![]() |
Türkülerimiz Ve Hikayeleri |
![]() |
![]() |
#1 |
virüs
|
![]() Türkülerimiz Ve Hikayeleri1-)Misket türküsünün hikayesi Misket, ufacık tefecik bir elma türü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ankara'nın sayılı efelerinden Osman, genç, yakışıklı, geniş omuzlu,burma bıyıklı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yörenin ünlü ağalarından Kır Ağa, bir gün Huriye'yi su doldururken görüyor çeşme başında ![]() ![]() ![]() ![]() Huriye, akşamı zor eder ![]() ![]() ![]() ![]() Osman Efe, çılgına döner ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kır Ağa, ''Demek dünkü çocuk bize meydan okuyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Belirlenen gün ve yerde karşılaşıyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kadın-kız da yollara dökülmüş uzaktan görünen kalabalığı bekliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çok geçmeden kalabalık elma ağacına ulaşınca, bir feryattır kopuyor ![]() ![]() ![]() ![]() Güvercin uçuverdi Kanadın açıverdi Elin oğlu değil mi Sevdi de kaçıverdi A benim aslan yarim Duvara yaslan yarim Duvar cefa götürmez Sineme yaslan yarim Güvercinim uyur mu Çağırsam uyanır mı Yar orada ben burda Buna can dayanır mı A benim hacı yarim Başımın tacı yarim Eller bana acımaz Sen bari acı yarim Caminin müezzini yok İçinin düzeni yok Çok memleketler gezdim Misget'ten güzeli yok Daracık daracık sokaklar Misget şeker topaklar Pul pul olsun dökülsün Seni öpen dudaklar Caminin ezan vakti İçinin düzen vakti Ben Misget'i yitirdim Sonbahar gazel vakti Gökte yıldız sayılmaz Çiğ yumurta soyulmaz Üçer avrat almayan Hiç erkekten sayılmaz |
![]() |
![]() |
![]() |
Hekimoğlu |
![]() |
![]() |
#2 |
virüs
|
![]() Hekimoğlu2-)Hekimoğlu Hekimoğlu derler benim de aslıma Aynalı martin yaptırdım narinim kendi nefsime Konaklar yaptırdım döşetemedim ![]() Ünye de Fatsa bir oldu narinim baş edemedim Konaklar yaptırdım mermer direkli Hekimoğlu sorarsan narinim demir yürekli Bahçe armut dibinde kaymak yedin mi Hekimoğlu'nu görünce narinim budur dedin mi Çiftlice Muhtarı puşttur peze ![]() ![]() Hekimoğlu geliyor narinim uçkur çözerek Hekimoğlu derler bir ufak uşak Bir omzundan bir omzuna narinim yüz arma fişek Ordu dolaylarında yaşayan Hekimoğlu, yoksul bir ailenin çocuğudur ![]() ![]() ![]() Yörede egemenlik kurmuş bir Gürcü Beyi vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte Bey, iki gencin ilişkisinin bu noktaya vardığını duyar duymaz Hekimoğlu'na düşman olur ve ona savaş açar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hekimoğlu'nun dağa çıkış nedenini ve biçimini bilen, duyan yöre köylüleri kendisine kucak açarlar ![]() ![]() ![]() Hekimoğlu, artık Gürcü Beyinin korkulu düşü olmuştur ![]() kendisini sürekli jandarmaya şikayet eder ve kesintisiz izletir ![]() ![]() ![]() Hatta bir defasında, Beyin adamlarından birinin ihbarı üzerine Hekimoğlu'nun kaldığı evi jandarmalar basıyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() Hekimoğlu, kaçmaya kaçıyor ama, Beyin, iki amca oğlunu öldürttüğünü haber alıyor ve doğru Çiftlice köyüne iniyor ![]() ![]() işbirliği içindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Olayın sonucuna ilişkin iki söylenti var halk arasında : 1-Hekimoğlu, çatışma sırasında ![]() ![]() 2 -Atına atlıyor, elini karın bölgesinden aldığı yaralara basarak Ordu'ya kadar geliyor ve burada ölüyor ![]() Hekimoğlu, tipik bir <<erdemli başkaldırıcı>> örneğidir ![]() ![]() ![]() ![]() Hekimoğlu denince, hemen akla gelen bir özelliği de <<aynalı martini>> dir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu yüzden Hekimoğlu'nun, adı, Hekimoğlu'nun adı <<aynalı martin>>le özdeşleşmiştir |
