Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgi, dnanın, eşlemesi, hakkinda

Dna'nın Kendini Eşlemesi Hakkinda Bilgi

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Dna'nın Kendini Eşlemesi Hakkinda Bilgi

DNA ’nın Kendini Eşlemesi: DNA zincirleri hücre bölünmesi sırasında bir fermuarın açılması gibi birbirinden ayrılır Ayrılan bu zincirde nükleotidlerin birer ucu açıktadır Çekirdek sıvısı içinde serbest halde bulunan nükleotidler zincirdeki nükleotidlerle A-T ve G-C kuralına göre birleşir Böylece DNA’lar kendini eşlemiş olur Bu işlem sonunda hücre mitoz bölünmeye hazır hale gelirNükleotid: DNA molekülü ince ve uzun bir çift iplikçikten oluşmuştur Sarmal biçimde bükülmüş bir ip merdiven şeklindedir İplikçikler nükleotid adı verilen daha küçük moleküllerden oluşmuştur

Nükleotidler üç kısımdan oluşur:

Baz

Şeker

Fosfat DNA – Gen – Kromozom:

Bir DNA molekülü kimyasal yapısında içerisinde binlerce bilgi saklar İnsanların bir hücresindeki DNA 600 000 sayfalık kitap gibi bilgi içerir İnsan DNA’sındaki 3 milyar bazdan 3 milyon kadarı insandan insana farklıdır İşte bu farklı olanlar her insanı özel yapan parçalardır DNA’da yer alan bazlar belli bir sayı ve düzen içinde sıralanarak kimyasal bir birim olan genleri oluşturur Her DNA’da bu genlerden çok sayıda bulunur

Kalıtsal karakterler anne ve babadan yavruya bu genlerle taşınır (çocuğun boyu saç rengi göz rengi saç şekli vb)

Hücrenin yaşamsal olaylarının kontrol edildiği yer çekirdeğidir Çekirdek öz suyu içinde ağ şeklinde dağılmış yapılara kromatin iplikler denir Kromatin ipliklerin hücre bölünmesi sırasında boyları kısalıp enleri kalınlaşır Böylece kromozom durumunu alır

Yani kromozom kromatin ipliklerin kısalıp kalınlaşmasıyla oluşmuş yapılardır Kromozomlar birbirini eşleyebilir Eşleme sonrası oluşan kromozom ipliklerinin her birine kromatit (eş kromozom) denir Kromozomların en önemli görevi kalıtım birimi olan genleri taşımasıdır

Kromozomların yapısında bulunan ve belirli özelliğin gelecek nesillere aktarılmasını sağlayan DNA parçasına gen denir Her DNA molekülünde çok sayıda gen bulunur Kalıtsal bilgiler genlerde depolanmıştır DNA üzerindeki Adenin Guanin Sitozin ve timin belirli bir biçimde sıralanarak genleri oluşturur Her bir gen bir proteinin üretilmesinden sorumludur Proteinler hücrenin yapısını oluşturan ve etkinlikleri düzenleyen kimyasal maddelerdir Her protein farklı iş yapar Örneğin bir protein kana oksijen taşırken diğeri terdeki tuz miktarını ayarlar

İnsan vücudunda alyuvarlar hariç tüm hücre çekirdeğinde 23 çift (46 adet) kromozom vardır Çiftlerden biri anneden biri babadan gelmektedir Bir kromozomda iki “kromatit” bulunur Aynı kromozomdaki kromatitlere “kardeş kromatit” denir Kromozomların gövdesinde kromatitleri bir arada tutan bir yapı vardır Bu yapıya “sentromer” denir

Şekil ve yapı bakımından benzer olan kromozomlara “homolog kromozom” denir

Bir hücrede anne ve babadan gelen kromozomların toplam sayısına “diploit” denir ve “2n” ile gösterilir

Üreme hücrelerinde kromozom sayısı diğer hücrelerdeki kromozomların sayısının yarısı kadardır Bu sayıya “haploit” denir ve “n” ile gösterilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com