|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
eden, evliya, fethine, hikayeleri, istanbulun, osmanlı, yardım |
![]() |
İstanbulun Fethine Yardım Eden Evliya - Osmanlı Hikayeleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İstanbulun Fethine Yardım Eden Evliya - Osmanlı Hikayeleriİstanbulun Fethine Yardım Eden Evliya Ubeydullah-ı Ahrâr'ın torunu Hâce Muhammed Kâsım'dan şöyle nakledilmiştir: "Ubeydullah-ı Ahrâr hazretleri, bir gün öğleden sonra, âniden atının hazırlanmasını istedi ![]() ![]() ![]() "Siz burada durunuz!" buyurdu ![]() Sonra atını Abbâs Sahrâsı denilen sahrâya doğru sürdü ![]() ![]() "Hâce Ubeydullah-ıAhrâr hazretleri ile sahrâya vardığımızda, atını sağa sola sürmeye başladı ![]() ![]() Ubeydullah-ı Ahrâr daha sonra evine döndüğünde, talebeleri nereye ve niçin gittiğini sorduklarında; "Türk Sultânı Sultan Muhammed Hân (Fâtih), kâfirlerle harbediyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hâdiseyi nakleden ve Ubeydullah-ı Ahrâr hazretlerinin torunu olan Hâce Muhammed Kâsım, babası Hâce Abdülhâdî'nin şöyle anlattığını nakletmiştir: "Bilâd-ı Rûm'a (Anadolu'ya) gittiğimde, Sultan Muhammed Fâtih Hânın oğlu Sultan Bâyezîd Hân, bana, babam Ubeydullah-ıAhrâr'ın şeklini ve şemâilini târif etti ve; "O zâtın beyaz bir atı var mıydı?" diye sordu ![]() ![]() Babam Sultan Muhammed Fâtih Hân bana şunları dedi: "İstanbul'u fethetmek üzere savaştığım sırada, harbin en şiddetli bir ânında, Şeyh Ubeydullah-ı Ahrâr Semerkandî'nin imdâdıma yetişmesini istedim ![]() "Korkma!" buyurdu ![]() Ben de; "Nasıl endişelenmeyeyim, küffâr çok ![]() ![]() Ben böyle söyleyince, elbisesinin yeninden bakmamı söyledi ![]() ![]() "İşte bu ordu ile sana yardıma geldim ![]() ![]() ![]() Emirlerini aynen yerine getirdim ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|