10-21-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Eğri Dost
İran şairi Sadi -Şirazi, Bostan ve Gülistan eserinde dürüstlük konusunu şöyle ifade ediyor:
“Birgün yılanla tilki arkadaş olur Günlerce gezer, dolaşırlar Dostlukları iyice ilerler Ta ki bir nehrin kenarına gelene kadar Tam bu anda tilki suya dalar, nehrin karşısına geçmek üzere yüzmeye başlar Arkasından yılan ıslık çalarak seslenir:
“Tilki kardeş, tilki kardeş Hani seninle dosttuk? Yoksa dostluğumuz buraya kadar mıydı? Lütfen geri dönünde beni de sırtınıza alın, birlikte karşıya geçelim” diye sitem eder Tilki yılanın yalvarmasına dayanamayarak döner Onu sırtına alır Tam nehrin ortasına geldiklerinde yılan tilkiye;
“Tilki kardeş ben seni sokacağım” der Tilki her ne kadar rica etse de yılanı ikna edemez Sonunda ona;
“Mademki beni sokacaksın, sen de benimle birlikte öleceksin, hani seninle dosttuk” demesine aldırmayan yılan;
“Bu benim tiyniyetimdir, mayamın gereğidir” deyince tilki, işin şakasının olmadığını anlar ve;
“Bak yılan kardeş; mademki beni sokacaksın, getir şu yüzünden öpeyim, helalleşelim, ondan sonra sok beni” der Yılan da onun son isteğini yerine getirmek üzere yüzünü uzatır Tilki fırsatı kaçırmayarak yılanın kafasını ısırır ve ezer Sonra karaya çıkınca yol üzerine boylu boyunca uzatır ve;
“Eee yılan kardeş, ben öyle eğri büğrü zikzak çizen dost istemem İşte böyle dosdoğru olmak gerekir” der
|
|
|