![]() |
Yeşil Kuş - Kısa Masallar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yeşil Kuş - Kısa MasallarYeşil Kuş Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, bir padişahın güzel bir kızı varmış ![]() ![]() ![]() Bir zaman sonra kırk gün, kırk gece düğün yapılmış, iki genç evlenmiş ![]() - Ey padişah kızı, söyle bakalım, bu üzümlerin hangisi tabağına uygun düştü? Hiç beklemediği bir soru ile karşılaşan padişah kızı, ta baklara şöyle bir baktıktan sonra: - Gümüş tabak içinde kara üzüm daha güzel görünüyor, cevabını vermiş ![]() Delikanlı bu cevabı beklemediği için birden köpürmüş: - Demek sen beni değil, kapımdaki Arap uşağı sevdin ha! Kocasının bu sözü karşısında şaşkına dönen kız, kendisi ni haklı olarak savunmaya hazırlanırken, daha fena bir şeyle karşılaşmış ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün böyle, iki gün böyle… Kırk gündür kız, kocasın dan sopa yiyormuş ![]() ![]() Biz bırakalım onları bu hâllerinde… O civarda fakir bir kocakarının bir oğlu varmış ![]() - Ana, demiş, bu bezden bana birkaç tane gömlek yap ![]() Kadıncağız düşünmeye başlamış ![]() - Daha geçenlerde evlenen padişah kızı var, demiş ![]() Oğlan: - İyi buldun ana, demiş, hem padişah kızı hem de zen gin bir eve gelin gitti ![]() ![]() Kadın hazırlanmış ![]() ![]() ![]() ![]() Kapıyı hizmetçiler açmış ![]() ![]() Yediği dayaklardan her tarafı çürük içinde kalan, kemik lerinin sızısından yerinde güç oturabilen kız, hâlini belli etme meye çalışarak: - Buyurun teyzeciğim, demiş ![]() Kocakarı, padişah kızının kendisini güler yüzle karşıladı ğını görünce içi ferahlamış, konuşmaya başlamış: - Ah evladım, sakın seni böyle sabah sabah rahatsız etti ğim için gücenme ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kocakarının sözlerini dikkatle dinleyen kız, kendi kendi ne şöyle bir düşündükten sonra: - Teyzeciğim, demiş, dünyada tasasız insan yoktur ki ben de tasasız olayım? Sana ben tasamı anlatmaya başlasam, inanmazsın! Onun için bu gece benim misafirim ol, seni o-damdaki dolapta saklayayım ![]() Kocakarı, padişah kızının da tasası olduğunu öğrenince, ne diyeceğini bilememiş ![]() ![]() Kız, misafirine yemek yedirdikten sonra, onu kimseye göstermeden odasındaki dolapların en büyüğüne saklamış ![]() Akşam olunca, zengin adamın oğlu gelmiş: - Sen beni sevmedin de kapımdaki Arap uşağı sevdin ha, diyerek elindeki sopa ile kızı dövmeye başlamış ![]() ![]() Zavallı kızın bağırmasına, inlemesine dayanamayan ko cakarı, dolaptan çıkarak kızın vücuduna ilaç sürmüş ![]() ![]() ![]() Annesini merak eden oğlan: - Nerede kaldın ana, demiş ![]() ![]() ![]() - Ana, ben eski gömlekle gezsem de olur ama padişah kızını tasadan kurtarmak lazım! Şimdi sen ona git, kocası bu akşam gene onu dövmeye gelince “Ne seni seviyorum ne de Arap uşağı, yeşil kuşların dedesini seviyorum ![]() ![]() ![]() Kocakarı, oğlundan bu aklı alınca hiç beklemeden yola çıkıp padişah kızının yanına gitmiş, oğlundan öğrendiklerini ona tekrar etmiş ![]() ![]() Akşam olunca, adam yine gelmiş ![]() - Ne seni seviyorum ne de Arap uşağı demiş ![]() Kız böyle deyince adam duraklamış ![]() ![]() Az gitmiş, uz gitmiş, dere tepe düz gitmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Delikanlı, selam verip yürümeye başlamış ![]() ![]() Yeşil kuşların dedesi: |
![]() |
![]() |
![]() |
Yeşil Kuş - Kısa Masallar |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yeşil Kuş - Kısa Masallar- Söyle bakalım evlat, demiş ![]() İhtiyar, gelen misafire böyle seslenince, kuşların hepsi su sup yeni gelene bakmışlar ![]() ![]() Delikanlı, derdini anlatmaya başlamış: - Ben bir padişah kızı ile evlendim ![]() ![]() ![]() ![]() Son günü bana: “Ne seni seviyorum ne de Arap uşağı, ben yeşil kuşların dedesini seviyorum ![]() ![]() Ben de onun için seni almaya geldim, demiş ![]() - Oğlum, demiş ![]() - Hayır, demiş ![]() - Oğlum, sen haksızsın, demiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vakti zamanında ben okumuş, sözü sohbeti yerinde, pi şirdiği yenir, diktiği giyilir bir kadınla evlenmiştim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayalar açılmaz mı? O hemen içeriye girdi ![]() ![]() ![]() O akşam ben yanıma bir yiyecek torbası ile bir kılıç ala rak yine belli etmeden karımın arkasına takıldım ![]() ![]() ![]() - Yarıl kayam yarıl, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Aman beyim, canım beyim, sakın bana darılma, bizim herifi uyutamadım da onun için geç kaldım, diye dil dökme ye başlamaz mı? Ondan sonra eğlenmeye koyuldular ![]() ![]() ![]() -Yarıl kayam yarıl, dedim, kaya yarılmadı ![]() ![]() ![]() ![]() - Bizim herif olmasa, burada kalır, Arap için yas tutar dım, demez mi? Kan beynime sıçradı ![]() ![]() ![]() ![]() -Yarıl kayam yarıl, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yeşil kuşların dedesi sözlerini bitirince, delikanlı düşünce ye dalmış ![]() ![]() - Dede, bu kuşları niçin burada topladın? Yeşil kuşların dedesi demiş ki: - Oğlum, bu kuşların her biri insandır ![]() ![]() ![]() Delikanlı, dedenin bu sözü üzerine, karısının kendisini ni çin buraya gönderdiğini daha iyi anlamış ![]() - Al bu çiçeği de, demiş ![]() ![]() Delikanlı, çiçeği alarak oradan ayrılmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kız sevinçle çiçeği alarak başına takmış ![]() ![]() ![]() Delikanlı, karısına kırk gün haksız yere dayak atmakla ne kadar yanlış yaptığını, onu elinden kaçırmakla da daha iyi anlamış; ama onu eve getirmek için yeşil kuşların memleke tine gitmenin de faydasız olduğunu düşünerek kaderine razı olmuş ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|