Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bölünme, evreleri, mayoz

Mayoz Bölünme Evreleri

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mayoz Bölünme Evreleri

MAYOZ BÖLÜNME EVRELERİ

MAYOZ 1 MAYOZ 2

İnterfaz _____

Profaz 1 Profaz 2

Metafaz 1 Metafaz 2

Anafaz 1 Anafaz 2

Telofaz 1 Telofaz 2

MAYOZ 1

İNTERFAZ:Mitoz bölünmedeki olayların aynısıdırHOMOLOG KROMOZOM: Biri anneden diğeri babadan gelen karşılıklı bölgelerinde aynı karaktere etki eden genler bulunduran kromozomlardır

PROFAZ 1 :Anne ve babadan gelen homolog kromozomlar yan yana gelerek dört kromatinli bir yapı oluştururlar Bu olaya sinaps denir Sinaps yapan kromotidler arasında gen alışverişi olur Bu olaya krossing-over denir NOT:Krossing-over olayında parça alışverişi kardeş olmayan kromotidler arasında görülürNOT:Bu evrede sinaps olayı her zaman görülür Ancak krossing-over görülmeye bilir

METAFAZ 1:homolog kromozomlar ekvatoral düzlemde çift sıra halinde dizilirler

ANAFAZ: Homolog kromozomlar birbirinden ayrılırlar ve kutuplara doğru çekilirlerNOT:Mayoz bölünmede kalıtsal yapısı farklı hücrelerin meydana gelmesini sağlayan olay homolog kromozomların ayrılmasıdırNOT:Kromozom sayısının yarıya indirildiği evredir

TELOFAZ: Profaz evresinin tersi gerçekleşir

STOPLAZMA BÖLÜNMESİ(SİTOKİNEZ): Stokinez sonucunda N kromozomlu 2 tane hücre oluşur

MAYOZ 2

Normal mitoz bölünmeye benzer şekilde gerçekleşir Tek farklı kısmı interfazı olmayıp DNA eşlemesi görülmez Sentromlar eşlenir

NOT:Mayoz bölünmede çeşitliliğin oluşmasında;__Homolog kromozomların ayrılması__Krossing-over olması etkilidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Mayoz Bölünme Evreleri

Eski 10-21-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Mayoz Bölünme Evreleri

ALLAH razı olsun

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com