![]() |
![]() |
![]() |
Zahidem |
![]() |
![]() |
#3 |
virüs
|
![]() Zahidem3-)Zahidem Neşet Ertaş'ın en sevilen türkülerinden biri de "Zahide'm" ![]() ![]() ![]() -Sizinkisi hangisi? -Sevdim kavuşamadım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ya sizinki? -Benimki, boynumu bükük koyan bir eski aşk hikayesi ![]() Zahidem Zahide kurbanım n'olacak halim Yine bir laf duydum kırıldı belim Gelenden gidenden haber sorarım Zahidem bu hafta oluyor gelin Hezeli de deli gönül hezeli Çiçek Dağı döktü m'ola gazeli Dolaştım alemi gurbet gezeli Bulamadım Zahide'den güzeli Gurbet ellerinde esirim esir Zahide kurbanım hep bende kusur Eğer anan seni bana verirse Nemize yetmiyor el kadar hasır |
![]() |
![]() |
![]() |
Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz |
![]() |
![]() |
#4 |
virüs
|
![]() Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz4-)Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz Rize'nin şimdiki adı Portakallık olan Haldoz mahallesindeki bir düğünde kardeşinin bıçakla karnından yaralanması üzerine, kendisine haber verilen Sandıkçı Şükrü olay yerine giderek kardeşini kanlar içinde buluyor ve kardeşini yaralayan Abdi Ağa'nın uşağını (bir anlatıma göre de Abdi Ağayı) orada vuruyor ![]() Bu olay üzerine hapishaneye düşen Sandıkçı Şükrü bir süre sonra bazı arkadaşlarıyla birlikte hapishaneden kaçıyor ve dağa çıkıyor ![]() Sandıkçı Şükrü, dağa çıktıktan sonra, yönetimle işbirliği yaparak kendisini hileyle zehirlemek isteyen biriyle karısı Fadime'yi elinden almak isteyen başka birini öldürüyor ![]() ![]() ![]() ![]() Sandıkçı Şükrü'nün türküde adı geçen Perilizade adında zengin birine haberler göndererek, yoksullara mısır dağıtmasını istediği, yoksa kendisini cezalandıracağı tehdidinde bulunduğu söylenir ![]() ![]() Rize'nin Camiönü (Arkotil) mahallesinden Hüseyin Kutlu adında Sandıkçı Şükrü dönemine yetişmiş bir yaşlı "Çevrede başı belaya giren Sandıkçı'nın yanına geliyordu ![]() ![]() Kardeşiyle birlikte, türküde adı geçen Urusba (şimdiki adı Uzunkaya) köyünde eski bir kahvede otururken, zaptiyeler çevresini sarıyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() Sandıkçı Şükrü'nün bu olaydan sonra bir ara yakalanıp zincire vurularak batıya gönderildiği fakat kapatıldığı yerden atlayıp Rizeli sandalcılar tarafından kurtarıldığı anlatılır ![]() ![]() Sandıkçı Şükrü'nün yakalanmaması ve her geçen zaman içinde daha çok halk desteği sağlaması üzerine Trabzon Valisi Kadir Paşa önemli sayıda adam toplayarak Sandıkçı'nın üzerine gönderiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sandıkçı Şükrü teslim olmak istemiyor ![]() ![]() ![]() ![]() Türkülerden, gövdesinin şehre getirilerek halka gösterildiği anlaşılıyor ![]() Sandıkçı Şükrü'yü doğrudan gören ve tanıyan Refii Cevat Ulunay, ondan "Yaptıklarına pişman olmuş, fakat affedilmeyeceğini bildiği için teslim olmayan mert bir insan" olarak sözediyor ![]() 1843-1909 yılları arasında yaşamış Rizeli Kahya Salih adında dinci ve tutucu bir şairin de Sandıkçı Şükrü'yle ilgili bir destanı bulunuyor ![]() ![]() Eşkiya Dünyaya Sene 1341 mevsime uydum Sebep oldu şeytan bir cana kıydım Katil defterine adını koydum Eşkıya dünyaya hükümdar olmaz Sen üzülme anam benim dertlerim çoktur Çektiğim çilenin hesabı yoktur Yiğitlik yolunda üstüme yoktur Eşkıya dünyaya hükümdar olmaz Çok zamandır çektim kahrı zindanı Bize de mesken oldu Sinop'un hanı Firar etmeyilen buldum amanı Eşkıya dünyaya hükümdar olmaz Sinop kalesinden uçtum denize Tam üç gün üç gece göründü Rize Karşı ki dağlardan gel oldu bize Eşkıya dünyaya hükümdar olmaz Bir yanımı sardı müfreze kolu Bir yanımı sardı Varilcioğlu Beşyüz atlıylan kestiler yolu Eşkıya dünyaya hükümdar olmaz |
