Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bilgi, ile, ilgili, karboksimetil, selüloz

Karboksimetil Selüloz İle İlgili Bilgi

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Karboksimetil Selüloz İle İlgili Bilgi




Karboksimetil selüloz, Karboksimetil selüloz nedir, Karboksimetil selüloz ne demek, Karboksimetil selüloz hakkında bilgi, Karboksimetil selüloz ile ilgili bilgi, Karboksimetil selüloz nerde kullanılır,

Karboksimetil selüloz ya da sodyum karboksimetil selüloz (CMC) gıdalarda kıvam arttırıcı katkı maddesi olarak kullanılır ve E 466 olarak numaralandırılmıştırlar

CMC anyonik, suda çözünebilir polimer, selülozun karboksile edilmesiyle üretilir ve selüloz eterleri grubuna girer Kimyasal formülü C6H7O2(OH)2OCH2COO2, beyaz ile sarımsı arası renkte ve lifli yapıdadır

Karboksimetil selüloz sıcak ve soğuk suda çözünebilir, organik çözücülerde çözünmez, su/alkol sistemleriyle uyumludur CMC’nin fonksiyonel özellikleri selülozun yapısal özelliklerine (örneğin; içerdiği hidroksil gruplarına) bağlıdır Kullanıldığı ürünlerde viskoziteyi jelleştirmeden arttırır

CMC’nin doğal pH’ı 825 iken ticari olarak daha iyi çözünmesi amacıyla 7-7,5 pH’ta üretilir Ürünün pH’ı düşürüldükçe, çözünürlüğü de azalır, 4 ve altı pH’larda suda çözünmez hale gelir

Koyulaştırıcı, su tutucu, sabitleyici, koloit engelleyici, süspansiyon hali koruyucu, geciktirici, akıcılığı kontrol edici olarak gıdalarda ve diğer endüstrilerde kullanılır Yağlara ve organik çözücülere karşı dayanıklı, su ve oksijen geçirgenliği olmayan ince tabakalar oluşturur

Kullanım Alanları

Kozmetikte kıvamlaştırıcı, kıvam koruyucu, koku sabitleyici, su bağlayıcı, tabaka oluşturucu, jelleştirici ve köpük arttırıcı olarak kullanılır Diş macunlarında, şampuanlarda, kremlerde, losyonlarda ve jel halindeki ürünlerde kullanımları mevcuttur

Eczacılıkta geniş kullanım alanı vardır Uçucu olmayan göz damlalarının içeriklerinde yağlandırıcı olarak kullanılır; gözde kurumayı engeller Kremlerde, merhemlerde ve losyonlarda kıvamlaştırıcı, sabitleyici ve film oluşturucu olarak kullanılır Jel ürünlerde jelleştirici, koyulaştırıcı, koloit engelleyici ve film oluşturucu olarak kullanılır Yüksek dayanıklılık özelliği ile tablet haplarda bağlayıcı olarak kullanılır İshal haplarının içeriğinde su bağlayarak hacim arttırma özelliği yüzünden kullanılır Şuruplarda koyulaştırıcı olarak kullanılır Süspansiyonlarda koyulaştırıcı ve yapı koruyucu olarak kullanılır

Duvar kağıdı yapıştırıcılarında ve lateks yapıştırıcılarda koyulaştırıcı ve su tutucu olarak kullanılır

Seramikte ve camcılıkta sırlamada, desenlerin işlenmesinde ve kaplamacılıkta tutturucu, koyulaştırıcı, yağlayıcı ve yapıyı koruyucu olarak kullanılır

Tekstilde kumaş üretiminde bağlayıcı ve kıvam koyulaştırıcı olarak kullanılır Sentetik haşıl maddesi olarak kullanılan CMC, nişastaya göre daha elastik fakat daha düşük mukavemetli haşıl filmi oluşturur ve pamuk/polyester karışımlarının haşıllanmasına uygundur Kumaş boyalarının kıvamını ayarlamada, akışkanlığını kontrol etmede ve koloit oluşumunu engellemede kullanılır

Deterjanların içeriklerinde kiri çözerek çamaşırlardan uzaklaştırmak ve beyaz yapıyı korumak için kullanılır

Baskıcılıkta su koruyucu film oluşturmak, su bazlı mürekkeplerin kıvamını ve akışkanlığı ayarlamak için kullanılır

Kağıt ve kağıt ürünlerinde, hamura eklenerek, kağıdın sertliğini arttırmak için kullanılır Kağıt yüzeylerine eklenerek, tutucu, yağa dirençli tabaka oluşturucu, gözenekli ve dalgalı yapıyı kontrol edici olarak kullanılır Renkli kağıt üretiminde ise kullanılan boyaların su içeriğini korumada, kıvamını ve akışkanlığını kontrol etmede yardımcı olur

Tütün endüstrisinde, sigara ve puro tütünün kağıda yapışmasını sağlayıcı olarak kullanılır

Gıdalarda Kullanımı

Unlu mamüllerde kıvamı attırmak, su kaybını indirgemek ve yapıyı geliştirmek için kullanılır Makarna gibi ürünlerde kırılganlığı indirgemek için tercih edilir ve unlu mamüllerde ortalama %025-04 oranında kullanılır

Tatlılarda koyulaştırıcı, şeker kristallerinin oluşumunu kontrol edici, yapıyı geliştirici, topaklanmayı engelleyici olarak kullanılır Tatlılarda CMC % 0,3-0,8 oranında kullanılır, kokusuz ve tatsız özellikte olması nedeniyle, tatlıların kendilerine has tadını bozmaz

Protein içeriği yüksek gıdalarda su tutucu, ağız tadını geliştirici ve kıvam koruyucu olarak kullanılır Ayrıca CMC kullanımı protein ayrıştırılmasında uygulanan yöntemlerdendir Peynir suyundan protein elde etmek için kullanılır

İçeceklerde meyve özütünü korumaya yardımcı, hızlı koyulaştırıcı, ağız tadını geliştirici ve protein içeriğini koruyucu olarak kullanılır

Donmuş tatlılarda; buz kristallerinin oluşumunu kontrol etmek, yapıyı ve ağızda bıraktığı tadı geliştirmek için kullanılır

Düşük kalorili ürünlerde kalorisi olmadığı için kıvam arttırıcı olarak tercih edilir

Şuruplarda kıvam koyulaştırıcı ve berraklaştırıcı olarak kullanılır

Soslarda kıvamı koyulaştırıcı ve yapışkan yapıyı oluşturucu olarak kullanılır

Hayvan gıdalarında yağlayıcı madde, film oluşturucu, su tutucu, et suyunu koyulaştırıcı ve yapıyı koruyucu olarak kullanılır

Dondurma üretiminde % 0,15–0,27 oranında kullanılan karboksimetil selüloz, yüksek su tutma kapasitesi ile iyi bir yapı sağlayarak kristalleşmeyi önler ve dondurma karışımının dövülme kabiliyetini arttırır



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.