Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
gelişme, giriş, mektup, özel

Özel Mektup Giriş Gelişme

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Özel Mektup Giriş Gelişme

Özel mektup giriş gelişme

Mektubun Tarihi

Mektup, yazının bulunduğu tarihe kadar ortaya çıkmış eski edebiyat türlerinden biridir Eldeki en eski örnekler; Mısır firavunlarının diplomatik mektupları (MÖ 15 - 14 yüz yılları) ile Hitit krallarının Hattuşa (Boğazköy) arşivinde bulunan mektuplarıdır Batı edebiyatında mektup türünün ilk örneklerini, Yunan edebiyatında görürüz Mektup, bir edebiyat türü olarak, özellikle Latin edebiyatında gelişip yaygınlaşmıştır Bu alanda yazanların başında Cicero (MÖ 106 - 43) gelir Rönesans’tan bu yana Avrupa’da çeşitli ülkelerde bu türün yaygınlaştığı görülür Özellikle Fransa’da mektup türü büyük gelişme göstermiştir Mektup türünün Türk edebiyatında epey uzun bir geçmişi vardır Münşeatlarda (Nesir halindeki yazıları bir araya toplanmasından meydana gelen eserlere denir) resmi ve özel mektuplara geniş yer verilirdi Şinasi’ nin öncülüğünde başlayan düz anlatım akımı, mektuplarda da etkisini göstermiş; Tanzimat’tan bu yana yazılan özel mektuplarda yapmacıksız, doğal bir anlatım kullanılmıştır

Mektupta Amaç

Bir haberi almak ya da vermek

Bir konuyu yazılı olarak tartışmak

Herhangi bir konuda sevincimizi ya da üzüntümüzü bildirmek

Birinden yardım dilemek ya da ona yardım etme isteğinde bulunmak

Bir işi sonuçlandırmak

Mektupta Biçim

1 Hitap: Mektup yazılan kişiye olan ilgi ve yakınlığımıza bağlıdır Samimi olduğumuz kişilere “Canım, Dostum”, yeni tanıştığımız ya da resmi olduğumuz kişilere “Bay, Bayan, Sayın” şeklinden hitap edebiliriz

2 Giriş ve Gelişme: Mektubun amacını belirten bölümdür Amaca doğrudan doğruya girilir Bir haber öğrenmek için mi, bir sorunu tartışmak için mi, bir mektuba cevap olarak mı yazıldığı bu bölümde ortaya konur

3 Sonuç: Bu bölümde klişeleşmiş cümleler, selam ve iyi dilekler yer almalıdır

Mektup Yazılırken Uyulması Gereken İlkeler

Mektup çizgisiz ve beyaz bir kağıda yazılmalıdır

Kağıdın sadece bir yüzü kullanılmalıdır

Mektup, kurşun kalemle yazılmamalıdır

Mektup kağıdının sağ üst kısmına yazıldığı yer ve tarih konulmalıdır

Mektup bitince imzalanmalı, sol üst köşesine de adres yazılmalıdır

Mektup Zarfı

İçindeki yazılar okunmayacak kalınlıkta olmalıdır

Gönderenin adresi zarfın ön yüzünün sol üst köşesine yazılmalıdır

Gideceği yerin adresi orta sağ kısma yazılmalıdır

Gideceği kentin adı, en alt sağ köşeye büyük harflerle yazılmalıdır

Pul sağ üst köşeye yapıştırılmalıdır

Mektup Çeşitleri

Özel Mektuplar

İş Mektupları

Resmi Mektuplar

Edebi ve Felsefi Mektuplar

Açık Mektuplar

Özel Mektuplar

Özel Mektuplar

Tanışan ve aralarında bir yakınlık olan kişilerin birlerine yazdıkları mektuplardır

Özel Mektup Çeşitleri

Teşekkür mektubu

Baş sağlığı ve teselli mektubu

Özür dileme mektubu

Davetiye mektup ve kartları

Tebrik mektubu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com