![]() |
![]() |
![]() |
Yüksek Yüksek Tepelere |
![]() |
![]() |
#5 |
virüs
|
![]() Yüksek Yüksek Tepelere5-)Yüksek Yüksek Tepelere Çok eski bir söylentiye göre Malkara köylerinden birinde Zeynep adında çok güzel bir kız vardr ![]() ![]() Günün birinde , Zeynep´in köyünde büyük bir düğün olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kız babası-anası kızlarını uzak yere vermek istemeselerde kısa zamanda düğünleri olur ![]() ![]() Zeynep gelin olduktan sonra yedi sene ailesini kardeşlerini ve köyünü göremez ![]() ![]() ![]() Tüm yalvarmaları boşa giden Zeynep´in yüreğindeki hasret günden güne büyüyerek dayanılmaz bir hal alır ![]() Zeynep artık teselliyi Türkülerde bulur ![]() ![]() ![]() ![]() Zeynep´in evi köyün en yüksek tepesindedir ,türkülerini oradan söyler ![]() ![]() Kocası Zeynep´in hasretine aldırış etmez sevgisi çoktan bitmiş itip kakmalar başlamıştır ![]() ![]() Zeynep kocasının bu tutumundan yataklara düıer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uzun yolculuktan sonra Zeynep´in anne ve babası gelirler ![]() ![]() ![]() ![]() Hasretini biraz olsun gideren Zeynep için çok geç kalınmıştır ![]() ![]() ![]() Yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar Aşrı aşrı memlekete kız vermesinler Annesinin bir tanesini hor görmesinler Uçan da kuşlara malum olsun Ben annemi özledim Hem annemi hem babamı Ben köyümü özledim Babamın bir atı olsa binse de gelse Annemin yelkeni olsa uçsada gelse Kardeşlerim yollarımı bilsede gelse |
![]() |
![]() |
![]() |
Arda Boylarında Kırmazı Erik |
![]() |
![]() |
#6 |
virüs
|
![]() Arda Boylarında Kırmazı Erik6-)Arda Boylarında Kırmazı Erik Tekirdağ'ın Kayı köyünden genç bir kız ve bu kızın bir sevgilisi vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arda boylarında kırmızı erik Halime'nin ardında on yedi belik Ah anneciğim ah anneciğim yaktın ya beni Şu genç yaşta denizlere attın ya beni Alıverin feracemi anneciğim diksin O gıymatlı İsmail’ e kendisi gitsin Ah anneciğim ah anneciğim yaktın ya beni Şu genç yaşta denizlere attın ya beni Uy uyan Recebim senin olayım Ardalar aldı ya nerde bulayım Arda boylarına ben kendim gittim Dalgalar vurdukça can teslim ettim Ah anneciğim ah anneciğim yaktın ya beni Şu genç yaşta denizlere attın ya beni |
![]() |
![]() |
![]() |
Yarim İstanbul'u Mesken Mi Tuttun |
![]() |
![]() |
#7 |
virüs
|
![]() Yarim İstanbul'u Mesken Mi Tuttun7-)Yarim İstanbul'u Mesken Mi Tuttun Güz güneşi sarı sarı devriliyordu o ikindi üzeri de uzaklardaki mor dağların ardına ![]() ![]() ![]() ![]() Derin bir iç geçirdi ![]() Bir çocuğu olsaydı bâri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gene derin bir iç geçirdi ![]() Yedi yıl, yedi koca yıldır İstanbul dedikleri güzeli bol, seyranı renkli İstanbul'da ne bekliyor da gelmek bilmiyordu? Sakın orda gül yüzlü, bal dudaklı, kara kaş kara gözlü bir güvercin göğsü topukluya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yanında bir karaltı ![]() ![]() Resullarin Emine anaydı gelen: - Ne o kınalı kekliğim benim? dedi ![]() ![]() - Yoook, ağlamıyorum nene ![]() ![]() ![]() Gün görmüş, umur sürmüş kırış kırış nene inanmadı: - Ağlıyon kınalı kekliğim, sürmelim ağlıyon ![]() ![]() ![]() "Kınalı