![]() |
Şifalı Su - Keloğlan Masalları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şifalı Su - Keloğlan MasallarıŞifalı Su) Bir varmış, bir yokmuş ![]() ![]() ![]() Aklı epey yavanmış Keloğlan’ın ![]() Bu yüzden, annesinin verdiği işleri doğru dürüst göremez, çoğunlukla unutur, dolayısı ile de çok ağır sözler işitirmiş annesinden ![]() Bir zaman gelmiş ki, artık evde yiyecek namına hiçbir şey kalmamış ![]() ![]() ![]() Anası şöyle demiş: - Aslan Keloğlanım, verdiğim her işi hemen unu-tan oğlanım, al şu tavuğu da, götür pazara satıver ![]() ![]() ![]() Tavuğu alan Keloğlan, şen şakrak bir yürüyüşle, gitmiş pazara ![]() Birisi, kendisi gibi tavuk satarmış ![]() ![]() ![]() - Tavukçu emmi, benim işim çıktı ![]() ![]() ![]() - Tamam diye söylenmiş adam, yalnız, çok bek-leme derim sana ![]() Aceleyle uzaklaşıp giden Keloğlan, işini hemen görmüş ve tekrar tavuklarının bulunduğu yere gelmiş ![]() ![]() ![]() Keloğlan, anasına ne cevap vereceğini düşünme-ye başlamış ![]() ![]() ![]() Tabii ne olmuş? |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şifalı Su - Keloğlan MasallarıAnası, bir güzel dayak atmış,Kara günler sürüp gidermiş ![]() ![]() Yine anasından gelmiş şöyle bir öneri: - Keloğlan, sana iyi bir iş bulmamız gerekir ![]() ![]() - Hay hay anacığım, elimden geldiği kadar çalı-şırım ![]() Bunun üzerine tarla sahibi ile görüşmüş anası ve yancı olarak ekme iznini almış ![]() ![]() Günlerce çalışmış Keloğlan ve tarlayı bir ![]() ![]() Gel zaman git zaman aylar dönmüş hasat zama-nı gelmiş ![]() ![]() ![]() Akşam olmuş, evine dönmüş Keloğlan: - Ana demiş, görevimi yaptım ![]() ![]() Sinirlenmiş anası: - Ah oğlum, sen de hiç akıl yok mu? Keloğlan “Olmaz mı ana, hem de çok…” Anası, “Oğlum, nerede sende akıl, hiç ekin biçilir de gece yüzü tarlada bırakılır mı? - Niye ana? - Oğlum, saf oğlum, çalarlar çalarlar … Keloğlan, kendi kel kafasına bir şaplak atmış: - Eyvah, hiç aklıma gelmedi ![]() ![]() - Hey Allah’ım ![]() ![]() ![]() Sabah olur olmaz, daha gün doğmadan buğday tarlasına giden Keloğlan, gördüğü durum karşısında çok üzülmüş ![]() ![]() ![]() Birkaç kadın, Keloğlan’ın ne aradığını sormuşlar o da “ekinlerimi tarladan çalmışlar, ben de bakıyo-rum” diye konuşmuş ![]() Kadınlardan biri, “Sen ne abuk sabuk bir oğlansın, utanmıyor mu-sun bizi hırsızlıkla suçlamaya” diye bağırmış ![]() ![]() Keloğlan, “Hem suçlu, hem güçlüsünüz ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şifalı Su - Keloğlan MasallarıBunun üzerine, kadınlar ellerine geçirdikleri sopalarla Keloğlan’a başlamışlar dayak atmaya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir ihtiyar çıkmış karşısına ![]() ![]() - A benim toy çocuğum, nedir derdin? Yara bere olmuş her tarafın ![]() Zaten, içini dökmek isteyen Keloğlan, bu fırsatı değerlendirmiş: - Halim çok kötü Nur Dede, annem beni bekler evde, hiçbir şey kalmadı elde ![]() ![]() ![]() Nur yüzlü ihtiyar, şöyle konuşmuş, “Bundan sonra şunu yapacaksın toy oğlan ![]() ![]() ![]() Teşekkür etmiş ve evine gitmiş Keloğlan ![]() Anasını daha kim durdurur, kim sakinleştirebilir? Küplere binen kadın, “Vah benim aptal oğlum vah… Sen hiç akıllan-mayacak mısın “ demiş ![]() Eline geçirdiği bir odunla Keloğlan’ı kovalamaya başlamış, Keloğlan kaçmış, anası kovalamış, evin etrafını tama-men dönmüşler ![]() ![]() Keloğlan, bir yandan da şöyle konuşurmuş, “Vurup durma bana ana, yakında altın verece-ğim sana, şimdi inanmayacaksın belki de, lakin göre-ceksin gelecek ay geldiğinde”… Bu sözler kadını hiç tatmin etmemiş: “Hadi oradan, beni bir de kandırmaya utanmıyor musun?” Keloğlan, ne dediyse de inandıramamış ![]() ![]() ![]() Keloğlan’ın neşesi yerine gelmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Oy anasının akıllı oğlancığı, öpsün seni anacı-ğın ![]() ![]() ![]() Sonra pazara koşmuş Keloğlan, istediği kadar yiyecek alıp dönmüş köyüne ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birçok yöntem