Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgiler, sohbet, soylev, önemli

Sohbet (Soylev) Önemli Bilgiler

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sohbet (Soylev) Önemli Bilgiler

Sohbet (Soylev) Önemli bilgiler

SOHBET (SÖYLEŞI)

1 Tanımı

Konuşup, görüşme anl***** gelir Makale planıyla, bir söyleşi havası içinde

yazarın kişisel görüş ve düşüncelerini anlattığı yazılara sohbet (söyleşi) denir

2 Özellikleri

Bir kimse ile konuşur gibi yazılır

Anlatım, samimî konuşma şeklinde olur

Günlük sanat olaylarını ve genel konuları ele alır

Yazarın nükteleri ve içtenliği anlatılanları çekici hâle getirir

Yazar, düşüncelerinin doğruluğunda ısrar edici olmaz

Gazete ve dergi yazılarındandır

3Önemli temsilcileri

Ahmet Rasim – Ramazan Sohbetleri,

Suut Kemal Yetkin – Edebiyat Söyleşileri,

Şevket Rado – Eşref Saati,

Melih Cevdet Anday – Dilimiz Üzerine Söyleşiler,

Nurullah Ataç – Karalama Defteri

Cenap Şahabettin,

Refik Halit Karay,

Hasan Ali Yücel,

Attila İlhan gibi yazarlarımız da bu türde eserler vermişlerdir

4Farklılıklar

aSohbet, makaleden üslûp yönüyle ayrılır

Çoğunlukla, günlük konuların işlendiği sohbet yazılarında

senli benli bir anlatım yolu seçilir, hatıralardan, halk fıkralarından, nüktelerden, özlü sözlerden yararlanılır

bMakaleye benzer bir yazı türüdür

Konusu daha çok genel ya da günlük sanat olaylarıdır;

fakat konu, tez ve savunma amacı güdülmeden ve karşılıklı konuşma havası içinde, sıcak bir dille yazılır

Sohbet Türünün Türk Edebiyatı’ndaki Önemli Temsilcileri

5Örnekler

HOŞGÖRÜ

Hoş görür olmak ne demektir? Hoş görür olmak, düşüncelere, ” Boş ver” diye aldırış etmemek değildir

Böyle bir ilgisizlik insana yakışmaz Hoş görür olmak, bize seslenen kimsenin söylediklerini bir takim

ön yargılara dayanarak tartışmadan geri çevirmek değil, söylenenleri dikkatle dinleyip tarafsız bir görüşle

inceledikten sonra yargıya varmaktır

Başkasının düşüncelerini incelemeden neden geri çevirelim?

Neden bu düşünceleri küçümse*meyle karşılayalım? Onları savunmak olanak dişi midir?

Biraz olsun gerçek payı yok mudur bu sözler*de? Bize bunları söyleyen hiç mi kafa yormadı acaba?

İnsanların beğenileri birbirine uymaz O belki kırmızıdan hoşlanır, siz yeşili seviyorsunuzdur

O belki Wagner’in müziğini beğeniyor, siz Mozart’ı yeğliyorsunuzdur Beğenileri sizinkine uymuyor diye,

onu beğenisizlikle, kabalıkla mı suçlayacaksınız? Ona kızacak mısınız? Onun da sizin de beğendiğiniz şeyleri

yansız olarak değerlendirmelisiniz

İşte düşünce alanında da böyledir Bütün düşünceleri ve varsayımları bize göre ve bazı yönleriyle savunmak

olanağı vardır Bunun için size seslenen kimsenin düşüncelerini öyle anlayıp dinlemeden geri çevirmeye kalkışmayınız

Onları inceleyiniz Bakalım ne yenilikler bulacaksınız Doğal olarak, bütün insanların düşüncelerinde olduğu gibi,

iyi ve kötü yönler görecek, doğru ve yanlış noktalar bula*caksınız

Öyleyse doğru bulduklarınızı açıkça belirtiniz, geri kalanları da güler yüzle tartışınız

Kanıtlarınızı ortaya koyunuz; fakat karşı tarafın kanıtlarını da dinleyiniz Mantık kurallarına uyarak yargılayınız,

duygularınıza kapılarak değil Konuşma, tartışma alanında, bundan başka her türlü kural dürüstlüğe aykırıdır

Raymond de Saint LAURENT

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com