Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
elektra

Elektra

Eski 12-06-2009   #1
Şengül Şirin
Varsayılan

Elektra



Elektra






"Parlak" anlamına gelen bu ad, birçok efsanelik kişilerin adı olmuştur
(1) Okeanos'la Tethys'in kızı Elektra, Pon-tos'la Gaia'nın oğlu Thaumas'a eş olur (Tab 6) Birleşmelerinden şu tanrısal varlıklar meydana gelir: İris (Gökkuşağı), Harpya'lar ve Aello (Bora) ile Okypetes (Kasırga) diye kanatlı iki yaratık (Hesiodos, Theog 266)
(2) Atlas'la Pleione'nin "Pleiades" adlı yedi kızlarından biri (Pleiades) Efsaneye göre Se-mendirek adasında oturan Elektra, Zeus'la birleşerek Dardanos'u İasion'u ve Harmoni-a'yı doğurmuş (Tab 7) Adı Palladion efsanesine de karışmıştır: Zeus Elektra'yı elde etmek isteyince, genç kız kutsal Palladion heykeline sığınarak tanrıdan korunabileceğini sanmış, oysa Zeus buna çok kızmış ve heykeli tuttuğu gibi gökten aşağıya atmış Troya ovasına düşen Palladion Troya'daki tapınakta saklanmış Başka bir anlatıma göre, Palla-dion'u Elektra, Troya şehrini korusun diye kendi vermiş Dardanos'a (Palladion)


(3) Bu adı taşıyan en ünlü kişi, Agamem-non'la KIytaimestra'nın k ı z ı Elektra'dır (Tab 15) i lomeros destanlarında adı geçmeyen Elektra, tragedyanın en ünlü, en çok sözü edilen bir kahramanıdır Aiskhylos'un "Agamemnon" üçlüsünde, Sophokles'in "Elekt-ra", Euripides'in de hem "Elektra" hem de "Orestes" tragedyalarında rol alır Antigone gibi insanlarüstü bazı yasaları korumayı, bazı ilkeler adına kendi kendine eyleme geçmeyi göze alan yiğit bir kızdır Ne var ki, eli kana bulandıgı, anasını öldürmek gibi korkunç ve dogadışı bir suça karıştığı içindir ki, Elektra -adının tersine - karanlık ve karmaşık bir kişilikle canlanır gözümüzün önünde Hamlet sorununu ilkçağ tragedyasında dile getiren kişidir Bu bakımdan tragedya yazarlarını çekmesi, büyülemesi, karakterini çeşitli açılardan ele almayı esinlemesi şaşılacak bir şey değildir

Öyküsü kısaca şöyledir- Agamemnon Troya savaşına çıktığı zaman, Elis'te rüzgârların esmesini sağlamak zorunda kalmıştır Bunu kocasına affedemeyen karısı Klytaimestra, Atreusogullarının baş düşmanı Aigisthos'la kocasını aldatır ve yıllar geçip Agamemnon dönünce iki âşık onu alçakça bıçaklarlar Gene yıllar geçer, bu kez Elektra delikanlılık çağına gelen kardeşi Orestes'i babalarının öcünü almak üzere yetiştirir Kardeşinin önce Ai-gisthos'u, sonra da Klytaimestra'yi öldürmesine yardım eder Ana katili olduktan sonra, Orestes'in peşine Erinys'ler takılır Elekt-ra'nın rolüyse burada biter Herhangi bir pişmanlık duyduğu tragedyada söz konusu değildir Elektra kan davasının en belirgin simgelerinden biridir (Orestes)

__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.