizi ilgilendiren gemilerin tipi, milliyeti ve koruma durumudur“ diye mukabil bir mesaj gectim ![]() ![]() Kocatepe’ye hava saldirisi: Biz sahaya iyice yaklastik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Söyle bir sey geldi aklima: Burada gemi toplulugu yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hava Kuvvetleri’ne menzup ucaklarda gelip bize saldiracaklar ![]() Bundan endise ederek Ankara’ya bir rapor gectim: "bizim mevkiimiz, rotamiz, süratimiz, nizamimiz sudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunlarin aralarinda da 5000 m mesafe var ![]() 1) Bu iki geminin geminin tip ve milliyetini söyleyin; 2) Konvoy diye nitelediginiz gemi toplulugunun mevkiini bildirin ![]() Deniz karakol ucagindan pilotundan gelen cevapta, karakol ucaginin bahsettigimiz iki geminin üzerinde oldugu, bizide gördügü bildiriliyordu ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kocatepe Gemisi Nasıl BattıVuzuha kavusan durumu özetlemek üzere, Ankara’ya, Deniz Kuvvetleri‘ne bir mesaj yolladim ![]() Bu sirada carkcibasim Metin Sürüs köprü üstüne, yanima geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben daha lafimi bitiremeden, radardan Türkiye yönünden gelen ucaklari rapor ettiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tepemizdeki ucaklar saat 16‘ya kadar gittiler, geldiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunlardan birisi kictaki topu vurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Taner Baytok: "Gemi saldiriya ugradi“ mesajini cekerken, bunun kendi ucaklarimiz tarafindan gerceklestirildigini vurgulamismiydin? Güven Erkaya: Hayir, gemi kictan isabet alinca, pilot bunu rapor etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birliklerimizin Kibris’a cikisi: Güven Erkaya: Bizim cikarma birliklerimiz Girne’ye cikarken, bizde, sahildeki Rum hareketlerini izliyoruz ![]() ![]() ![]() Bize makineli tüfekle ates etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Taner Boytok: Cikarma sirasinda zaiyat verdik mi ? Güven Erkaya: Gemide bir tabur askerimiz vardi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Taner Boytok: Böylece cikarmanin ilk günü heyecanli bir sekilde, fakat büyük bir aksilik olmadan tamamlanmis oldu, degilmi ? Konvoy ihbari: Güven Erkaya: O geceyi Mersin’de gecirirken, Girne önüne dönmemiz emri geldi ![]() ![]() ![]() Bu arada, deniz karakol ucagi bir rapor gecti ![]() ![]() 10-12 gemiden olusan bir konvoyun Kibris’a dogru yol aldigina dair, Mugla’daki Jandarma Il Komutanligi’ndan alinan ham bir istihbarata dayan bir emir ![]() ![]() ![]() Ben Konvoy olarak belirlenen gemi toplulugundaki gemilerin tiplerini ve milliyetini sordum ![]() ![]() ![]() Simdi ne olmus, burada kesip öncesine döneyim ![]() ![]() ![]() ![]() Bir hesap yapmislar ![]() ![]() ![]() Bu 10-12 gemilik asker yüklü toplulugu konvoy olarak vasiflandirmislar ![]() ![]() ![]() Konvoya saldiri emri: Bekledigimiz emir sabaha karsi Ankara’dan geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aldigimiz emir karsisinda, benim istedigim bilgiler daha da acil hale gelmis oluyordu ![]() ![]() ![]() Bana radar bilgilerini verebiliyorlardi sadece ![]() ![]() Bir ara, deniz karakol ucagi, Mersin’e intikal emri verilen mayin tarama gemilerimizide Yunan hücum botu olarak rapor etti ![]() ![]() Bir türlü, konvoy denilen gemi toplulugunun ne oldugunu anlayamiyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Taner Boytok: Belkide birileri radarlari sasirtiyor ![]() Güven Erkaya: Oda mümkün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bize konvoy dedikleri gemiler toplulugunun mevki, sürati ve rotasiyla ilgili bilgiler geldikce ben, "Bizi ilgilendiren gemilerin tipi, milliyeti ve koruma durumudur“ diye mukabil bir mesaj gectim ![]() ![]() Kocatepe’ye hava saldirisi: Biz sahaya iyice yaklastik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Söyle bir sey geldi aklima: Burada gemi toplulugu yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kocatepe Gemisi Nasıl BattıHava Kuvvetleri’ne menzup ucaklarda gelip bize saldiracaklar ![]() Bundan endise ederek Ankara’ya bir rapor gectim: "bizim mevkiimiz, rotamiz, süratimiz, nizamimiz sudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunlarin aralarinda da 5000 m mesafe var ![]() 1) Bu iki geminin geminin tip ve milliyetini söyleyin; 2) Konvoy diye nitelediginiz gemi toplulugunun mevkiini bildirin ![]() Deniz karakol ucagindan pilotundan gelen cevapta, karakol ucaginin bahsettigimiz iki geminin üzerinde oldugu, bizide gördügü bildiriliyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Vuzuha kavusan durumu özetlemek üzere, Ankara’ya, Deniz Kuvvetleri‘ne bir mesaj yolladim ![]() Bu sirada carkcibasim Metin Sürüs köprü üstüne, yanima geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben daha lafimi bitiremeden, radardan Türkiye yönünden gelen ucaklari rapor ettiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tepemizdeki ucaklar saat 16‘ya kadar gittiler, geldiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunlardan birisi kictaki topu vurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Taner Baytok: "Gemi saldiriya ugradi“ mesajini cekerken, bunun kendi ucaklarimiz tarafindan gerceklestirildigini vurgulamismiydin? Güven Erkaya: Hayir, gemi kictan isabet alinca, pilot bunu rapor etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|