![]() |
Karboksimetil Selüloz İle İlgili Bilgi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Karboksimetil Selüloz İle İlgili BilgiKarboksimetil selüloz, Karboksimetil selüloz nedir, Karboksimetil selüloz ne demek, Karboksimetil selüloz hakkında bilgi, Karboksimetil selüloz ile ilgili bilgi, Karboksimetil selüloz nerde kullanılır, Karboksimetil selüloz ya da sodyum karboksimetil selüloz (CMC) gıdalarda kıvam arttırıcı katkı maddesi olarak kullanılır ve E 466 olarak numaralandırılmıştırlar ![]() CMC anyonik, suda çözünebilir polimer, selülozun karboksile edilmesiyle üretilir ve selüloz eterleri grubuna girer ![]() ![]() Karboksimetil selüloz sıcak ve soğuk suda çözünebilir, organik çözücülerde çözünmez, su/alkol sistemleriyle uyumludur ![]() ![]() ![]() CMC’nin doğal pH’ı 8 ![]() ![]() ![]() Koyulaştırıcı, su tutucu, sabitleyici, koloit engelleyici, süspansiyon hali koruyucu, geciktirici, akıcılığı kontrol edici olarak gıdalarda ve diğer endüstrilerde kullanılır ![]() ![]() Kullanım Alanları Kozmetikte kıvamlaştırıcı, kıvam koruyucu, koku sabitleyici, su bağlayıcı, tabaka oluşturucu, jelleştirici ve köpük arttırıcı olarak kullanılır ![]() ![]() Eczacılıkta geniş kullanım alanı vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Duvar kağıdı yapıştırıcılarında ve lateks yapıştırıcılarda koyulaştırıcı ve su tutucu olarak kullanılır ![]() Seramikte ve camcılıkta sırlamada, desenlerin işlenmesinde ve kaplamacılıkta tutturucu, koyulaştırıcı, yağlayıcı ve yapıyı koruyucu olarak kullanılır ![]() Tekstilde kumaş üretiminde bağlayıcı ve kıvam koyulaştırıcı olarak kullanılır ![]() ![]() ![]() Deterjanların içeriklerinde kiri çözerek çamaşırlardan uzaklaştırmak ve beyaz yapıyı korumak için kullanılır ![]() Baskıcılıkta su koruyucu film oluşturmak, su bazlı mürekkeplerin kıvamını ve akışkanlığı ayarlamak için kullanılır ![]() Kağıt ve kağıt ürünlerinde, hamura eklenerek, kağıdın sertliğini arttırmak için kullanılır ![]() ![]() ![]() Tütün endüstrisinde, sigara ve puro tütünün kağıda yapışmasını sağlayıcı olarak kullanılır ![]() Gıdalarda Kullanımı Unlu mamüllerde kıvamı attırmak, su kaybını indirgemek ve yapıyı geliştirmek için kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() Tatlılarda koyulaştırıcı, şeker kristallerinin oluşumunu kontrol edici, yapıyı geliştirici, topaklanmayı engelleyici olarak kullanılır ![]() ![]() Protein içeriği yüksek gıdalarda su tutucu, ağız tadını geliştirici ve kıvam koruyucu olarak kullanılır ![]() ![]() ![]() İçeceklerde meyve özütünü korumaya yardımcı, hızlı koyulaştırıcı, ağız tadını geliştirici ve protein içeriğini koruyucu olarak kullanılır ![]() Donmuş tatlılarda; buz kristallerinin oluşumunu kontrol etmek, yapıyı ve ağızda bıraktığı tadı geliştirmek için kullanılır ![]() Düşük kalorili ürünlerde kalorisi olmadığı için kıvam arttırıcı olarak tercih edilir ![]() Şuruplarda kıvam koyulaştırıcı ve berraklaştırıcı olarak kullanılır ![]() Soslarda kıvamı koyulaştırıcı ve yapışkan yapıyı oluşturucu olarak kullanılır ![]() Hayvan gıdalarında yağlayıcı madde, film oluşturucu, su tutucu, et suyunu koyulaştırıcı ve yapıyı koruyucu olarak kullanılır ![]() Dondurma üretiminde % 0,15–0,27 oranında kullanılan karboksimetil selüloz, yüksek su tutma kapasitesi ile iyi bir yapı sağlayarak kristalleşmeyi önler ve dondurma karışımının dövülme kabiliyetini arttırır ![]() |
![]() |
![]() |
|