![]() |
Kibritçi Kız|Masal Ve Hikaye Özetleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kibritçi Kız|Masal Ve Hikaye ÖzetleriKibritçi Kız Bir yılbaşı gecesiydi ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuklar koşuyorlar, birbirlerine kartopu atıyorlardı ![]() ![]() ![]() Yalnız bir çocuk vardı ki gelip geçenler onun farkında değillerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yavrucağız da sanki donmuş, bir buz parçası kesilmişti ![]() Geniş bir mukavva kutunun içine sıralanmış kibrit kutularına bakarken gözleri yaşarıyordu ![]() Evet, bu bir kibritçi kızdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ah hiç olmazsa ayaklarında terlikleri olsaydı! Biraz önce, sokak sokak dolaşırken, hızla geçen bir arabanın önünden kaçmış, kaçarken terlikleri ayağından fırlamıştı ![]() Karşı kaldırıma geçtikten sonra, dönüp bakmış hınzır bir çocuğun terlikleri kapıp kaçtığını görmüştü ![]() ![]() Kibritçi kız bunun üzerine bir kapının girintisine sığınmış, oracığa kıvrılıp oturmuştu ![]() Parmakları donmuş, sızlamaya başlamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zavallı kız, kibriti bir elinden öbür eline geçirerek, parmaklarını ısıttı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Isınmış, terlemeye bile başlamıştı… Derken kibrit sönüverdi ![]() ![]() ![]() Bir kibrit daha yaktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üçüncü kibrit daha fazla düşler yarattı:Bir yaz gecesi…Kibritçi Kız kırda bir ağacın altına oturmuş, yıldızlara bakıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Derken bir yıldız kaydı, gökyüzüne geniş bir yay çizerek uzaklaştı, söndü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ertesi sabah, yoldan geçenler, bir evin basamağında donmuş kalmış kızcağızın ölüsünü buldular ![]() ![]() -Zavallı kız ısınmak için bütün kibritlerini yakmış dediler… Bu kibritlerin alevinde onun ne düşler gördüğünü bilemezlerdi ki ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kibritçi Kız|Masal Ve Hikaye Özetleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kibritçi Kız|Masal Ve Hikaye Özetleri![]() Bir varmış, bir yokmuş, Allah’ın kulu mısır tanesinden çokmuş ![]() Yeşil olmalı, al olmalı, masallar masal olmalı ![]() Her masalda bir ibret var, Gerçeğe misal olmalı ![]() Masaldır bunun adı, dinlemekle çıkar tadı ![]() Ben diyeyim uzakta, siz deyin yakında, Gülşen ve Nurşen adında iki kız kardeş yaşarmış ![]() ![]() ![]() İkisini yan yana görenler kardeş olduğuna inanmazlar, Gülşen’e bakıp; “Ne kadar güzel bir kız!” der ve övgüler yağdırırken, Nurşen’e bakıp;”Bu da kardeşimi? Hiç ablasına benzemiyor, pek çirkin ![]() ![]() Nurşen bu duruma çok üzülüyormuş ![]() ![]() ![]() ![]() Yine böyle bir gün zavallı kardeşiyle alay etmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() **—Affedersiniz, ormanda yolumu kaybettim, geceyi burada geçirebilirliyim? Diye sormuş ![]() —Hayır, diyerek kapıyı yüzüne kapatmış güzel kız ![]() Nurşen çaresizlikle ne yapacağını düşünürken kapı tekrar açılmış ![]() Güzel kız; —Eğer elinden iş gelirse, temizlik ve yemek yaparsan kalabilirsin, demiş ![]() Nurşen çaresiz; —Yaparım, demiş ![]() ![]() Kız, Nurşen’in dinlenmesine fırsat vermeden önüne kova ile süpürge koymuş ![]() ![]() ![]() ![]() Güzel kız bütün bir gecede asık bir yüzle “Yalnızlıktan sıkıldım,” Deyip durmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nurşen içinden “Bu da benim gibi çirkin ![]() —Af edersiniz, ormanda yolumu kaybettim, geceyi burada geçirebilirliyim? Diye sormuş ![]() —Tabi çok memnun olurum demiş kız; Onu içeriye almış ![]() İçeride bir aslan, bir kaplan, bir ayı ve bir yılan varmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() —O benim kız kardeşim, demiş Zülfiye ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nurşen; —Geçekten çok üzüldüm bu olanlara demiş ![]() —Hayır, üzülme diye yanıtlamış kız ![]() ![]() ![]() Nurşen gece rahat bir uyku uyumuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O günden sonra Nurşen kimsenin ona çirkin demesine aldırış etmemiş ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|