Hiç Olmak - Osmanlı Hikayeleri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hiç Olmak - Osmanlı HikayeleriHiç Olmak Devrin valisi emrindeki yöneticiler ile atının üstünde şatafat içinde girer şehre ![]() ![]() Yol kenarlarında insanlar iki büklüm el pençe divan selamlarlar![]() ![]() valiyi![]() ![]() Bütün bu şatafatlı itaat gösterileri arasında valinin gözleri, bir sokağın köşesinde yere çökmüş olan ve etrafındaki hiçbir şey ile ilgilenmeyen bir adama takılır![]() ![]() Perişan kılıklı, saçı sakalına karışmış bu adamın olduğu yere sürer atını vali ![]() ![]() Atının üstünden inmeden,vakur ve sert bir ses tonu ile bağırır adama, - "Behey adam, herkes benim şehre gelişimi el pençe karşılarken sen kimsin ki yerinden bile kıpırdamıyorsun? " Perişan kılıklı adam istifini hiç bozmadan,sakallarının ve uzun saçlarının arasından belli belirsiz gözüken gözlerini valiye çevirerek : - "Ben hiçim" der ![]() ![]() Vali daha da hiddetlenir, - "Ne demek hiç, senin bir adın, şanın unvanın yok mu bre adam" der![]() ![]() - "Senin var mı? " der bu kez adam ![]() ![]() Vali iyice şaşırır ama cevaplar, ”Gafil adam, nasıl anlamazsın, ben valiyim” der Adam aynı ses tonu ile sorar yine![]() ![]() - "Peki daha sonra ne olacaksın?" -"Sadrazam olacağım " der vali![]() ![]() - "Peki daha sonra?" - "Padişah olacağım ![]() ![]() " - "Peki ya daha sonra?" Kısa bir an duraksar vali ve; - "Hiç" der ![]() ![]() ![]() |
|
|
|