Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
göre, görevlerine, hücreleri, hücresi, sinir, şekillerine

Sinir Hücresi Nedir -Görevlerine Ve Şekillerine Göre Sinir Hücreleri

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sinir Hücresi Nedir -Görevlerine Ve Şekillerine Göre Sinir Hücreleri

Sinir Hücresi Nedir -Görevlerine ve şekillerine göre sinir hücreleri

Sinir Hücresi Nedir ?

Sinir Hücresi,Sinir Hücresi görevleri

Görevlerine göre Sinir hücreleri nelerdir

Şekillerine göre Sinir hücreleri nelerdir

Sinir Hücresi

sinir hücresi (nöron) yapısı görsel

Sinir hücresinin bir diğer adı nöron dur Sinir hücreleri, sinir sisteminin temel fonksiyonel birimidir Çeşitli biçim ve büyüklüklerde olabilir Sinirsel uyarıları elektriksel ve kimyasal yolla iletir Hücre gövdesi büyüktür ve çekirdek burada yer alır Kısa uzantıları dendrit, uzun uzantıları akson olarak adlandırılan sinir sistemini oluşturan hücrelerdir Nöron çeşitlerine göre, nöron gövdesinden çıkan uzantıların sayısı ve şekli değişiktir Akson ve dendrit denilen uzantıları vardır

Görevlerine göre Sinir hücreleri (Nöron çeşitleri)

Duyu sınır hücreleri (nöronlar): Duyu reseptöründen aldığı uyartıları merkezi sinir sistemine (beyin ve omurilik) taşır

Ara sınır hücreleri (nöronlar): Bunlar, merkezi sinir sisteminde bulunurlar Duyu nöronlarıyla gelen bilgileri değerlendirirler ve sonuçlarını motor nöronlara aktarırlar

Motor sınır hücreleri (nöronlar): Bunlar, merkezi sinir sistemindeki ara nöronlardan aldıkları bilgiyi kas ve salgı bezi gibi yapılara götürürler Motor nöronların etkisiyle kas veya salgı bezleri faaliyete geçerSinir hücresi sentrozom organelini bulundurmaz

Şekillerine göre Sinir hücreleri (Nöron çeşitleri)

Tek kutuplu Nöronlar(Unipolar):Bu tip nöronda bir tane uzantı vardırGövdeden çıkan bu uzantı sonradan dallanma yapabilirOmurgasız hayvanların motor nöronları tek kutupludur

İki Kutuplu Nöronlar(Bipolar):Bu tüp sinir hücrelerinde akson ile dentritler hücre gövdesinin karşılıklı kutuplarından çıkarlarDaha sonra bu uzantılar dallanabılır

Çok Kutuplu Nöronlar(Multipolar):Bu tip nöronların gövdesinden çok sayıda uzantı çıkarBu tip hücrelerde bir akson ile çok sayıda dendrit bulunur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com