![]() |
Unutulan...........|Masal Ve Hikaye Özetleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Unutulan...........|Masal Ve Hikaye ÖzetleriUNUTULAN ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ben tavanarasındayım sevgilim!" diye bağırdı delikten aşağı doğru ![]() "Eski kitaplar bugünlerde çok para ediyor ![]() ![]() " Son sözlerimi duydu mu? "Orası çok karanlıktır; dur, sana bir fener vereyim ![]() İyi ![]() ![]() ![]() Gülümsediğimi gösteren bir ayna olsaydı; biraz da ışık ![]() ![]() Delikten yukarı doğru bir el feneri uzandı ![]() önemsiz bir köşeyi aydınlattı; bu eli okşadı ![]() ![]() Gene mi düşünüyor? Yıllardır bu tozlu, örümcekli karanlığa çıkmamıştı ![]() ![]() fakat, yararlı olacağını düşünmek kuvvetlendirdi onu ![]() başarmalıyım bu işi ![]() ![]() bazen karıştırıyorum; özellikle başımda uğultular olduğu zamanlar ![]() Onun gibi düşünmeyi bilmek isterdim ![]() ![]() ![]() Acele etmeliyim öyleyse ![]() ![]() Aralarında eski bir ayakkabı torbası, kırık birkaç lamba ![]() Ölecekler diye öylesine korkmuştum ki ![]() ![]() Tuvaletle gittiğim ilk baloda giymiştim bunları ![]() ![]() Aman Allahım! Nasıl yapmışım bunu? Ellerinin tozunu elbisenin üstüne sildi ![]() Mor ayakkabılarına baktı: Buruşmuşlar, küflenmişler ![]() Ölçülerim hiç değişmemiş ![]() ![]() ![]() Sonra resimlere yaklaştı, diz çöktü, yanyana getirdi onları ![]() ![]() Beni de kendilerini de anlamadılar ![]() ![]() Koridorda, sandık odasında… saçmalıyorum ![]() ![]() Babasının yüzünde gururlu bir somurtkanlık vardı ![]() ![]() Evin düzenini hızla gözünün önünden geçirdi ![]() ![]() Resimlerden birini aldı; feneri yere bırakmıştı, hangi resmi aldığını bilemedi ![]() Yüksekçe bir yere koydu onu ![]() ![]() Sendeledi, yere düştü; hafif bir düşüş ![]() emekleyerek fenerin yanına gitti ![]() ![]() Amacından uzaklaşıyordu ![]() ![]() içimden geçirmemeliyim bunu ![]() el fenerini dolaştırdı tozlu karartılar üzerinde ![]() bir daha hiç görmeyeceğim birine bırakmış olabilirdim bütün bunları ![]() Ne kadar çok resim çektirmişim yarabbi! Çoğu da iyi çıkmamış ![]() O zamanlar ne kadar uzunmuş etekler ![]() ![]() ![]() Kim bilir hangi filmden? Arkamı dönüp yürüyormuş gibi yapmışım da birden başımı çevirmişim ![]() Kime bakmışım acaba? Aynı elbiseyle bir resim daha ![]() ![]() ![]() Tozlu da olsa tanıyor insan kendini ![]() İlk kocasının gülümseyen yüzünü gördü parmağının ucunda ![]() bir zamanlar evliydim ben de… sonra gene evliydim ![]() ne yapalım? Nereye? Tanımlayamadığım, bir ad veremediğim duygular yüzünden ne kadar üzülmüştük ![]() nasıl hiç yoktan bir mesele çıkarmıştım, sonra da yürüyüp gitmiştim ![]() Sonra… buradasın ya… bu evde ![]() ![]() Ne kötü, ne de iyi bir şey: demek ki hiçbir şey ![]() geçişler öyle sezdirmeden oldu ki… Hayır, düşüncelerin karıştı; basit anlamıyla sözlerin… Bununla ne ilgisi var? Fakat ben… ondan kaçarken nasıl oldu da birden başımı çevirip bu resmi çektirdim? Hep böyle mi durdum resimlerde? Yüksekçe bir yere oturdu, başını ellerinin arasına alıp düşünmeye başladı ![]() Onun da yüzü kim bilir nasıldı? Herhalde ben suçluyum; resim çekilirken değil ![]() ![]() ![]() belki o sırada haklıydım, muhakkak haklıydım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir an önce kitaplara ulaşmak istedi, geriye