|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
anadolu, dil, diller, eğitimöğretim, sınav, yabancı, üniversitesi, yüksekokulu, yönetmeliği |
![]() |
Anadolu Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Yabancı Dil Eğitim-Öğretim Ve Sınav Yönetmeliği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anadolu Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Yabancı Dil Eğitim-Öğretim Ve Sınav YönetmeliğiAnadolu Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Yabancı Dil Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği 15 Mart 2010 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 27522 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Anadolu Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunda yürütülecek olan yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimi ile sınavlarda uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir ![]() Kapsam MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Anadolu Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunda yürütülecek olan yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimi ile sınavlarda uygulanacak usul ve esaslara ilişkin hükümleri kapsar ![]() Dayanak MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 49 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır ![]() Tanımlar MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen: a) Bölüm: Anadolu Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Temel Yabancı Diller Bölümünü, b) Hazırlık Sınıfı: Anadolu Üniversitesi Yabancı Dil Hazırlık Sınıfını, c) Senato: Anadolu Üniversitesi Senatosunu, ç) Üniversite: Anadolu Üniversitesini, d) Yönetim Kurulu: Anadolu Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulunu, e) Yüksekokul: Anadolu Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunu ifade eder ![]() İKİNCİ BÖLÜM Yabancı Dil Hazırlık Eğitim-Öğretimine ve Sınavlara İlişkin Esaslar Eğitim-öğretimin amacı MADDE 5 – (1) Yabancı dil hazırlık eğitim-öğretiminin amacı; Üniversitenin ön lisans ve lisans programlarına yeni kabul edilen öğrencilerin yabancı dil yeterliklerini ölçmek, hazırlık eğitimine alınan öğrencilerin yabancı dil bilgi ve becerilerini, işittiğini ve okuduğunu anlayabilecek, düşündüğünü yazılı ve sözlü olarak ifade edebilecek, kayıt oldukları eğitim-öğretim programlarının derslerini takip edebilecek ve öngördüğü konularda yazılmış yayınları takip edebilecek ve araştırma yapabilecek seviyeye çıkarmaktır ![]() Yabancı dil seviye tespit sınavı ve muafiyet MADDE 6 – (1) Aşağıda belirtilen öğrenciler, her eğitim öğretim yılının güz dönemi başında yapılan yabancı dil seviye tespit sınavına girerler: a) Üniversiteye ilk kez kayıt yaptıranlar, b) Dikey geçiş yapanlar, c) Üniversite dışından yatay geçiş yapanlar, ç) Üniversite içinden yatay geçiş yapanlar, d) İkinci anadal veya yandal programına başvuranlar ![]() (2) Bunun dışında; Üniversite dışından yatay geçiş yapanlar ile ikinci anadal veya yandal programlarına baş-vuranlar için, bahar dönemi başında bir yabancı dil seviye tespit sınavı daha yapılır ![]() ![]() (3) Yabancı dil seviye tespit sınavı, Yönetim Kurulu tarafından kurulacak komisyonlarca düzenlenir ![]() (4) Aşağıda belirtilen öğrenciler yabancı dil seviye tespit sınavından muaftır: a) Öğretim dili olarak belirlenen yabancı dilin anadil olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında eğitim görüp, ortaöğreniminin en az son üç yılını bu kurumlarda tamamlayan öğrencilerden; son üç yıl içinde, söz konusu ülkelerde, yabancıların yükseköğrenim görebilmeleri için aranan asgari yabancı dil seviyesinin tespitine yönelik olarak yapılan TOEFL (Test of English as a Foreign Language) ve DALF (Diplome Approfondi de Langue Française) gibi uluslararası dil sınavlarının birinden Senatoca belirlenen puanla başarılı olanlar, b) Son üç yıl içinde Yükseköğretim Kurulunca eşdeğerliliği kabul edilen yabancı dil sınavlarının birinden Senatoca belirlenen puanla başarılı olanlar ![]() (5) Yabancı dil seviye tespit sınavı aşağıda belirtilen iki bölümden oluşur: a) Zorunlu yabancı dil derslerinden muaf olmak için, I inci bölümden 100 tam puan üzerinden 60 ve üstü puan alınması gerekir ![]() ![]() ![]() b) Yabancı dil hazırlık sınıfından muaf olmak için, I inci bölümden 100 tam puan üzerinden en az 60 ve II nci bölümden 100 tam puan üzerinden en az 70 puan alınması gerekir ![]() Kayıt MADDE 7 – (1) Hazırlık sınıfına devam edecek öğrenciler, her yarıyıl başında Üniversitenin belirleyeceği esaslara göre kayıt olmak veya kayıtlarını yenilemek zorundadır ![]() (2) Kayıt veya kayıt yenileme sırasında katkı payını ödemeyen öğrencinin kaydı yapılmaz veya yenilenmez ![]() Eğitim-öğretim süresi ve devam MADDE 8 – (1) Bölümde öğretim, yarıyıl esasına göre yapılır ![]() ![]() (2) Bölümde okutulacak dersler ve bunların haftalık ders saatleri ile bölümün akademik takvimi, Yüksekokul Müdürlüğünün teklifi üzerine Senatoca belirlenir ![]() (3) Hazırlık eğitiminde derslere devam zorunludur ![]() ![]() ![]() (4) Bölüme misafir öğrenci kabul edilmez ![]() Sınavlar, başarı ve değerlendirme MADDE 9 – (1) Hazırlık sınıfına devam eden öğrenciler için, her yarıyıl bir ara sınav yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (2) Yarıyıl sonunda iki aşamadan oluşan bir yabancı dil sınavı yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() a) Çoktan seçmeli sınav % 40, b) Konuşma becerileri sınavı % 30, c) Yazma becerileri sınavı % 30 ![]() (3) Öğrencilerin hazırlık sınıfını başarmış sayılabilmesi için, yarıyıl sonu yabancı dil sınavının ikinci aşamasından 100 üzerinden en az 70 puan alması ve genel başarı notunun da en az 70 olması şarttır ![]() (4) Hazırlık sınıfının birinci veya ikinci yarıyılı sonunda yapılan sınavda başarılı olamayan veya devamsız kalan öğrenci, bir sonraki yarıyılda Yüksekokul Müdürlüğü tarafından belirlenecek uygun bir kura yerleştirilir ![]() (5) Birinci yarıyılın sonunda başarısız olan öğrenci ikinci yarıyılda hazırlık sınıfına devam etmek zorundadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (6) Yabancı dilini kendi imkanlarıyla geliştirmek isteyen öğrenciler yarıyıl sonu yabancı dil sınavına girebilir ![]() ![]() ![]() (7) Zorunlu hazırlık sınıfı olan programa kayıt yaptıran öğrencinin yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmesine rağmen ikinci yarıyıl sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olmaması hâlinde, talebi üzerine Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından, öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa, eşdeğer programın bulunmaması hâlinde, yakın programlardan birine yerleştirilir ![]() (8) İsteğe bağlı hazırlık sınıfı olan programlara kayıtlı olan öğrenci birinci yarıyıl sonunda başarılı ise kayıtlı olduğu programa devam etmeye hak kazanır ![]() ![]() ![]() (9) Yabancı dil seviye tespit sınavında veya devam koşulunu yerine getirdiği yarıyıl sonu sınavında başarılı olup da hazırlık sınıfına devam etmek isteyen öğrenciye, başvurusu halinde en fazla üç yarıyıl devam hakkı verilir ![]() ![]() (10) Senatoca belirlenmiş haklı ve geçerli nedenlerle ara ve/veya yarıyıl sonu sınavına katılmayan veya maze-retleri Yönetim Kurulunca kabul edilen öğrenciler için mazeret sınavı açılır ![]() ![]() ![]() ![]() (11) Sınav sonuçlarında ve genel başarı notlarında maddi hatalar dışında değişiklik yapılmaz ![]() ![]() ![]() ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Çeşitli ve Son Hükümler Yürürlükten kaldırılan yönetmelik MADDE 10 – (1) 12/11/2000 tarihli ve 24228 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Anadolu Üniversitesi Ya-bancı Diller Yüksekokulu Temel Yabancı Diller Bölümü Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır ![]() Yürürlük MADDE 11 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer ![]() Yürütme MADDE 12 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Anadolu Üniversitesi Rektörü yürütür ![]() |
![]() |
![]() |
|