keklik" gene derinden bir çekti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Sus bacım, dedi ![]() - Gözlerinden döktüğüne yazık! Sağdan soldan herkes bir şey söylüyordu: - El oğlu değil mi? En iyisinin köküne kibrit! -Vallaha Amasyanın bardağı, biri olmazsa biri daha bence ![]() ![]() - En doğrusu bu ama ![]() ![]() ![]() ![]() - Dinlemiyor ki! - Bu gençlik, bu tâzelik ![]() ![]() ![]() - Yedi yıl, yedi yıl anam ![]() ![]() Sıkıldı, bunaldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Duramadı karıların arasında ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başındaki beyat örtüyü çenesinin altında çözüp yeniden bağladı ![]() Yedi yıl, yedi koca yıl! Kocasının isteğince bir oğlu olaydı bâri ![]() ![]() Testisinin dolup taşmakta olduğunun farkına bile varmadı: Bir oğlu olsa o zamandan bu zamana, altı yaşında mı olurdu? Bösböyük, palazlanmış delikanlı ![]() - Kınalı keklik kaldın gene ![]() Kendine geldi ![]() ![]() ![]() ![]() Çekti lülenin altından ![]() ![]() Tuttu evinin yolunu ![]() ![]() - Deli anam deli bu! - Doğru bacım, deli ![]() ![]() - Beni yedi yıldır sılamda unutacak da ![]() ![]() - Ben de hâlâ yolunu bekliyeceğim onu ha? Sonra kafa kafaya, fısıl fısıl bir konuşma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Dursunların Hacı, Kara Hacı başınızda parçalansın ![]() Kara Hacı da neydi ki sırma bıyıklı Ali'sinin yanında? Değil yedi yıl, on yıl dönmese sılasına, onu gene unutamazdı işte! Güz güneşi çoktaan devrilip gitmişti mor dağların ardına ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Canı ne yemek istiyordu, ne de su ![]() Gel desen gelmez miydim? Şu güzellerin doldurduğu elmastan kadehleri ben dolduramaz mıydım? Ali bakıyordu, sadece bakıyordu ![]() Oysa hem ağlıyor, hem söylüyordu: - Ketenden yeleğini bile ben dikmedim miydi? Benim gibi bir öksüze dünyayı haram etmeğe nasıl kıydın? Yiğitliğine yakışır mıydı gurbette beklemek dayanacak özümün tükendiğini anlamadm mı? Ali susuyor, boyuna susuyordu ![]() ![]() - İnsafsız yedi yıl oldu sen gideli, diktiğin fidanlar meyvaya geldi tekmil ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat Ali hiç ses vermeden bakmış bakmış, sonra çekip giderken duman olmuştu âdeta ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uyandı ![]() - Hayırdır inşallah, dedi ![]() Kalktı usulcak, gitti kapıya, örttü, kalın tahta sürgüsünü itti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Devrile kaldığı yerde mışıl mışıl uyuyordu ![]() Uykusunda düş ![]() Düşünde İstanbul gurbeti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O zaman, o zaman işte, gizlendiği kıyıdan çıkıvermişti ![]() ![]() - İstanbul'u mesken mi tuttun? Bu güzelleri gördün beni unuttun mu? Sılasına gelmeğe yemin mi ettin yoksa? Yarim İstanbul'u mesken mi tuttun aman Gördün güzelleri ben unuttun aman Beni evinize köle mi tuttun aman Gayri dayanacak özüm kalmadı aman Mektuba yazacak sözüm kalmadı aman Yarim sen gideli yedi yil oldu aman Diktigin fidanlar meyveye döndü aman Seninle gidenler silaci oldu aman Gayri dayanacak özüm kalmadı aman Mektuba yazacak sözüm kalmadı aman |
![]() |
![]() |
![]() |
Ah Bir Ataş Ver |
![]() |
![]() |
#8 |
virüs
|
![]() Ah Bir Ataş Ver8-)Ah Bir Ataş Ver Çanakkale Boğazı, Nağra Burnu açıkları 4 Nisan 1953, Saat 02:15 Uzun ve yorucu bir seferden dönen Dumlupınar denizaltısı, Nağra Burnu açıklarında İsveç bandıralı Nabuland Şilebi ile Çarpıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ah Bir Ataş Ver Ah bir ataş ver cigaramı yakayım Sen salın gel ben boyuna bakayım Uzun olur gemilerin direği Ah çatal olur efelerin yüreği Ah vur ataşı gavur sinem ko yansın Arkadaşlar uykulardan uyansın Uzun olur gemilerin direği Ah çatal olur efelerin yüreği |