doğru bu sonsuz yolculuk bitsin istedi ![]() Eski balo ayakkabısını ayağından çıkarmaya çalıştı ![]() arkası kapalı yumuşak terliklerini bulamadı bir türlü ![]() ![]() İlerideki köşede olmalıydı kitap sandığı ![]() çıkıntılar vardı ![]() ![]() oturan biri ![]() ![]() Korkusuna rağmen fenerle birlikte, ona yaklaştı ![]() hayatı boyunca ![]() ![]() Eski sevgilisi yatıyordu yerde ![]() ![]() Kitap sandığına ve resim tahtalarına örümcek ağlarıyla tutturulmuş eski bir heykel gibi ![]() Sağ kolu bir masanın kenarına dayalı; parmakları kalem tutar gibi aşağı kıvrılmış, boşlukta ![]() Dizleri titredi, dişleri birbirine çarptı, ayağının altından kayıp gitti döşeme; kayarken de ayağına çarpan resim masası devrildi ![]() Örümcek ağlarıyla tavana tutturulmuştu ![]() Bir şeyler mi yazmaya çalıştı? Ne yazık, hiç bir zaman bilemeyeceğim ![]() Sol el yerdeydi, bir tabanca tutuyordu ![]() Bir sey yapsaydı ben bilirdim; her şeyi söylerdi bana ![]() ![]() Beni bırakmazdı yalnız başıma ![]() Sonra hatırladı: Bir gün tavanarasına çıkmıştı eski sevgilisi, şiddetli bir kavgadan sonra ![]() İkisinin de, artık dayanamıyorum, dediği bir gün ![]() Belki de büyük bir tartışma olmamıştı ![]() ![]() Bu "biraz" sözüne ne kadar kızardı ![]() Öleceğini hissediyordu ![]() ![]() Sonra "onu" görmüştü sokakta; bütün mutsuzluğuna, kendini zayıf hissetmesine, ölmek istemesine rağmen "onun" gözlerindeki ilgiyi, insanı alıp götüren başkalığı farketmişti nedense ![]() ![]() Ne kadar daha çok gün eve yalnız döndüm ondan sonra da ![]() "Ne kadar daha çok" olur muydu? deseydi ![]() el fenerini tuttu onun yüzüne: Gözleri açıktı, canlıydı ![]() ![]() Sonra bakti gene; onu, ölüm kalım meselelerinde yalnız bırakmayan gücünden yararlandı gene ![]() Hiç bozulmamış; geç kalmasaydım böyle olmazdı belki ![]() ![]() son gördüğüm gibi, gözleri bile açık ![]() her şeyi bildiği halde duygulanamayan bir ifade ![]() içim öldü artık diye korkuturdu beni ![]() ![]() ![]() Belki beni izliyor gene ![]() ![]() ![]() Hayır, bakmıyor bana ![]() ![]() ![]() Bütün bunları ne zaman düşünüyorsun? diye sorardım ona ![]() Ne zaman düşündüğünü bir türlü göremiyorum ![]() çünkü ben yaşayamazdım ölseydi ![]() ![]() sen bir yerde var olursan yaşayabilirim ancak demiştim ![]() var olduğunu bilmek bana yeter demiştim ![]() çatışmamızın hiç bir şeyi değistirmeyeceğini biliyordu ![]() onu bir süre görmek istemediğim halde, onun orada olduğunu bildiğim halde, tavanarasına bir türlü çıkamadığım halde onu düsündüğümü, onsuz yasayamayacağımı biliyordu ![]() Sonra neden aramadım? Bir türlü fırsat olmadı; her an onu düşündüğüm halde hep bir engel çıktı ![]() Aşağıda yeni sesler, yeni gürültüler duyduğu için inmedi bir süre herhalde ![]() Aramızda, hiçbir yeni varlığın önemi yoktu; konuşmuştuk bütün bunları ![]() Ben de onun inmesini beklemiş olmalıyım ![]() ![]() Sonra… bir türlü olmadı işte… çıkamadım: Gelenler, gidenler, geçim sıkıntısı, yemek, bulaşık, evin temizliği, "onun" bakımı (çocuk gibiydi, kendisine bakmasını bilmiyordu), babamla annemin ölümü, bir şeyler yapma telaşı, önümde hep yapılması gereken işlerin yığılması ![]() Orada, tavanarasında olduğunu unuttum sonunda ![]() ![]() Ne bileyim, daha mutsuz insanlar vardı; onlarla uğraştım ![]() Tavanarasında bu kadar kalacağını da düşünmedim