Hırka |
|
|
#1 |
|
Şengül Şirin
|
HırkaHırka Cüppenin altına giyilen giysi ![]() Tasavvufta giyitin yırtılmış bir parçası anlamında kullanılır Zamanla anlamı genişleyerek giyitin tümü olmuştur İslam dininde "hırka" deyimi Peygamberin giydiği gömlek anlamındadır Peygamber sert cüppe altına eskimiş gömlek giyer-miş Cüppeye ise "burnus" adı verilir Osmanlı Padişahı 1 Se-lim'in elde ettiği kutsal eşyalar arasında Peygamber Hz Mu-hammed'in hırkası da vardır Topkapı Sarayı'nda gümüş bir sandık içinde saklanan bu hırkaya Hırka-i Şerif adı verilmiştir Hırka-i Saadet de denir Topkapı Sarayı'nda gümüş bir sandık içinde saklıdır Ramazan ayında halkın görmesi ve yüz sürmesi için açılır Bir de tasavvuf hırkaları vardır Bu-hâri, ünlü Sahih'inde Ebû Hü-reyre'nin şöyle dediğini bildiriyor: "Bana çok Peygamber sözü (hadis) anlatıyorsun diyorlar Oysa ben ötekiler gibi alışverişle uğraşmadım, dinlediklerimi de onlar gibi unutmadım Bir gün Peygamber vaaz ederken şöyle demişti: Ben bu sözlerimi bitirinceye kadar bir-kimse hırkasıhı serip sonra toplarsa sözlerimi ezberlemiş olur Bunu duyunca hemen hırkamı çıkarıp yere serdim, sonra da topladım ve avuçlayarak giydim Bundan sonra da Peygamberden işittiklerimi asla unutmadım"
|
|