Biracılıkta kullanılanbir tarım bitkisidir
Kendirgiller (Cannabaceae) familyasında yer alanbu çokyıllık bitkinin (Humulus lupulus) anayurdu Avrupa'dır
Uzunluğu 6 metreye ulaşan dikenli, tırmanıcı gövdesi kaba ve sert yapraklar taşır
Yaprakları asmanmkiler gibi loplu, uzun saplı ve kenarları dişlidir
Ayrı bitkiler üzerinde yer alanbireşeyli çiçeklerinden dişi olanlar küçük bir kozalağı andırır
Şerbetçiotu, dişi çiçeklerindeki lupulin adlı hoş kokulu bir madde için yetiştirilir
Lupulin biraya acımsı bir tat vermek için, malt özütü ve bazı alkolsüz içeceklere ise koruyucu olarak katılır; ayrıca bazı ilaçların bileşimine de girer
Dişi çiçeklerden hazırlarıan çayın iştah açıcı, idrar söktürücü ve yatıştıncı etkisi vardır
Şerbetçiotu en iyi gelişmeyi, akaçlaması uygun, kireçli, gübreli ve derin topraklarda gösterir

İlkbahar ve yaz mevsimlerinde bol suya gereksinimi vardır; buna karşılık sonbaharda hiç sularımamahdır

Yazları sıcak ve rüzgârsız geçen, toplama mevsiminde don olmayan yerler şerbetçiotu yetiştirmek için en uygun bölgelerdir

Sonbaharda kazılarak iyice havalarıdınlmış tarlalara bir yıl önceki dişi şerbetçiotu bitkilerinden alınan kök parçaları 2 metre kadar aralıklarla dikilir

Kış boyunca gübreleme ve yabancı otların ayıklarıması gibi çeşitli bakım işlemleri yapılır

İlkbahann sonlarına doğru gelişmeye başlayan fidanlar sırık lara ya da tellere sardınlır

Uygun koşullar altında genç şerbetçiotu bitkilerinin günde 15 cm kadar boy atabildiği saptanmıştır
Yaz boyunca gelişmesini tamamlayan çiçek salkımları sonbahar geldiğinde genellikle makinelerle toplanır, kurutulur ve toz haline getirilir

Şerbetçiotunun başlıca kullanım alanı biracılıktır; küspesinden ise hayvan yemi ya da gübre olarak yararlanılır

Avrupa'da çok yaygın olan şerbetçiotu üretiminde ilk sırayı Almanya ve Çekoslovakya alır

Türkiye'de ise özellikle Karadeniz Bölgesi'nde yabanilerine rastlanan ve yöresel olarak ömerotu, mayaotu gibi adlarla da anilanbitkinin Bilecik ve Bursa yöresinde Tarım ı yapılır