Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
mutfağı, şırnak

Şırnak Mutfağı..

Eski 11-25-2009   #1
Şengül Şirin
Varsayılan

Şırnak Mutfağı..



Şırnak Mutfağı

Kutlık : Ufak bulgur ve ufak yarma (Çiöftelik) birbirine karıştırılır,hamur haline getirilirKızartılmış soğanlı kıyma içine doldurulurKaynar suya atılıp pişirilirSudan çıkarılıp yumurtaya bulandırılırYağda kızartılıp servis yapılır



Serbidev : Yarma iyice pişirilir,büyük bir tabağa konulurİçi açıldıktan sonra bu çukura kurut(Keşk-çortan) suyu ve yağ dökülürYarma üzerine kavurma parçaları dizilir ve servis yapılır


Perdepilav : Dibi yuvarlak tencereye yumurta ve yağla yoğrulmuş yufka haline getirilmiş hamur yerleştiririzAz pişirilen pilava tavuk eti,baharat ve badem karıştırılır ve bu hazırlanan yufka haline getirilmiş hamurun içine konulurAğzı tekrar yağlı ve yumurtalı ince hamurla kapatılırÜstü ve altı ateşte veya fırında pişirilirSonra servis yapılır


Kipe : Koyunun bağırsakları iyice yıkanır,bezleri koparılırTers çevrilir yıkanır ve temizlenirPirinç ve kıyma pişirilmeden içine doldurulurSıcak suya atılıp kaynatılırPiştikten sonra servis yapılır



Hekeheşandi : Pilav yağsız olarak yapılırİçine kıyma katılır ve yoğurulurYumurta dibi şekil verilerek yağda yumurtaya bulanmış şekilde kızartılırServis yapılır,


Şımşıpe : Günümüzde dolma diye anılan yemeğin yöremizdeki adıdırSoğan,patlıcan, domates,kabaklar açılır ve oyulurPancar veya asma yaprakları hazırlanırPirinç ile kıyma yıkanıp karıştırılır, baharatlanırAdı geçen sebzelere doldurulurTencereye dizilip,pişirilirServis yapılır


Meyre (Mehir) : Ayran ve dövme ateşe bırakılırYumurta çırpılır içine bırakılır Devamlı bir şekilde karıştırılırKaynayıncaya kadar devam edilirParçalanmış kabaklar ve Pancar yaprakları içine katılırBir parça pişince ateşten indirilirSoğuk servis yapılır



Bırınzer : Şeker ile su karıştırılıp şerbet yapılırAteşe konulup kaynatılırİçine pirinç atılıp pişirilirBiraz tarçın ve sarı boya katılırAteşten indirilip soğuk olarak servis yapılır


Mahmılatik : İnce bulgur küpe bırakılırŞalgam kaynadıktan sonra,soğutulur ve süzülerek küpe bırakılırBiraz su ve biraz hamur üzerine katılır(Mayalı hamur olmalıdır)Ağzını kapatıp örttükten sonra çamurla kapatılırKırk gün bekletildikten sonra açılır ve turşu gibi kullanılır



Fıreydin : Saç ekmeği ince açılırDövülmüş ceviz ile toz şeker karıştırılıp ekmek olacak hamurun üzerine serilirGüzelce kıvrıldıktan sonra,simit gibi yuvarlak yapılıp,dolanırFıreydin kızgın yağda kızartılır ve şıra dökülürSoğuyunca servis yapılır


Suryaz : Suryaz otu kıyılır ve yıkanırSuda kaynatılırSonra süzülüp sıkılırKızgın yağda ufaltılmış soğan kızdırılırÜzerine suryaz otu eklenerek karıştırılırİçine kavurma atılırKarıştırılıp servis yapılır







__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.