![]() |
Haydi Kır Da Göreyim - Osmanlı Hikayeleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Haydi Kır Da Göreyim - Osmanlı HikayeleriHaydi Kır Da Göreyim! Sultan II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte muhabbetin ballaştığı demlerden birinde Murad Han'ın gözleri dalar ![]() 'Hayrola sultanım?' Murad Han edeple toplanır; 'İstanbul, efendim,' der, 'Bize nasip olur mu acaba?' Hacı Bayram Hazretleri elini şakağına koyar,bakışları donar ![]() 'Hayır Sultanım!' der, 'İstanbul'un alındığını ne sen görürsün, ne de ben' ![]() Sonra tahta beşiğinde mışıl mışıl uyuyan küçük şehzadeyi gösterir ![]() 'Ama!' buyurur 'Şu yiğit ile bizim köse (Akşemseddin'e öyle der) görseler gerek ![]() Murad Han, Hacı Bayram-ı Veli Hazretlerinin Şehzade Fatih ile ilgili sözlerini ciddiye alır ve Fatih'in eğitimine daha bir önem gösterir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O günlerde Molla Yegan hacdan gelir ![]() 'Bize oralardan ne getirdin?' diye takılır ![]() 'Öyle bir alim getirdim ki sultanım' der, 'meğer ki tanışsanız gerek ![]() Murad Han merakla sorar; 'Nerede?' 'Dışarıda efendim,huzura alınmayı bekliyor ![]() 'Aman ha, ilim ehlini bekletmek ne haddimize? ![]() ![]() Ve buyur ederler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Molla Yegan 'Arkadaşımın ismi Ahmed bin İsmail' der 'Ama araplar onu Molla Gürani lakabıyla tanırlar!' Murad Han'ın dudaklarına muzip bir tebessüm oturur ![]() ![]() ![]() Padişah oğlunu Molla Gürani hazretlerine teslim ederken 'Sakın gözünün yaşına bakma' der, 'eti de senin, kemiği de ![]() Mübarek sarayda uşaklara bile kıymet verir,aşçıların,seyis lerin hatırını sorar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte o günden sonra ödev yapmaya başlar,ezberlerini aksatmaz ![]() ![]() Molla Gürani hazretleri genç Şehzade'ye 'Arabi ve Farisi bilmek yetmez' der, 'düşmanın lisanını da bilmelisin!' Fatih'e Rumca, Latince, Sırpça öğretecek hocalar bulur, neme gerek dedirtmez astronomi, coğrafya, matematik okutur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|