![]() |
Hikaye-Bilge Tacir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hikaye-Bilge TacirBir zamanlar, oldukça bilgeliğiyle meşhur olan ve bildiklerini öğrencilerine de anlatan bir alim vardı ![]() ![]() Bir gün öğrencilerine ders verirken, bir adam yanına gelip "kötü bir haber" verdi: "Haber aldık ki, senin de mallarını taşıyan gemi batmış! Hiçbir mal kurtarılamamış ![]() ![]() ![]() ![]() Bir hafta kadar sonra, bilge yine öğrencileriyle birlikte dersteyken, aynı adam bu defa "müjde" getirdi: "Gözün aydın! O gemi senin mallarını taşıyan gemi değilmiş ![]() Bilge yine bir-iki saniye durdu, öğrencileri onun yüzünde yine küçücük bir gülümsemenin parladığını fark ettiler ![]() ![]() Öğrencileri birbirine zıt iki durumda da aynı şekilde tepki gösteren hocalarına dayanamayıp şu soruyu sordular: "Geminizin battığı haberine de, batmayıp limana ulaştığı haberine de gülümsediniz, neden?" Bilgenin cevabı ise şöyle oldu: "Geminin battığı, mallarımın denize döküldüğü haberini aldığımda, kalbimi yokladım ![]() ![]() Kalbimde küçücük de olsa bir üzüntü görmeyince sevindim ve şükrettim ![]() "Geminin aslında batmadığı ve sağ salim geri döndüğü haberi karşısında, bu defa, dünya malını kazanmaktan dolayı seviniyor muyum diye kalbime baktım ![]() O malı tekrar kazanmaktan dolayı sevinç ve mutluluk göremediğim için yine sevindim ve şükrettim ![]() (Bilge Tacir - Bilgelik - Bilgece Yaşamak) * Alıntı |
![]() |
![]() |
|