![]() |
İğdırlı Hasan Onbaşı Kimdir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İğdırlı Hasan Onbaşı KimdirIğdırlı Hasan onbaşı kimdir ![]() Osmanlı ordusu Kudüs'ten çekilirken(9 Aralık 1917) Mescid-i Aksa'yı koruması için nöbetçi bırakılan Onbaşı Hasan'ın yürekleri titreten öyküsü ![]() ![]() ![]() Tam 57 yıl nöbetine sâdık kalan Osmanlı askerini, merhum tarihçimiz İlhan Bardakçı 1972 yılının 12 Mayıs günü Mescid-i Aksa'nın merdivenlerinde görür ve yıllar sonra bu inanılmaz karşılaşmayı kaleme alır ![]() O’na Mescid Ül Aksa'da Rastladım ![]() Mevki: Kudüs ![]() Mekân: Mescid ül Aksa ![]() Tarih: 21 Mayıs 1972 Cuma ![]() Ben ve gazeteci arkadaşım rahmetli Said Terzioğlu, İsrail Dışişleri rehberlerinin yardımı ile bu mübarek makamı dolaşıyoruz ![]() Kudüs Kapalı Çarşısı'nda rüzgâr gibi dolanan entarili kahvecilerin ellerindeki askılara çarpmadan biraz yürüdünüz mü, önünüze çıkan kapı sizi Mescid ül Aksa'nın önüne kavuşturur ![]() yani ![]() ![]() ![]() lâkabımızla anılır ![]() ![]() Yavuz Selim 30 Aralık 1517 salı günü Kudüs'ü devlete katmıştır da, ortalık kararmıştır ![]() kılar ![]() ![]() ![]() bin şamdan ![]() ![]() ![]() ![]() merdiveni adımladınız mı, o mukaddes Mescid'in bağdaş kurduğu ikinci avluya ulaşırsınız ![]() O'nu o merdivenin başında gördüm ![]() ![]() İskeletleşmiş vücudu üzerinde bir garip giysi ![]() ![]() ![]() kaput, pardesü veya kaftan? Değil ![]() ![]() Başındaki kalpak mı, takke mi, fes mi? Hiçbirisi değil ![]() dimdik, dikilmiş ![]() ![]() kaldırılmış kıraç toprak gibi ![]() ve kavruk bir deri kalıntısı ![]() Yanımda İsrail Dışişleri Bakanlığı Daire Başkanı Yusuf var ![]() Bizim eski vatandaşımız ![]() ![]() ![]() Lâkaydi ile omuz silkti ![]() ![]() işte ![]() ![]() hâlâ duruyor ya ![]() ![]() ![]() ![]() görmez ![]() KAN MI ÇEKTİ NEDİR? Nasıl, neden, niçin hâlâ bilmiyorum ![]() ![]() "Selâmünaleyküm baba" dedim ![]() Torbalanmış göz kapaklarının ardında sütrelenmiş gibi jiletle çizilmişçesine donuk gözlerini araladı ![]() ![]() bizim o canım Anadolu Türkçemizle cevap verdi: - Aleykümüsselâm oğul ![]() ![]() ![]() Donakaldım ![]() ![]() ![]() ![]() - Kimsin sen, Baba? dedim ![]() Anlattı ki, ben de size anlatacağım ![]() Ama evvelâ biliniz ![]() yıl 3 ay 6 günlük bir hâkimiyetten sonra bırakırız ![]() Aralık 1917 Pazar günüdür ![]() ![]() çekiliyor, Devlet, zevalin kapısında ![]() geçen zaman içinde yağmalanmasın diye oraya bir ardçı bölük bırakırız ![]() yenik ordu askerlerine esir muamelesi yapmaz ![]() Anlattı, dedim ya ![]() ![]() - Ben, dedi, Kudüs'ü kaybettiğimiz gün buraya bırakılan ardçı bölüğünden ![]() ![]() ![]() Sustu ![]() ateşler gibi zımbaladı: - Ben, o gün buraya bırakılmış 20 ![]() ![]() ![]() Bölük, 11 ![]() ![]() ![]() ![]() Yarabbi ![]() üzerindeki başı, öpülesi sancak gibiydi ![]() ![]() ![]() Ellerine bir kerre daha uzandım ![]() - Sana, bir emânetim var oğul ![]() ![]() yerine teslim eden mi? - Elbette, dedim, buyur hele ![]() ![]() ![]() Konuştu: - Memlekete avdetinde yolun Tokat Sancağı'na düşerse ![]() ![]() ![]() burayı bana emânet eden kumandanım Kolağası (Önyüzbaşı) Musa Efendi'yi bul ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra, kumandanı olduğu takımın makinalısı gibi gürledi: - O'na de ki, gönül komasın ![]() ![]() Komutanı Iğdır'lı Onbaşı Hasan, o günden bu yana, bıraktığın yerde nöbetinin başındadır ![]() Tekmilim tamamdır kumandanım" dedi dersin ![]() ![]() ![]() Öleyazdım ![]() Sonra yine dineldi(doğruldu) ![]() ![]() ![]() gözleri ardından, dört bin yıllık Peygamber Ocağı ordumuzun serhat nöbetçisi gibiydi ![]() ![]() başında idi ![]() rağmen devletine küsmemişti… YILLAR SONRA Bu hatıramı, TV'deki uzun dizimin birisinde anlattığım vakit, zamanın Genelkurmay Başkanı beni aramıştı ![]() bulmak için" aracı olmamı istiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() halde unutulmak kaderi idi ![]() ![]() bulalım ![]() Bulunamazdı zaten ![]() ![]() bizler ki, başımızı kaldırmış olsak bile, uzandığı feza ufkuna yetişemeyecek cılız otlara dönüşmüştük ![]() unuturduk ![]() mânâyı da unutmuştuk ![]() ![]() ![]() ![]() (İlhan BARDAKÇI, 22 Şubat 1926 Burhaniye - 28 Şubat 2004 Frankfurt) Alıntı |
![]() |
![]() |
|