Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
durumu, istanbulun, kurtuluş, savaşı, sırasındakı

İstanbulun Kurtuluş Savaşı Sırasındakı Durumu

Eski 10-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İstanbulun Kurtuluş Savaşı Sırasındakı Durumu

İstanbulun kurtuluş savaşı sırasındakı durumu

6 Kasım’da Boğazlar silahsızlandırıldı 7 Kasım’da işgal güçleri Çanakkale’den geçti 13 Kasım 1918′de Osmanlı’nın başkenti İstanbul’a müttefik askerleri geldi 23 Kasım 1918′de Ahmet İzzet Paşa yeni hükümeti kurdu 9 Şubat’ta Hadisat gazetesinde Süleyman Nazif ‘Kara Gün’ başlıklı bir yazı yazdı Türk milletinin böyle bir işgali yaşamadığını ve bunu kaldıramayacağını söyledi İtilaf devletleri Türk halkının tepkisini çekmemek ve işgalin haklılığını kanıtlamak için işgalin geçici olduğunu amacının Padişahlığı, halifeliği, azınlıkları korumak olduğu Padişahlık makamının kaldırılmadığını ve İstanbul’dan verilecek kararların geçerli olduğunu ilan etti

İstanbul sularına ellibeş parçalık donanma demirledi ve 3000 civarında asker karaya çıkarılarak işgal hızlandırıldı

Çoğunluğu İngilizlerden oluşan bir subay grubu ve asker grubu meclisi bastı ve kapattı Böylece TBMM açılana kadar halkın sesi kesildi Milliyetçi ve milli mücadelenin devamını sağlamak amacını güden milletvekillerini Malta’ya sürgüne gönderdiler Bu vekillerin bir kısmı 1921′de bir kısmı da 1922-1923 arasında Anadolu’ya döndüler

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com