|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
hikaye, ile, yusuf, züleyha|masal, özetleri |
![]() |
Yusuf İle Züleyha|Masal Ve Hikaye Özetleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yusuf İle Züleyha|Masal Ve Hikaye Özetleri![]() ![]() YUSUF İLE ZÜLEYHA ![]() Divan edebiyatında birçok şairin mesnevilerine de konu olan bu aşk öyküsü Kuran-ı Kerim´de "öykülerin en güzeli "diye isim bulmuştur ![]() ![]() Buna göre Yusuf Peygamber´in on bir erkek kardeşi vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sarayda ihtimamla yetişen Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eşinin haksız olduğunu tespit eden Azîz, olayın hiç bir şey olmamış gibi kapanmasını istemişse de, dedikodunun önü alınamamıştır ![]() ![]() ![]() Güzel bir kadının cinsel isteklerine uymak yerine yıllarca hapiste kalmayı tercih eden Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Mısır hükümdarı bir gece rüyasında yedi zayıf ineğin yedi semiz ineği yediğini ve yedi yeşil başakla yedi kuru başak gördü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yedi yıl çok bolluk, ondan sonra da yedi yıl kıtlık yılları gelecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rivayete göre Mısır Melik´i Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yusuf İle Züleyha|Masal Ve Hikaye Özetleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yusuf İle Züleyha|Masal Ve Hikaye ÖzetleriHz ![]() Yusuf, onbir ağabeyi olan küçük bir çocuktu Yakışıklı ve akıllıydı Babası Yakup en çok Yusuf'u severdi ![]() Bir akşam Yusuf uyuyunca ilginç bir rüya gördü Rüyasında onbir tane yıldız, güneş ve ay toplanmışlar kendisinin önünde eğiliyorlardı ![]() Gidip rüyasını babasına anlattı - Babacığım onbir yıldız, güneş ve ay benim önümde eğildiler, dedi Babası Yakup, bir peygamberdi ![]() ![]() - Yusuf oğlum, dedi ![]() ![]() -daha sonra yusuf kardeşleriyle bir yolculuga çıktı ve dönüşte Ah babacığım, aramızda bir yarış düzenlemiştik, Yusuf eşyalarımızın yanındaydı sonra bir kurt gelmiş onu yemiş, deyip koç kanına bulanmış gömleği gösterdiler ![]() ![]() Hayır dedi, bu hikayeyi siz uydurdunuz ![]() ![]() ![]() Üvey kardeşler akşam olunca Yusuf'u düşünmeden uykuya dalmışlardı ![]() Oysa Yusuf, karanlık derin bir kuyuda ne yemek yiyebiliyor, ne de su bulabiliyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Kuyudan kovayı çektiklerinde çok şaşırdılar ![]() ![]() - Bu güzel çocuğu satın alacak var mıdır, diye bağırdılar ![]() O pazarda bulunan bir tüccar Yusuf'u satın aldı ![]() Onu Mısır kralına götürdü ![]() Yusuf'un dış görünümü kadar içi de tertemizdi ![]() ![]() ![]() Kadın çok kızmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yusuf'la aynı gün iki mahkum daha gelmişti ![]() ![]() - Ben, dedi mahkumlardan birisi ![]() ![]() ![]() ![]() Diğeri de: - Ben de başımda ekmek kırıntıları taşıyordum ![]() Bunları kuşlar yediler ![]() Yusuf'tan bu rüyaları açıklamasını istediler ![]() ![]() ![]() ![]() - Ben dedi, rüyaları tabir etmeyi çok iyi bilirim ![]() bana Allah'ın verdiği bir bilgidir ![]() Ve şöyle devam etti: - Rabbimin bana öğrettiği, sizlere ve başkalarına öğretmediği çok şey var ![]() özellikle günah işleyenlere vermez ![]() ![]() ![]() Düşünün bir defa, bir yığın taş parçalan mı iyidir, yoksa bir olan Allah mı? Biliniz ki ey kardeşlerim, krallar, hakimiyetler, tüm dünya, uzay ve evren Allah'ındır ![]() ![]() tevhid dini dosdoğru yoldur ![]() ![]() Sonra o iki adama: - Biriniz efendisine şarap verecek, biriniz idam edilecek ve kuşlar kafasında beslenecek ![]() Sonra şarap vereceksin dediğine dönüp: - Bu gerçek olunca beni hatırla olur mu? dedi ![]() Yusuf'un dediği gerçek oldu ![]() ![]() Bu arada zaman geçti, Mısır kralı bir rüya gördü Yedi tane cılız öküz, yedi tane şişman ineğin etini yiyorlar ve yine yedi tane başak diğer yedi kurumuş başağa dolanıyorlardı ![]() Kral bu rüyayı etrafındakilere sordu, kimseler bilememişti ![]() İşte o anda uşağın aklına Yusuf geldi "Kralım bunu Yusuf bilir" dedi ![]() ![]() Yusuf da anlattı: - Yedi yıl bolluk olacak, büyük gayretlerle mısır yetişecek ![]() ![]() Hizmetçi geri dönüp krala Yusuf'un anlattıklarını aktardı ![]() ![]() ![]() - Bu kişi Yusuf'tur efendim, dedi Kral: - Onu hemen bana getirin, ben onu özel danışmanım yapacağım, dedi ![]() Kral Yusuf'u kendi özel danışmanı yaptı ![]() ![]() ![]() Biliniz ki insanların kalplerinde Allah korkusu olmazsa başkalarının hakkına el koymakta şüphe etmezler ![]() ![]() Bundan dolayı Yusuf, haksızlıkların düzeltilmesi için kendini öne çıkarıp krala: - Beni hazine sorumlusu yap, dedi ![]() Kral da ona bu işi verdi ![]() ![]() Yusuf'un söylediği gibi büyük bir kuraklık gelip çatmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yusuf'un üvey kardeşleri yola koyuldular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evet adı Bünyamin ![]() - Neden o da gelmedi?Babamız yollamadı ![]() - Hayır ama, onun bir kardeşi vardı adı Yusuf'tu ![]() Bir gün bizimle oynarken bir kurt onu yedi ![]() Yusuf bunu duyunca içinden bir gülme tutturu-verdi ![]() ![]() Yusuf kardeşlerine istedikleri yiyecekleri verdi ![]() ![]() ![]() Kardeşler eve döndüklerinde olanları babalarına anlattılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kardeşler, Bünyamin ile birlikte Mısır'a doğru yola çıktılar ![]() ![]() ![]() ![]() Yusuf, kardeşinin kendi yanında kalmasını istiyordu ![]() Bünyamin'in kalmasını sağlamak için gizlice Bünyamin'in çantasının içine kralın gümüş kupalarından birini sakladı ![]() ![]() ![]() ![]() O zamanki kanunlara göre, böyle bir şey yapan cezasını çekene kadar o ülkeden çıkamazdı ![]() ![]() ![]() ![]() Bünyamin de işin farkına varmıştı ama ağabeyleri çok üzgündü ![]() ![]() ![]() Büyük kardeşlerden birisi: - Ben babama 'Bünyamin'i geri sana sağ salim getireceğim' demiştim ![]() ![]() Bunun üzerine geri kalanlar babalarına döndüler ![]() ![]() - Benim Bünyamin'im hırsızlık yapmaz ama ben de onun için birşey yapamam ![]() Gece, gündüz dua etmeye başladı ![]() ![]() - Mısır'a gidip kardeşinizi görün, dedi ![]() Kardeşler Yusuf'a üçüncü kez gittiler:Biz yine geldik, çünkü bizim kardeşimiz Bünyamin'e ihtiyacımız var, bize tahıl da lazım, çünkü ku raklık devam ediyor ![]() ![]() çok üzülmüştü ![]() ![]() Hatırlayın bakalım, sizin Yusuf diye bir kardeşiniz vardı ![]() ![]() ![]() ![]() Evet dedi Yusuf ![]() ![]() Yusuf onları affetti ![]() ![]() - Bu gömleği babama verin, inşallah onun gözleri açılacaktır, dedi ![]() Kardeşler Kenan iline babalarının yanına döndüler ![]() - Bana deli demeyin ama, Yusuf'umun yaşadığını hissediyorum, dedi ![]() Halk da: - Hadi canım, Yusuf yıllar oldu kaybolalı, sen nasıl böyle söylersin? dediler ![]() Sonunda çocuklar eve geldiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|