![]() |
![]() |
![]() |
Çarşambayı Sel Aldı |
![]() |
![]() |
#9 |
virüs
|
![]() Çarşambayı Sel Aldı9-)Çarşambayı Sel Aldı Ahmet, Abdal Deresi'nin kıyısındaki yoksul köylülerden birinin oğluydu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çarşamba'yı sel aldı Bir yar sevdim el aldı Keşke sevmez olaydım Elim koynunda kaldı Oy ne imiş ne imiş Kaderim böyle imiş Gizli sevda çekmesi Ateşten gömlek imiş Çarşamba yollarında Kelepçe kollarımda Allah canımı alsın O yarin kollarında Oy ne imiş ne imiş Kaderim böyle imiş Gizli sevda çekmesi Ateşten gömlek imiş Çarşamba yazıları Körpedir kuzuları Allah alnıma yazmış Bu kara yazıları Oy ne imiş ne imiş Kaderim böyle imiş Gizli sevda çekmesi Ateşten gömlek imiş |
![]() |
![]() |
![]() |
Cemalim |
![]() |
![]() |
#10 |
virüs
|
![]() Cemalim10-)Cemalim Türkü, öldürülen Cemal'e, karısı Şerife tarafından yakılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Ürgüp'ün Karlık köyünün eşrafından ve varlıklı bir ailesinden olan Cemal, kalleşlikle öldürülür ![]() ![]() ![]() ![]() Ağıt, Şerife'nin ikinci kocası Hayrullah'ın sonraki yıllar Refik Başaran'a "Herkese bir türkü okudun ama, bana okumadın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cemalim Şen olasın Ürgüp dumanın tütmez Kıratım acemi konağı tutmaz Oğlum da pek küçük yerimi tutmaz Cemalim Cemalim algın Cemalim Al kanlar içinde kaldım Cemalim Ürgüp'ten de çıktığımı görmüşler Taşkadı'nın pınarına inmişler Beni öldürmeye karar vermişler Cemalim Cemalim algın Cemalim Al kanlar içinde kaldım Cemalim Cemal'in giydiği ketenden yelek Al kana boyanmış don ile gömlek Bize nasip değil ecelnen ölmek Cemalim Cemalim algın Cemalim Al kanlar içinde kaldım Cemalim |
![]() |
![]() |
![]() |
Dersini Almış Da Ediyor Ezber |
![]() |
![]() |
#11 |
virüs
|
![]() Dersini Almış Da Ediyor Ezber11-)Dersini Almış Da Ediyor Ezber Yozgat şehri 1760 yılı başlarında Bozok Yaylasının, yeşillik, etrafı ormanlarla çevrili içinde binbir çeşit kuşun ötüştüğü bir sahada kurulurken; Yozgat halkı o zaman yarı göçebe ve sürülerini besleyerek hayvancılıkla uğraşır, hayatlarını bu yoldan sağlarlardı ![]() ![]() Bozok yaylasında otlayan bu sürülerin birini de Sürmeli Bey adında bir Türkmen Yörüğü otlatırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üzüntüsünden sürüsünü bırakan Sürmeli Bey alır sazını eline beşçamlar mevkiinde kendine bir dergah kurar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dersini Almış Da Ediyor Ezber Dersini almış da ediyor ezber Sürmeli gözlerin sürmeyi neyler Aman aman ben yarelendim aman Bu dert beni iflah etmez del'eyler Benim dert çekmeye dermanım mı var Aman aman sürmelim aman Kaşın çeymelenmiş kirpik üstüne Havada bulutun ağdığı gibi Aman aman ben yarelendim aman Çiğ düşmüş de gül sineler ıslanmış Yağmurun güllere yağdığı gibi Aman aman sürmelim aman Yozgat'ı sel almış Soğluk'u duman Sıtkınan severim billahi inan Aman aman ben yarelendim aman Ölünce mezara girdiğim zaman Ben susuyum kemiklerim söylesin Aman aman sürmelim aman |
![]() |
![]() |
![]() |
Urfalıyam Ezelden (Ömer) |
![]() |
![]() |
#12 |
virüs
|
