Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alimi, coğrafya, ebul, fida, müslüman, tarih

Ebu'l Fida Müslüman Tarih Ve Coğrafya Alimi

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ebu'l Fida Müslüman Tarih Ve Coğrafya Alimi

Ebu'l Fida Müslüman tarih ve coğrafya alimi

Ebu'l Fida Mısır’da yetişen Müslüman tarih ve coğrafya alimi İsmi, İsmail bin Ali bin Mahmud bin Ömer olup, lakabı İmamüddin’dir Ebü’l-Fida künyesiyle Ünlü oldu 1273 (H672) senesinde Şam’da doğdu Babası, zamanın önde gelen komutanlarındandı İyi bir eğitim gördü On iki yaşında Markab Muhasarasında bulundu ve çok yararlılıklar gösterdi Daha sonra Akka ve Humus kalelerinin fethine katıldı Sultan Baybars’ın Haleb’e gönderdiği orduda, bazı birliklere komuta etti Malatya’da Moğollarla yapılan gazalarda büyük mücadele örneği gösterdi Bu başarılarından dolayı kendisine Hama emirliği ve Malik-ül-Müeyyed ünvanı verildi 1331 (H732) senesinde Hama’da vefat etti

Ebü’l-Fida, yaşadığı ve karşılaştığı vak’aları yazmasıyla Ünlü oldu Tarih ilmi sahasında en çok tanınan eseri İbn-i Esir’in El-Kamil fit- Tarih adlı ünlü eserinin bir devamı mahiyetinde olan Muhtasaru Tarih-il- Beşer’dir İlk peygamber ve ilk insan adem aleyhisselamdan başlayarak, 1328 (H729) senesine kadar olan hadiselere yer vermiştir Eser, batı dillerine tercüme edildi 1870 senesinde İstanbul’da, 1908 senesinde de Mısır’da basıldı

Ebü’l-Fida’nın bir diğer mühim eseri 1316-1321 seneleri arasında yazdığı Takvim-il-Büldan’dır Yirmi sekiz bölümden ibaret, genel coğrafya kitabıdır Mukaddimeden sonra, yeryüzünün ırmaklarını, göllerini, denizlerini ve dağlarını tanıtır Metin, bir takım cetvelleri de ihtiva etmektedir Bu cetvellerde, yer adları ile bunların coğrafi koordinatları gösterilmiştir Ebü’l-Fida, bu eserinde Batlemyüs, İdrisi, İbn-i Havkal, İstahri ve Biruni’nin eserlerinden faydalanmıştır Özellikle İbn-i Sa’id el-Mağribi’nin Kitabu Bast-il-Erd fit-Tul vel-Arz adlı eserinden istifade etmiştir Bu kitap, İdrisi’nin eserinden sonra coğrafya alanında en Ünlü olandır Bir ara Mekke’ye giden Ebü’l-Fida, çölde karşılaştığı hadiseleri, yaptığı avları, ilgi çekici bir tazda kitabında yazmıştır Eser, Reinaud ve De Slane tarafından 1840 senesinde neşredilmiştir Fransızca tercümesi 1848-1883 seneleri arasında yayınlanmıştır

Avrupalı tarihçi Carra de Vaux onun hakkında; “Büyük bir komutan olmasına rağmen kaleminin parlaklığı kılıcının gücünü gölgede bıraktı” demektedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com