Antikleia |
12-03-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
AntikleiaAntikleia İthaka kralı Laertes'in karısı, Odysseus'un anası İnsanların en kurnazı Au-tolykos'un kızıdır Autolykos Sisyphos'un sürülerini çalmış, Sisyphos da bu yüzden gelmiş, Autolykos'un sarayına yerleşmişti Bir söylentiye göre, Antikleia bu sırada onunla ilişki kurmuş, sonra evlenmiş Laertes'le Odysseus'u Sisyphos'un oğlu sayan efsaneler vardır Antikleia oğlu Odysseus Troya seferine çıkıp dönmeyince, hasretine dayanamayıp canına kıymış Odysseia'da anlatılan ( X i , 85 vd) ana oğlun buluşması destanın en güzel parçalarından biridir Bazı bölümlerini buraya alıyoruz: Birde baktım geçmiş, göçmüş anamın ruhu çıkageldi, ulu yürekli Autolykos'un kızı Antikleia'nın ruhu, oysa kutsal llyon 'a giderken sağ bırakmıştım onu, görünce bir acıdım, bir ağladım Odysseus ölü ruhları diriltip konuşturacak kandan önce Teiresias'a içirir Sonra Odysseus olanı biteni ve Hades'e neden indisini bildirir, Antikleia da Ithake sarayındaki durumu anlatır Aralarında içli bir konuşma olur Sonunda Odysseus anasına sarılmak ister(Od X I , Z03vd)i O böyle konuştu, benim gönlümse bir tek şey istiyordu Kucaklamak geçmiş, göçmüş anamın ruhunu, Üç sefer atıldım üstüne, ah dedim anama bir sarılsam, üç seferinde de uçtu, gitti kollarımın arasından, üç seferinde de bir gölge oldu, düş gibi, yüreğimdeki keskin acı her seferinde büyüdü