denemiş, utanmamış, sıkıIma-mış, tavuğu aşırmak için çok uğraşmış, Fakat becere-memiş ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şifalı Su - Keloğlan MasallarıKeloğlan, sana bir şey söylemek istiyorum”, de-miş ![]() “Allah Allah, demiş Keloğlan, senin benimle ne işin ola ki İskender Emmi hayrola”… “Bir tavuğa ihtiyacım var”, diye belirtmiş isteğini ![]() ![]() ![]() ![]() - Beyaz başlı tavuklara bayılırım ![]() ![]() “Yani benim beyaz başlı tavuğumu mu istiyorsun?” İskender, “Bedava istemiyorum, alacaksın paranı, vere-ceksin beyaz başlı tavuğumu” demiş ![]() “Bende satılık tavuk yok”, diye direnmiş Keloğlan ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat, Keloğlan’ın hoşuna gitmiş, çok para lafı ![]() ![]() ![]() ![]() “Ah Keloğlan, vah Keloğlan, kara günler kapıda oğlan, beyaz başlı tavuk nerede? Acaba tilki mi kapıp götürdü? Keloğlan gerçeği söylemiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ah toy evladım, ne var yine? Nedendir böyle iç-li içli dertlenişin? Dök derdini bana, bir çözüm bula-yım sana” ![]() Dökmüş içini Nur Dede’ye, “Şansım bir türlü yüzüme gülmüyor Nur Dede ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Böyle demiş adam ve bir anda kaybolmuş ![]() ![]() ![]() ![]() “Yine canımı sıkma be Keloğlan ![]() Keloğlan, “Öyle deme ana, bu sefer kimseye söylemeyece-ğim” demiş ![]() ![]() Başlamış anlatmaya oğlu ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şifalı Su - Keloğlan MasallarıKadının hoşuna gitmiş: “Bu kere olsun ağzını sıkı tut ![]() ![]() ![]() Keloğlan, eşeğinin yuları elinde, inmiş suyun gö-züne ![]() ![]() ![]() ![]() Halk bir anda başına toplanmış ![]() Keloğlan, adamı duymamış bile, ilan etmeye de-vam etmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ahalinin gözleri, ikisinin de üzerindeymiş ![]() Kadı: “Yok yahu” demiş, “önce sen iç bakalım, hem ben göreyim, hem de ahali ![]() ![]() ![]() Kadı madı dinlememiş Keloğlan, patavatsızca karşılık vermiş ![]() ![]() ![]() ![]() Herkes kıkır kıkır gülerken, Kadının tepesi atmış, “Böyle ağzına geldiği gibi konuşma Keloğlan ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra seni hapse atarım bak ![]() Saf oğlanın saflığı gitmiş, aksiliği gelmiş üstüne ![]() ![]() ![]() ![]() Kadı, kadılığını gösterip demiş ki, “Bu dediğin doğrudur ![]() ![]() ![]() Olacak ya, hemen bir ince (verem) hastası öne çıkmış ![]() ![]() ![]() Ölmüş koyun kurttan korkar mı? Ahali, daha bir merak girdabına girmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biri koşmuş fırına bir çuval dolusu somun ekmek alıp hemen dönmüş, hasta kadın, bir anda dört somu-nu yemiş ![]() ![]() Bir anda, kadının yüzü canlanmış, sanki verem-den eser kalmamış ![]() ![]() “Ummadığın taş, baş yarar ![]() ![]() ![]() Ahali, şimdi Kadı’nın ne diyeceğini merak eder-miş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Suyun tamamını satan Keloğlan, eşeğini yiyecek-lerle yüklemiş dönmüş köyüne ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şifalı Su - Keloğlan MasallarıFakat eşeğin sırtında bir sürü yiyecek olduğu için, birisi ciddi ciddi öğrenmek istemiş, gerçeği ve sormuş: “Bizimle kafa bulma Keloğlan, peki bunca yiye-ceği neyle aldın?” “Şimdi ben ne söylesem, bana inanmayacaksınız ![]() “Yahu, ağzın mı eskir, söylesen” demiş bir baş-kası ![]() ![]() Annesi, suyu satıp bir eşek yükü yiyecekle gelen oğlunu görünce, mutluluk gözyaşları dökmüş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Keyifli bir kahkaha patlatmış İskender ![]() ![]() ![]() ![]() Keloğlan, ciddi ciddi demiş ki, “iki deve yükü altın getir, suyu gözesiyle, kayna-ğıyla birlikte al” ![]() İskender şok olmuş, sanki gözleri donmuş ![]() ![]() ![]() “Sen bilirsin öyleyse İskender Emmi ![]() ![]() Sinirinden deliye dönen İskender: “Ben sana gösteririm”, deyip uzaklaşmış ![]() ![]() ![]() ![]() O günden sonra, Keloğlan, her gece suyun göze-sini beklemeye başlamış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hakikaten, İskender, yanında