Omurgalılarda Boşaltım İle İlgili Bilgi |
10-21-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Omurgalılarda Boşaltım İle İlgili BilgiOmurgalılarda boşaltım organı, Omurgalılarda boşaltım, Omurgalılarda boşaltım nasıl olur, Omurgalılarda boşaltım organları, Omurgalılarda boşaltım hakkında, Omurgalılarda boşaltım ile ilgili bilgi, Omurgalıların boşaltım organları böbreklerdir Ancak omurgalılarda pronefroz, mezonefroz ve metanefroz olmak üzere üç tip böbreğe rastlanır Pronefroz böbrek tipi balıkların ve kurbağaların embriyo devrelerinde görülür Bunların ergin dönemlerinde ise mezonefroz böbrek tipine rastlanır Mezonefroz böbrek segmental sıralanmış mezodermik kanalcıklardan ibarettir Kirpikli birer huni ile karın boşluğuna açılan bu kanalcıkların diğer uçları Wolf kanalına (üreme sistemi) açılır Aort’tan ayrılan kan damarlarının uçları bir kılcal damar yumağı (glomerulus) yapar ve kirpikli huni kısmından bu sistemle bağlantı kurar Mezonefroz böbrek tipinde glomeruluslar boşaltım kanallarının yan taraflarında meydana gelen kapsüller (Bowman kapsülleri) tarafından sarılırlar Yüksek omurgalılarda ve insanda görülen böbrek tipi olan metanefroz tipi böbrek de aynı esasa dayanır Metanefroz tipte böbreğe sahip kuşların böbrekleri memelilerden çok sürüngenlerinkine benzer Her böbrekten çıkan idrar kanalı kloakın üst orta kısmına açılır Devekuşlarının dışında hiçbir kuşta idrar kesesi yoktur |
|