|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
fatih, hikayeleri, mahkemede, mehmed, osmanlı, sultan |
![]() |
Fatih Sultan Mehmed Mahkemede - Osmanlı Hikayeleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fatih Sultan Mehmed Mahkemede - Osmanlı HikayeleriFATİH SULTAN MEHMED MAHKEMEDE İşte, Fatih Sultan Mehmet, işte İstanbul'da bir Rum; Fatih Sultan Mehmet talepte bulunuyor, diyor ki: "Orada cami yapacağım, arazini bana satmanı istiyorum ![]() Biliyorsunuz her arazinin bir rayiç bedeli vardır; yani o çevrede o arazinin ne kadar para ettiği aşağı yukarı herkes tarafından bilinir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "O kadar fazla para verdiğim halde, bu adam vermiyor; demek ki bunu inadından yapıyor; nefsani davranış bu ![]() ![]() Alıyor adamın arsasını, bastırıyor; camiyi yapıyor ![]() Adam perişan ![]() "Ya bu kadar üzüntünün sebebi ne?" Anlatıyor adam derdini "İşte" diyor ![]() ![]() ![]() ![]() Bizim Osmanlı diyor ki: "Her şey bitmedi, bu memlekette kadılar vardır ![]() ![]() ![]() "Yani" diyor "ne demek istiyorsun?" (Adam hiç inanamıyor bir defa söylenenlere ![]() ![]() ![]() ![]() Gerçekten de Fatih Sultan Mehmet mahkemeye gelince, adamın gözleri hayretten açılıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Deniyor ki: "Bunun bedeli şu kadar altın, bu kadar altına karşılık, onun elinin kesilmesinden vazgeçiyorsan,, Padişah ödemese bile, onu sana beyt'ül mal öder ![]() Rum, şaşkın şaşkınPadişah'a bakıyor , inanamıyor, sonra "Tabi razıyım ![]() ![]() Adam razı olduktan sonra, Fatih Sultan Mehmet diyor ki : "Benden beyt'ül mal'ın talebi 200 altın; ama ben 2000 altın vereceğim ve her gün de bir altın daha ödenmesini istiyorum ![]() ![]() Ve mahkeme biter bitmez kadı yerinden kalkıyor, Fatih Sultan Mehmet'in ayaklarının yanına gelip diz çöküyor, "Padişahım şu ana kadar ben, Allah'ı temsil ediyordum, ben oturuyordum siz ayaktaydınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|