![]() |
Çoban Ve Sürüsü Fabl Örneği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çoban Ve Sürüsü Fabl ÖrneğiÇoban ve Sürüsü Fabl Örneği Çoban ve Sürüsü Nedir çektiğim, demiş çoban; Bu sersem koyun milletinden? Kurt geldi mi hepsi kuzu, İstediğin kadar say, boşuna, Sürü eksiliyor boyuna ![]() Dün saydım, bin koyundular, Bir tek kurdun hakkından gelemediler ![]() Bir mor koyunum vardı, Hep peşimde gezerdi; Bir parçacık ekmekle, Cehenneme gitsem gelirdi ![]() Kaval çaldım mı hele, Karşı dağdan gelir, beni bulurdu ![]() Canım, mor koyunum nerede şimdi? Zavallıyı kurt geldi yedi, Koca sürü ne yaptı kurda? Hiç! Bu ağıttan sonra çoban, Sürüye bir nutuk çekmiş; Büyüğüne, küçüğüne, topuna birden Güzel öğütler vermiş: — Birlik olur, sıkı durursanız, demiş ![]() Kurt giremez aranıza! Koyun milleti yeminler etmiş çobana: — Kurdu yanaştırırsak, demişler ![]() Yuf olsun bize ![]() Kahrolsun sırtımızdan geçinen, Mor koyunu çiy çiy yiyen! Ölmek var, kurda koyun yok! Çoban inanmış, aferin demiş sürüye ![]() Ama daha o gece, Uzaktan bir kurt görününce, Darmadağın olmuş koca sürü ![]() Üstelik de gördükleri Kurdun gölgesiymiş sadece ![]() Kötü askere istediğin kadar nutuk çek, Yemin ettir ölürüz de dönmeyiz diye, İlk ateşte hepsi kaçar yel yepelek, Ağzınla kuş tutsan nafile |
![]() |
![]() |
|