![]() |
Arkadaşlık Ve Dostluk |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Arkadaşlık Ve DostlukArkadaşlık ve Dostluk Hayatı hep boş şeylere harcayarak geçiririz Kimi zaman boş vakitlere, kimi zaman gereksiz üzüntülere sıkıntılara, kimi zama belki de en önemlisi boş insanlara vakit harcayarak geçiririz En önemlisi de aslında önemsiz olan insanlara hak ettiğinden fazla değer vermekle geçer vaktimiz Biz onların adını genelde arkadaş olarak koyarız Oysaki arkadaşlık ve dostluğu ayırt edemememizden kaynaklanır buda Bugün elimizde ki telefon rehberini bir kurcalayacak olsak belki de rehberimize sığmayacak kadar insanı kaydetmişizdir, internette de belki çok sayıda insanın adresini kaydetmişizdir Bugün acaba kaçıyla hangi düşüncelere, hangi kelimelere ortak olabiliyoruz bir bakacak olsak hemen hemen hiç birine Biz kendimizce çoğunun adını arkadaş olarak koymuşuzdur Oysaki o arkadaş dediklerimizden kaçıyla görüşebiliyoruz, çoğuna verilecek cevap hiç olurdu Peki, arkadaşlık sadece ismini bir yerlere yazmak lamı olur… O zaman ne anlamı kalır bunun Her ismini bir yerlere yazıp kaydettiğimiz kişiler arkadaşımız olacak olsa o zaman binlerce adı arkadaşlık olan arkadaşlara sahip olurduk Arkadaşlığın geniş anlamı bence sadece bir yerlerde karşılaştı mı selam vermek, aylarca sonra hadi bir hatırını sorayım demek değildir Arkadaşlığın çok geniş anlamı vardır… Paylaşmaktır, sesini duymadığımız gün acaba bir şey mi oldu deyip merak etmektir, yürekten özlem duymaktır, iyi günlerine olduğu kadar kötü günlerine de ortak olmaktır Sonrada bunun adı dostluğa dönüşür zaten Ama biz arkadaşlarımızı nedense sadece özel günlerde hatırlarız ne alemlerde olduklarını merak etmeden, hayatlarına ortak olmadan sadece isimlerini paylaşmayı tercih ederiz Olur ya hani bir gün bir yerlerde bir şekilde karşılaşırsak selam vermeye çekinmeyelim diye Arkadaşına özgürce sitemlerini ya da iyi niyetlerini dile getiremiyorsan, özgürce istediğin gibi konuşamıyorsan, birbirimizi olduğumuz gibi kabul edemiyorsak ne anlamı vardır bu arkadaşlığın sizce? Bence hiçbir anlamı yoktur Eğer böyle bir arkadaşlığa sahipsek varlığını da, yokluğunu da hissedemiyorsak ne anlamı var bu sahte adla arkadaşızın arkasına sığınmaya Zaten zaman geçtikçe elenmeler başlar ve üstte kalanlar artık bizim arkadaşlarımız olurlar Bugün şöyle telefon rehberimi kurcalarken bir baktım da artık rehberimin hafızasına sığmayacak kadar ismi kaydetmişim Bunların kaçıyla en son ne zaman niçin görüştüm dedim kendi kendime Çoğuyla belki aylardır, belki de yıllardır görüşmemişim Fakat biri bana soracak olsa arkadaşım diyebileceğim isimleri kaydetmişim Sırayla rehberimi boş yere işgal eden isimleri silmeye başladım Eğer sadece özel günlerde beni hatırlayan insanlarsa gerek yok böyle görüşmelere diye düşündüm haklı olarak Ve artık rehberimin ve kendi hafızamın içinden silerek ilerledim geçte olsa Geriye kalanlara baktımda bir ömürlük arkadaşım, dostum olacak insanlar kaldı bunları hak edecek Bunlar da üniversite ve çocukluk yıllarımdan kazığım gerçek dostluklardı Aradan yıllar geçmesine rağmen sahte arkadaşlık arkasına sığınmadan hakkını vererek sürdürdüğümüz dostluklardı Eminim ki yarın bir gün bir şekilde sitemler başlayacak o sahte kişilerden, onlara da cevabım herkes hak ettiğiyle yaşar yolunuz açık olsun olurdu cevabım Belki benim düşüncelerim çoğu insana bencilce gelebilir, beklediklerini niçin kendin yapmıyorsun olabilir… Haklı olunabilir ama beklentilerle zamanı boşuna geçirmekse hiç beklememek daha iyidir bence Onun için hayatta insanlara insan olduğundan fazla değer vermemek gerekir Eğer bugün hatırlanmıyorsam yarında hatırlanmamın bir anlamı yoktur Eğer cep telefonlarına ve internetlere sahip olmasak ne olacaktı halimiz demek ki hiçbir şekilde hatırlanmayıp, anılamayacaktık bir şekilde Düşünsenize bir, bilgisayarınız olmamış olsaydı bugün internet ortamında tanıştığınız kaç insanla başka şekillerde arkadaşlığınızı devam ettirirdiniz Ya da telefon ile… Sanırım ki hiçbir şekilde Zamanınızı boş insanlara yer vererek geçirmeyin, haksız sitemlere maruz kalacak olsak da hak ettiğimizi alamıyorsak kimse yeri doldurulmayacak sonsuz varlıklar değildir Eminim ki herkesin yeri bir şekilde doluyor Sadece isminiz hatıra geliyorsa bence o ismi de silmenin vakti gelmiştir Herkesin doğru kişilerle doğru arkadaşlık ve dostluk kurmasını dilerim |
![]() |
![]() |
|