Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
gazneli, hayatı, kimdir, kısaca, mesud

Mesud (Gazneli) - Kimdir Kısaca Hayatı

Eski 10-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mesud (Gazneli) - Kimdir Kısaca Hayatı

Mesud (Gazneli) Gazne Sultanlarından Sultan Gazneli Mahmud’un oğlu olup, 998’de Gazne’de doğdu Gazneli Mahmud’un büyük oğlu olduğundan, veliaht tâyin edildi İyi bir eğitim ve öğretim gördü Devlet idâresinde tecrübe sâhibi olması için, 1017’de Herat Vâliliğine tâyin edildi Sultan oluncaya kadar vâliliklerde bulunup, seferlere katıldı 1030’da Rey Vâlisiyken, Şiî-Büveyhîlerden Hemedan ve İsfahan’ı aldı Bu seferde babası vefât edince, kardeşi Celâlü’d-Devle Muhammed’in tahta çıktığını öğrendi Gazne’ye dönüp, adına hutbe okutarak, Ekim 1030’da sultan îlân edildi Babası devrinde başlayan Hindistan seferlerini devâm ettirdi Hindistan’daki Gazneli hâkimiyetini kuvvetlendirdi Gazneli topraklarına girmek isteyen Mâverâünnehir’deki Selçuklularla mücâdele etti 1035’te Nesâ, Ferâva ve Dihistân vilâyetlerini Selçuklulara yurt olarak verdi 1039’da Horasan Seferine çıktı Selçukluları kesin bir mağlûbiyete uğratmak için, 23 Mayıs 1040’ta Dandanakan Meydan Muhârebesini yaptıysa da yenildi Sultan Mes’ûd, Dandanakan’da cesâretle muhârebe etmesine rağmen, kumandanları ihânet ederek, kendisini terk etti Vakit kazanıp, durumunu tekrar düzeltmek için Hindistan’a çekildi Köleleri isyân ederek, hazînesini yağmalayıp sonra hapsettiler 28 Ocak 1041 târihinde de öldürdüler
Gazneliler Devletine on yıl hükümdarlık yapan Sultan Ebû Saîd Mes’ûd, iyi bir devlet adamı ve kumandandı Âlimleri ve sanatkârları himâye edip, onlara çok yardımda bulunurdu Sarayına ilim adamlarını toplayıp, meclislerine iştirâk ederdi Gazne şehrini, sanat değeri yüksek eserlerle süsledi Gazne’de yaptırdığı Yeni Saray ve tahtı, devrin muhteşem eserlerindendir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com