![]() |
Kavga Etmek İçin Hayat Çok Kısa |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kavga Etmek İçin Hayat Çok KısaÇevremde ondan bundan yakınan, öfkeyle birilerini eleştiren hırslı insanları gördüğüm zaman onlara diyorum ki: “Bırak bunları ![]() ![]() O onu demiş, bu şunu ima etmiş, öteki böyle kızdırmış, beriki şöyle laf sokmuş; inanın hiçbirinin önemi yok ![]() Eğer tarihi yüzer yıllık dilimlere ayırırsanız (ki epey cömert bir ayrım olur bu) her dönem sonunda yeryüzünde hiçbir tartışma, hiçbir kavga kalmaz ![]() Canlarını dişlerine takarak kavga edenler, kıskananlar, hırslananlar yerlerini yeni kuşaklara bırakır ve sonsuz bir sessizliğe uğurlanırlar ![]() Pir Sultan Abdal ne demiş: “Yedi kere ıssız kalıp/ Dolan dünya değil misin?” Büyük ozan herhalde yedi rakamını laf olsun diye söylemiştir, yoksa dünya kaç kez doldu doldu boşaldı ![]() Bu sözlerimin kimseyi etkileyeceğini sanmıyorum ![]() ![]() Sanki her çocuk eline kılıçlar, mızraklar, ağlar ve baltalar verilerek Roma arenasına atılan bir gladyatör ![]() Ölmemek için öldürmek zorunda ![]() Ne bileyim; bunlar bana çok tatsız geliyor ![]() Zamanımızda “başarı denilen virüs” öylesine yayıldı ve herkesin içine yerleştirildi ki insanları, böyle bir yaşamın tersinin mümkün olduğuna bile inandırmak güçleşiyor ![]() Sanki “başarılı olmak” gereği her zaman ve herkes için geçerliymiş gibi algılanıyor ![]() Artık günümüzün romancıları, şairleri, düşünürleri, bilim adamları bile “başarı” peşinde koşuyorlar ![]() Herkesi, Amerikalıların kafalarımıza soktuğu “kazanan” ve “kaybeden” kavramlarına göre yargılıyoruz ![]() Peki Yunus Emre başarılı olmak için mi yazmıştı şiirlerini, Mevlana sema dönerken “başarı” peşinde miydi? Çarmıhta can veren İsa kazanan mıdır, kaybeden mi? Ne demişti peygamber: “Her şeyi kaybeden, her şeyi kazanır!” Anton Cekhov’a kitaplarını Fransızca’ya çevirmeyi teklif etmişler ![]() Büyük yazar hayret etmiş: “Onlar anlamaz ki” demiş ![]() ![]() Neyse; kavgadan başladık başarı koşullanmasından çıktık ![]() Gerçekten de içinde bulunduğunuz sorunlara, hırslara, kavgalara biraz uzaktan bakmayı deneyin ![]() Göreceksiniz ki bir çoğuna değmiyor ![]() Bir gün “Elveda dünya ve merhaba kainat” diyorsunuz ![]() Geride bir hoş sada bırakabildiniz mı bırakamadınız mı; önemli olan bu ![]() Zülfi Livaneli |
![]() |
![]() |
|