![]() Urfalıyam Ezelden (Ömer)12-)Urfalıyam Ezelden (Ömer) Ömer çok yakışıklı, yiğit, iyi ata binen, kılıcının sahibi, çok iyi çöğür çalan ve hoyrat okuyan, halay çeken bir gençtir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer'i anlatan türküler yakılmıştır ![]() Urfalıyam Ezelden (Ömer) Urfalıyam ezelden Gönül geçmez güzelden Göynümün gözü çıksın Sevmez idim ezelden Ağam olasın Ömer Paşam olasın Ömer Yetim kalasan Ömer Benim olasan Ömer Urfa bir dağ içinde Gülü bardağ içinde Urfayı hak saklasın Bir yarim var içinde Urfa bir yana düşer Zülüf gerdana düşer Bu nasıl baş bağlamak Her gün bir yana düşer Dağdan akıyor seller Sallanır sırma teller Yüreğin taştanmıdır Bana acıyor eller |
![]() |
![]() |
![]() |
Katip Türküsü |
![]() |
![]() |
#13 |
virüs
|
![]() Katip Türküsü13-)Katip Türküsü Elazığ tahrirat kaleminde küçük bir memur olan Mehmet ismindeki gencin Fikri adındaki bir genç tarafından öldürülmesi üzerine yakılan bu türkünün hikayesi de şöyledir: Anadolu'nun birçok yerlerinde, sosyal hayatın bir zorlaması olarak ortaya çıkan dost tutma olayı vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Sara adındaki sermaye kadının evinde bulunan ve güzelliği, çekiciliği, kıvraklığıyla gençleri baştan çıkarmada usta olan Zinnete isimli yosma ile Katip Mehmet arasında da işte böyle bir ilişki vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Katip Türküsü Mezireden çıktım ağrıyor başım Dumdum kurşunuyla serildi leşim Buna sebep olan arap kardaşım Di değme de değme yaram derindir Yaram sağalırsa mevlam kerimdir Mezireden çıktım yıldız ışılar Katibi vurmuşlar kanı fışılar İmdada gelmiyor hayın komşular Saranın evleri Toptop'a bakar Katibi vurmuşlar al kanlar akar Bir mahle katibin yoluna bakar Atımı bağladım ben bir dikene Tükettin ömrümü ömrün tükene Benden selam olsun "kefen diken"e Toptop'un önünde perteğin yolu Fikri bey geliyor liveri dolu Katibi vuran da İbiş'in oğlu Anam yoğurdumu ayran eylesin Çıkıp yücelerden seyran eylesin Yoluma bakmasın, hicran eylesin Sabahleyin kalktım çantama baktım Melul mahzun alıp atıma taktım Anama uymadım bağırımı yaktım |
![]() |
![]() |
![]() |
Bebek |
![]() |
![]() |
#14 |
virüs
|
![]() Bebek14-)Bebek Elmalı'dan çıktım yayan Dayan hey dizlerim dayan Emmim atlı, dayım yayan Bebek beni del eyledi Yaktı yaktı kül eyledi Vakit sabahın seheri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuşluğa doğru güneş yükselip çadırlara gitmeye başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Köylüler yörüklerin gelişine hem seviniyor, hem üzülüyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fadime de evdeki iki sepet üzümden birini yüklendi omzuna ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir yandan bilmem ki diyor, öte yandan av bahanesiyle Fadime'nin köyüne iniyor sık sık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gün günü eskitip, bayrama ulaşıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Hele birkaç gün daha sabretsinler, bizim de bir düşündüğümüz var" deyip kesiyor anasının sözünü Bey ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öte yandan Bey'de bir keder, bir üzüntü ![]() Yaylaları yuvalı Güzeller yaylalı Fadime gibi görmedim Anamdan doğalı Anasının korktuğu başına gelmişti ![]() ![]() Ben bu yaylara yayla mı derim Başı pare pare kar olmayınca Ben böyle güzele, güzel mi deriim Aslı türkmen, soyu bey olmayınca Böylece Bey'in gönlünü Kıroba'ya çekmek istiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öte yandan Bey'in anası da oba büyüklerini çadırında toplayıp durumu olduğu gibi anlatıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anası, haberi Beye ulaştırınca çok seviniyor Bey ![]() ![]() ![]() Fadime derseniz, olan bitenden habersiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fadime