11-25-2009
|
#1
|
Şengül Şirin
|
Şırnak Mutfağı..
Şırnak Mutfağı
Kutlık : Ufak bulgur ve ufak yarma (Çi öftelik) birbirine karıştırılır,hamur haline getirilir Kızartılmış soğanlı kıyma içine doldurulur Kaynar suya atılıp pişirilir Sudan çıkarılıp yumurtaya bulandırılır Yağda kızartılıp servis yapılır
Serbidev : Yarma iyice pişirilir,büyük bir tabağa konulur İçi açıldıktan sonra bu çukura kurut(Keşk-çortan) suyu ve yağ dökülür Yarma üzerine kavurma parçaları dizilir ve servis yapılır
Perdepilav : Dibi yuvarlak tencereye yumurta ve yağla yoğrulmuş yufka haline getirilmiş hamur yerleştiririz Az pişirilen pilava tavuk eti,baharat ve badem karıştırılır ve bu hazırlanan yufka haline getirilmiş hamurun içine konulur Ağzı tekrar yağlı ve yumurtalı ince hamurla kapatılır Üstü ve altı ateşte veya fırında pişirilir Sonra servis yapılır
Kipe : Koyunun bağırsakları iyice yıkanır,bezleri koparılır Ters çevrilir yıkanır ve temizlenir Pirinç ve kıyma pişirilmeden içine doldurulur Sıcak suya atılıp kaynatılır Piştikten sonra servis yapılır
Hekeheşandi : Pilav yağsız olarak yapılır İçine kıyma katılır ve yoğurulur Yumurta dibi şekil verilerek yağda yumurtaya bulanmış şekilde kızartılır Servis yapılır,
Şımşıpe : Günümüzde dolma diye anılan yemeğin yöremizdeki adıdır Soğan,patlıcan, domates,kabaklar açılır ve oyulur Pancar veya asma yaprakları hazırlanır Pirinç ile kıyma yıkanıp karıştırılır, baharatlanır Adı geçen sebzelere doldurulur Tencereye dizilip,pişirilir Servis yapılır
Meyre (Mehir) : Ayran ve dövme ateşe bırakılır Yumurta çırpılır içine bırakılır Devamlı bir şekilde karıştırılır Kaynayıncaya kadar devam edilir Parçalanmış kabaklar ve Pancar yaprakları içine katılır Bir parça pişince ateşten indirilir Soğuk servis yapılır
Bırınzer : Şeker ile su karıştırılıp şerbet yapılır Ateşe konulup kaynatılır İçine pirinç atılıp pişirilir Biraz tarçın ve sarı boya katılır Ateşten indirilip soğuk olarak servis yapılır
Mahmılatik : İnce bulgur küpe bırakılır Şalgam kaynadıktan sonra,soğutulur ve süzülerek küpe bırakılır Biraz su ve biraz hamur üzerine katılır (Mayalı hamur olmalıdır)Ağzını kapatıp örttükten sonra çamurla kapatılır Kırk gün bekletildikten sonra açılır ve turşu gibi kullanılır
Fıreydin : Saç ekmeği ince açılır Dövülmüş ceviz ile toz şeker karıştırılıp ekmek olacak hamurun üzerine serilir Güzelce kıvrıldıktan sonra,simit gibi yuvarlak yapılıp,dolanır Fıreydin kızgın yağda kızartılır ve şıra dökülür Soğuyunca servis yapılır
Suryaz : Suryaz otu kıyılır ve yıkanır Suda kaynatılır Sonra süzülüp sıkılır Kızgın yağda ufaltılmış soğan kızdırılır Üzerine suryaz otu eklenerek karıştırılır İçine kavurma atılır Karıştırılıp servis yapılır
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|
|