herhalde ![]() Bir yolunu bulup gitmiştir diye düşündüm ![]() evvet, muhakkak böyle düşündüm ![]() onun her an var olması gerekliydi ![]() ![]() Ayrıca, kaç kere tavanarasına çıkmayı içimden geçirdim ![]() Hele kendini öldürdüğünü duysaydım, muhakkak çıkardım ![]() ![]() Duydum mu yoksa? Bir keresinde yukarıda bir gürültü olmuştu galiba; rüzgar bir kapıyı çarptı sanmıştım ![]() Onun tavnarasına çıkmasından günlerce sonra duymuştum bu sesi ![]() Ve ben günlerce bir köşeye büzülüp kalmıştım ![]() ![]() ![]() Yoksa kalbine… Titreyerek eğildi: Kalbine bakmalıyım ![]() elinin hafif bir dokunuşuyla dağıldı ![]() ![]() Onun bakımıyla ilgilenmedim, elbiselerini hiç gözden geçirmedim; belki de dikmediğim bir sökükten yemeye başladılar hamamböcekleri onu ![]() Deliği büyüttüler sonunda ![]() ![]() Neyse, iç çamaşırlarından öteye geçememisler ![]() ![]() Teni çok sıcak sayılmaz ama, kalbi yerindedir herhalde ![]() İşte orada, biliyorum ![]() ![]() şimdi kızacak ![]() şimdi acaba ne der diye düşündüm ![]() ![]() ![]() Şimdi onu nasıl inandırabilirim bütün bu süreyi onunla birlikte yaşadığıma? Onu unutmuş gibi yaşarken onu düşündüğüme? Anlamaz, görünüşe kapılır, anlamaz ![]() Başkasına rasladığım için, bu yeni ilişkinin her şeyi unutturduğunu düşünür ![]() Oysa her şeyi hatırlıyorum; tavanarasına çıktığı gün bu elbiseyi giydiğini bile ![]() El fenerini ölünün üzerinde dolaştırdı: Örümcek ağlarının gerisinde sisli bir görünüşü var ![]() Yalnız, ağların arasından elimi, onun kalbine götürdüğüm yer biraz karanlık ![]() ![]() Birlikte hiç resim çektirmemiştik ![]() bir türlü olmadı ![]() Neden koşuyorduk, acelemiz neydi? Tavanarasına çıktığı güne kadar, bir şeyin arkasından hep başka bir şey yaptık; hiç durmadık, hiç tekrarlamadık ![]() Sonra, köşemde kaldım günlerce; ne yedim, ne düşündüm ![]() ![]() Evi, yaşanmaz bir duruma getirdim sonunda ![]() ![]() Düzen içinde yaşamayı bir bakıma sevdiğim halde, dayanılmaz bir pislik ve pasaklılık içinde çırpındım ![]() ![]() "ona" gitmek için, öldürücü bir ümitsizliğe düşmek istedim ![]() kendim için böyle kötü şeyler düşünmemi istersin diye söylüyorum bunları ![]() kendini öldüreceğini hiç düşünmedim ![]() sakin bir yaşantı içinde olacağını hayal ettim senin ![]() Işığın altından kaçmaya çabalayan bir hamamböceği takıldı gözüne, kendine geldi ![]() El feneriyle izledi böceği: Çirkin yaratık, yukarı çıkmaya çalışıyordu ağlara takılarak ![]() Böceğin ayakları, elbiseyi parçalar diye korktu ![]() kim bilir? İşte, boynundan yukarı doğru çıkıyor, yanağında biraz sendeledi: Sakalı biraz uzamış da ondan; zaten her gün traş olmayı sevmezdi ![]() Yanaktan yukarı çıkan böcek, sakağa doğru gözden kayboldu ![]() Hayır ![]() ![]() Titreyerek geri çekildiği sırada, aynı delikten çıktı hamamböceği: Bacaklarının arasında küçük, pürüzlü bir parça taşıyordu ![]() Dehşete kapılarak feneri deliğin içine tuttu; ışınlar, kafatasının iç duvarlarında yansıdı ![]() Eyvah! Böcekler beynini yemişlerdi, en yumuşak tarafını ![]() Belki de hamaböceği son parçayı taşıyordu ![]() "Seni çok mu yalnız bıraktılar sevgilim?" dedi ![]() sevgilisinin sesini duydu: "Bir şey mi söyledin canım?" Elini telaşla kitap sandığına soktu ![]() ![]() "Kendi kendime konuşuyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|