durumu öğrenince şaşkınlaşıyor ilkin, susuyor ![]() ![]() ![]() ![]() Köylü derseniz "Başına talih kuşu kondu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oba yükü yükler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şurası senin, burası benim dolanıp durur Oba ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gelip evliliğin yedinci yılına dayanıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uzun sözün kısası, vakti saati gelince, nur topu gibi bir oğlu oluyor Fadime'nin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Akşamın serinliğinde yolculuğun tadı başka olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Yavrum Ali'm yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gün akşama yakınken, dayı Çiçek Dağı'nı tutuyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dayı atıyla ağacın yanına vardığt zaman, artık bebek eski bebek değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Derler ki, obadaki son günü oldu bu Fadime'nin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Elmalı'dan çıktım yayan Dayan hey dizlerim dayan Emmim atlı, dayım yayan Bebek beni del'eyledi Yaktı yaktı kül eyledi Kol bezin dalda bulduğum Adını Ali koyduğum Yedi yılda bir bulduğum Bebek beni del'eyledi Yaktı yaktı kül eyledi Gökte yıldızlar ışılar Kuzgunlar üleş bölüşür Çadırda düşman gülüşür Bebek beni del'eyledi Yaktı yaktı kül eyledi Deve var deveden yüce Deveyi yüklettim gece Nic' edeyim aman nice Bebek beni del'eyledi Yaktı yaktı kül eyledi Kaynanam samur kürklü Develeri kahve yüklü Yad-yaban değil Yörüklü Bebek beni del'eyledi Yaktı yaktı kül eyledi Çadın cibiş kılından Pazvandı çıkmaz kolundan Kurtulamam ben dilinden Bebek beni del'eyledi Yaktı yaktı kül eyledi Tuzladan aldım tuzunu Akdağ' a serdim bezini Kargalar m'oydu gözünü Bebek beni del'eyledi Yaktı yaktı kül eyledi Ak memeden sütler akar Kavim kardaş yola bakar Yasımız obayı yıkar Bebek beni del'eyledi Yaktı yaktı kül eyledi Deveyi deveye çattım Yuları boynuna attım Bebeği dağlara attım Bebek beni del'eyledi Yaktı yaktt kül eyledi Ala kilime sardığım Yüksek mayaya koyduğum Yedi yılda bir bulduğum Bebek beni del'eyledi Yaktı yaktı kül eyledi Havada kuzgun dolaşır Kargalar leşi bölüşür Kara haberi ulaşır Bebek beni del'eyledi Yaktı yaktı kül eyledi Tabancamın ipek bağı Baban bir aşiret beyi Kanlım oldu Çiçekdağı Bebek beni del'eyledi Yaktı yaktı kül eyledi Kaynak: Yaşar Özürküt Öyküleriyle Türküler 1 İstanbul, 1999 |
![]() |
![]() |
![]() |
Ala Geyik |
![]() |
![]() |
#15 |
virüs
|
![]() Ala Geyik15-)Ala Geyik Alageyik türküsü bir efsanedir her yörede her bölgede anlatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zamanlardan bir zaman Anadolu’nun bol ormanlı sarp yamaçlı dağlarının kıyısında bir avcı genç yaşarmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte o genç avcı bir kez Alageyik görür bir yamacın başında ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ertesi sabah bir uçurumun altında bulunur ölüsü delikanlının ![]() ![]() ![]() ![]() Bende Gittim Bir Geyiğin Avına Geyik Çekti Beni Kendi Dağına Tövbeler Tövbesi Geyik Avına Siz Gidin Kardaşlar Kaldım Burada Aman Anam Burada Siz Gidin Avcılar Kaldım Burada Aman Anam Burada Ben Giderken Kaya Başı Kar İdi Yel Vurdu Da Erim Erim Eridi Ak Bilekler Taş Üstünde Çürüdü Urganım Kayada Asılı Kaldı Esbabım Sandıkta Basılı Kaldı Nişanlım Sılada Küsülü Kaldı Kayanın dibine çadır kursunlar Çifte davul çifte zurna vursunlar Nişanlımı kardeşime versinler |
![]() |
![]() |
|