![]() |
Köle Ayaz|Masal Ve Hikaye Özetleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Köle Ayaz|Masal Ve Hikaye ÖzetleriKÖLE AYAZ Bir zamanlar Ayaz adlı bir köle varmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() için ellerinden geleni yapmışlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Köle Ayaz|Masal Ve Hikaye Özetleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Köle Ayaz|Masal Ve Hikaye ÖzetleriKaçak Köle Amr b ![]() ![]() ![]() Vezirlerden biri bir işten dolayı köleye kızgındı ![]() - Diğerlerine ibret olması için bunu derhal idam etmek gerekir ![]() ![]() Köle, Amr’ın huzurunda yerlere kapanarak dedi ki: - Sizin buyruğunuza karşı bizim naz ve niyazımız faydasızdır ![]() ![]() ![]() ![]() Padişah güldü, vezire dönerek, -Ne dersin? dedi ![]() Vezir yerlere sürünerek, -Aman sultanım, babanızın başı için bu haramzâdeyi affediniz ki benim başımı da belâya sokacak ![]() ![]() Bilgeler ne güzel söylemiş: “Bir atıcıyla savaşan, kesinlikle bilmeyerek kendini telef eder ![]() ![]() * 18 Amr b ![]() ![]() Gülistan – Şeyh Sa’di-i Şirazi Kölenin Dört Duâsı Yesrib şehrinde bir adam kavminin ileri gelenlerini topladı ![]() ![]() Köle çarşıya çıkmak üzere evden ayrıldı ![]() ![]() ![]() ![]() Mescide girdiğinde gördü ki Mansur, bir fakire vermek üzere bir şeyler istiyordu ![]() ![]() Bu Allah dostunun sözlerinden etkilenen ve acaba hangi duayı yapacak diye merak eden köle, elindeki dirhemleri o fakire verdi ![]() Bir fakirin ihtiyacını gidermenin sevinciyle Allah’a hamdeden Mansur ona dedi ki: - Dua etmemi istediğin şeyler nelerdir söyle bakalım! Köle: - Benim bir efendim var, ondan kurtulmak istiyorum, dedi ![]() Mansur, bunun için dua etti ![]() Sonra dua etmemi istediğin diğer şey nedir? dedi ![]() Köle: - Allah’ın, dirhemlerimi yerine koyması için dua ediniz, dedi ![]() Mansur, bunun için de dua etti ![]() Diğeri nedir, dedi ![]() Köle: - Efendimin Allah’a tevbe etmesini istiyorum ![]() ![]() Mansur bunun için de dua etti ![]() Sonra köleye, Diğeri nedir, dedi ![]() Köle: - Allah’ın beni, efendimi, seni ve kavmin adamlarını bağışlamasını istiyorum, dedi ![]() Mansur bunun için de dua etti ![]() Dört konuda Mansur’un duâsını aldıktan sonra köle oradan ayrılarak çıkıp gitti ![]() Eve döndüğünde Efendisi ona: - Niçin geciktin, diye sordu ![]() O da olan biten hadiseyi anlattı ![]() Efendisi ona: - Hangi konularda dua istedin, dedi ![]() Köle: - Ben kendimin azadlığımı istedim, dedi ![]() Efendisi: - Git sen hürsün dedi ![]() Sonra ne için dua ettiğini sordu ![]() Köle: - Allah’ın dirhemleri yerine koymasını istiyorum, dedim ![]() ![]() Efendisi: - Al sana dört dirhem, dedi ![]() Ve üçüncü duayı sordu ![]() Köle: - Senin Allah’a tevbe etmen için dua istedim ![]() ![]() Efendisi: -Allah’a tevbe ettim, dedi ![]() Dördüncüsünü sordu ![]() Köle: - Allah’ın beni, seni, Mansuru ve kavmi bağışlaması için dua rica ettim ![]() O da bu duayı yaptı, dedi ![]() Efendisi: - Bu benim elimde değildir, dedi ![]() ![]() “- Sen kendine ait olanı yaptın ![]() Ben Azimüşşan da seni, köleyi, Mansur’u ve mecliste hazır olanların hepsini bağışladım ![]() İnsan kendi üzerine düşeni yapar, Allah yolunda fedakârlığını gösterirse, onun gayretini, fedakârlığını ve sadakatini gören Allah celle celâlühü kulunu, engin merhameti içine alıverir ![]() ![]() Zira O, Ekremül-Ekremîn’dir ![]() ![]() Kuluna ikram etmeyi sever ![]() İkram ve ihsanı, af ve mağfireti boldur ![]() O, Erhamürrahımin’dir ![]() ![]() Kuluna merhamet eder… Kulunu sever ve affeder… Kulunun günahlarını, hatalarını setreder … Kulunu hıfzeder … Kulunu mağfiret eder… Yeter ki kul kul olsun! ![]() ![]() Kulluğunda dâim olsun, samimi olsun! ![]() ![]() Allah Teâlâ: “ Resûlüm! Kullarıma, benim, çok bağışlayıcı ve pek esirgeyici olduğumu haber ver ![]() ![]() Kul içten gelerek hakiki kulluk yapabilir, insanları sevip hoş görebilir ve onları affedebilirse; Rabbimizin engin rahmetine ve mağfiretine kavuşur ![]() İnsanoğlu dünyada iken Allah’ın kullarını affedip bağışladıkca, asıl kendisi o zor günde, mahşerde, bağışlanmayı hak etmiş olur ![]() Zira insan affede affede affa layık hale gelir ![]() Biz de Allah’tan af, mağfiret, rahmet ve güzel akıbet niyaz ederiz ![]() |
![]() |
![]() |
|