getirdiği su kapları-nı doldurmuş, bir tas su içmiş ve geldiği gibi sessizce dönüp gitmiş … Anası ikide bir herhangi bir durum, bir tehlike olup olmadığını sorunca, “Ben varken evvel Allah, kimse yanaşamaz, şifa-lı suya ana” der, kahramanlık edalarına bürünürmüş ama, artık, bundan sonra böyle demesi pek mümkün olmamış ![]() Çünkü, İskender bir hainlik daha yapmış ![]() ![]() Köyün kapılarını tek tek dolaşarak, suyun çok kö-tü olduğunu, içildiğinde bayılttığını ve bir hafta bo-yunca tesirinin geçmediğini söylemiş ![]() ![]() ![]() Kim cesaret edebilir ki, böyle bayıltıcı bir tesiri ol-duğu söylenen suyu içmeye? Hileci İskender bir taktik daha bulmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oldukça kurnaz olan İskender, bununla da kalma-mış, gitmiş, şifalı sudan epey almış ve halka şunu ilan etmiş: “Ey ahali! Duyduk duymadık demeyin, İskender suyu için ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şifalı Su - Keloğlan MasallarıHalk, yine şüphe içindeymiş ![]() Bunu gören İskender şişine şişine, kendisinden ga-yet emin bir vaziyette bir kova suyu o kocaman mide-sine akıtmış ![]() Tabii, halk, daha durur mu? Kovalarla, kazanlarla su almışlar İskender’den ![]() ![]() ![]() Anası: “Bundan sonra, daha dikkatli ol oğlum, nasıl oluyor da sen bu adamı göremiyorsun, aklım almıyor ![]() ![]() Olaya çok sinirlenen Keloğlan, bu adama hak et-tiği dersi vermenin zamanı geldiğine inanmış ve bir yol yöntem aramış ![]() Hırsından deliye dönmüş ![]() Nihayet, kurnazca bir plan gelmiş aklına ve he-men uygulamış ![]() ![]() ![]() Az sonra, İskender gelmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Keloğlan, adamın ölüp ölmediğini adamakıllı an-lamak için gelmiş başucuna, bakmış ki, ölüp gitmiş ![]() ![]() Keyifli keyifli evine dönmüş ![]() “İşini bitirdim ana” diye konuşmuş Keloğlan ![]() “Kimin işini Keloğlan, sen nelerden söz ediyorsun?” “O alçak adam kendi tuzağına kendi düştü, ze-hirli sudan içti ana” ![]() “Hemen saklan oğlum”, demiş anası, “seni gelip bulurlar sonra” ![]() Keloğlan: “Kim bilecek ana” demiş, “boş ver sen, nasıl olsa benim suyumun zehirli olduğunu söylemiyor muydu? Kör mü gözü, içmeseymiş der insanlar … Neyse… Kara haber, yerde durmazmış ![]() İskender’in, Keloğlan Suyu içerek zehirlenip öldü-ğü haberi, bütün civar köylerde ve kasabada duyul-muş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dünyadaki tek varlığı Keloğlan’ının hapse atılma-sından sonra, hayli üzülen yaşlı kadın, işin peşini bı-rakmamış ![]() ![]() “Hem suçlu, hem güçlü pozu yapma be kadın bana ![]() ![]() ![]() ![]() Kadın, oturmuş olduğu yere, başlamış hüngür hüngür ağlamaya ![]() Kadı, başına bir iş olmaktan korkmuş: “Söyle, diye bağırmış, söyle be ihtiyar kadın, ne söyleyeceksen” ![]() Haklı olduğundan adı kadar emin bulunan kadın-cağız, şunları söylemiş: “Suçsuz benim oğlum, karıncayı bile öldüremez o ![]() Öfkesi katlanmış Kadı’nın:” Be hey kadın! Suçu sabittir Keloğlanın ![]() ![]() ![]() Kadın, kararlı kararlı söylenmiş: “İsterseniz suyu kontrol ettirin Kadı Efendi ![]() ![]() ![]() Kadı, kadının bu sözlerinden sonra biraz düşün-müş: “Akla uygundur bu dediğin ihtiyar kadın ![]() ![]() ![]() Yaşlı kadın: “Boynum kıldan incedir Kadı Efendi” diye konuş-muş ![]() Kadı, hemen bir su uzmanı bulmuş, suyu yerinde kontrol ettirmiş ![]() Uzman: “Kadı Efendi, demiş, su gayet sağlıklı ve hem de şifalıdır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şifalı Su - Keloğlan MasallarıKadı, daha fazla ve daha derin bir araştırma yap-madan Keloğlan’ı hapse attığı için çok üzülmüş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu haber üzerine çok mutlu olan anası, sevinç gözyaşları dökmüş ![]() ![]() O günden sonra Keloğlan’ın müşterisi o kadar ço-ğalmış ki, paraları ne yapacaklarını şaşırmış ![]() Artık, parası olmayanlara bedava su dağıtmaya başlamış ![]() ![]() ![]() Darısı mı? isteyenlerin başına ![]() |
![]() |
![]() |
|